Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2024.11.22 - 04:32:34 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1]   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Gubbröra  (läst 12582 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« skrivet: 2010.03.11 - 17:59:59 »

Tänkte att denna klassiker nog är okänt bland yngre.  :smile:

  • Hårdkokta ägg
  • Anjovisfiléer
  • Mjukt mör
  • (hackad röd eller gul lök)
  • (gräslök)
  • (persilja)

Hacka eventuell lök och persilja och mosa sedan ihop allt till en gegga. De enda obligatoriska ingredienserna är de tre första och det ska vara rätt mycket anjovis. Ska bli starkt. Jag tycker gräslök eller rödlök är gott i, men det behövs inte för att det ska vara gubbröra. Äts traditionellt som vickning på knäckebröd eller mörkt bröd som kavring eller pumpernickel.

Googlade lite och de flesta recept man hittar nu använder CF, till och med mini-cf! En del har inte ens det utan blandar in Kalles kaviar. Fy. Det blir säkert gott med CF också, men det är fel. Smör ska det vara!  :angrywife:

Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #1 skrivet: 2011.10.20 - 07:31:43 »

Variant på gubbröra som jag ätit till frukost i en vecka nu. Det är beroendeframkallande.

1/2 liten rödlök
2-4 ansjovisfiléer + lite spad
2 kokta ägg
2 kokta äggulor
20 g smör
(eller efter smak)

Finhacka löken och lägg den i en hög på en assiett. Lägg på ansjovisen och häll på lite spad. Mosa ansjovisen med en gaffel så den blandar sig med löken. Maka ihop det hela lite i mitten på tallriken.

Hacka äggen rätt smått och häll  i en hög över lök- och anjovishacket. Skira smöret (med lite salt om det är osaltat). Strila det över ägghacket och försök fördela det jämt.

Ät och njut!

Det blir ännu godare med skirat smör. Klart man kan blanda ihop allt bara, men jag tycker det är gott med det smörindränkta milda ägghacket över och den starka ansjovis- och lökblanding under. Blir en brytning liksom. :tasty:


För den kolhydratskrämde.
Kodstycke:

                          g      |   fett |  prot  |  kh
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
Lök                      30      |  0.06  |  0.39  |  1.44
Ansjovis, Grebbestads    15      |  1.50  |  1.50  |  2.10
Ägg                     110      | 11.33  | 13.75  |  0.33
Äggula                   38      |  9.50  |  5.89  |  0.08
Smör                     20      | 16.00  |  0.12  |  0.08

Summa
fett: 38.39 g;  protein: 21.26 g; (0.39)  kolhydrat: 4.03 g; Kal: 448.23 kcal
Energifördelning (E%):
fett: 77.08; protein: 18.97 (0.35); kolhydrater:  3.60
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #2 skrivet: 2011.10.20 - 07:50:47 »

rå lök är inget jag klarar av på morgonen, och ansjovis blir svårt. Men annars låter det gott!
Loggat



hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #3 skrivet: 2011.10.20 - 08:01:01 »

Du får väl äta det som kvällsmat då!  :lol:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #4 skrivet: 2011.10.20 - 09:20:00 »

kanske ja... ska iallafall prova det någon gång.
Loggat



Tina

*******

Smörklickar: 22
Offline Offline

Antal inlägg: 2830



« Svara #5 skrivet: 2011.10.20 - 20:17:37 »

Ja det är gott, skulle man kanske äta till lunch.
Loggat

Ninnan
Superhuman
*******

Smörklickar: 16
Offline Offline

Antal inlägg: 2504


« Svara #6 skrivet: 2011.10.20 - 21:15:37 »

Gubbs är gott! får bjuda min svåger på det  :crazy:
Loggat
Sorla

********

Smörklickar: 32
Offline Offline

Antal inlägg: 5277



« Svara #7 skrivet: 2011.10.21 - 08:37:41 »

Jag äter redan hälften av det där till frukost. Äggen och smöret.  :lick: Det lät mumma! Jag ska nog testa! Tack bästaste Hemul!  :smooch:

Om rödlök blir för häftigt kan man ta gräslök eller purjo istället. Det blir lite mildare, Mynlen.  :nod-yes:
Loggat

Jag letar efter ett sätt att leva i harmoni så att inte migränen får ta över och bestämma över mig och mina kära. Vilken mat jag stoppar i mig är ett av sätten att påverka balansen. Hur jag sover, tränar och ostressar är några till. Men vägen är slingrig och smal. Vissa dagar är smalare än andra.....
Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #8 skrivet: 2011.10.21 - 16:41:35 »

mmm purjo har jag. Kanske en tur till IKEA i helgen och se om dom har ansjovis :)
sen testa. Eller jag testar med sardeller. Smakar säkert fel men vem vet är det gott :)
Loggat



Sidor: [1]   Gå upp
  Skriv ut  
8: Undefined index: googletagged
Fil: /home/meow/domains/fetbobba.net/public_html/forum/Themes/core_mod/Display.template.php (main sub template - eval?)
Rad: 544