Fetbobbas Forum

Recept => Smårätter, soppor, dipper och liknande => Ämnet startat av: hemul skrivet 2010.03.11 - 17:59:59



Titel: Gubbröra
Skrivet av: hemul skrivet 2010.03.11 - 17:59:59
Tänkte att denna klassiker nog är okänt bland yngre.  :smile:

  • Hårdkokta ägg
  • Anjovisfiléer
  • Mjukt mör
  • (hackad röd eller gul lök)
  • (gräslök)
  • (persilja)

Hacka eventuell lök och persilja och mosa sedan ihop allt till en gegga. De enda obligatoriska ingredienserna är de tre första och det ska vara rätt mycket anjovis. Ska bli starkt. Jag tycker gräslök eller rödlök är gott i, men det behövs inte för att det ska vara gubbröra. Äts traditionellt som vickning på knäckebröd eller mörkt bröd som kavring eller pumpernickel.

Googlade lite och de flesta recept man hittar nu använder CF, till och med mini-cf! En del har inte ens det utan blandar in Kalles kaviar. Fy. Det blir säkert gott med CF också, men det är fel. Smör ska det vara!  :angrywife:



Titel: SV: Gubbröra
Skrivet av: hemul skrivet 2011.10.20 - 07:31:43
Variant på gubbröra som jag ätit till frukost i en vecka nu. Det är beroendeframkallande.

1/2 liten rödlök
2-4 ansjovisfiléer + lite spad
2 kokta ägg
2 kokta äggulor
20 g smör
(eller efter smak)

Finhacka löken och lägg den i en hög på en assiett. Lägg på ansjovisen och häll på lite spad. Mosa ansjovisen med en gaffel så den blandar sig med löken. Maka ihop det hela lite i mitten på tallriken.

Hacka äggen rätt smått och häll  i en hög över lök- och anjovishacket. Skira smöret (med lite salt om det är osaltat). Strila det över ägghacket och försök fördela det jämt.

Ät och njut!

Det blir ännu godare med skirat smör. Klart man kan blanda ihop allt bara, men jag tycker det är gott med det smörindränkta milda ägghacket över och den starka ansjovis- och lökblanding under. Blir en brytning liksom. :tasty:


För den kolhydratskrämde.
Kodstycke:

                          g      |   fett |  prot  |  kh
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
Lök                      30      |  0.06  |  0.39  |  1.44
Ansjovis, Grebbestads    15      |  1.50  |  1.50  |  2.10
Ägg                     110      | 11.33  | 13.75  |  0.33
Äggula                   38      |  9.50  |  5.89  |  0.08
Smör                     20      | 16.00  |  0.12  |  0.08

Summa
fett: 38.39 g;  protein: 21.26 g; (0.39)  kolhydrat: 4.03 g; Kal: 448.23 kcal
Energifördelning (E%):
fett: 77.08; protein: 18.97 (0.35); kolhydrater:  3.60


Titel: SV: Gubbröra
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.10.20 - 07:50:47
rå lök är inget jag klarar av på morgonen, och ansjovis blir svårt. Men annars låter det gott!


Titel: SV: Gubbröra
Skrivet av: hemul skrivet 2011.10.20 - 08:01:01
Du får väl äta det som kvällsmat då!  :lol:


Titel: SV: Gubbröra
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.10.20 - 09:20:00
kanske ja... ska iallafall prova det någon gång.


Titel: SV: Gubbröra
Skrivet av: Tina skrivet 2011.10.20 - 20:17:37
Ja det är gott, skulle man kanske äta till lunch.


Titel: SV: Gubbröra
Skrivet av: Ninnan skrivet 2011.10.20 - 21:15:37
Gubbs är gott! får bjuda min svåger på det  :crazy:


Titel: SV: Gubbröra
Skrivet av: Sorla skrivet 2011.10.21 - 08:37:41
Jag äter redan hälften av det där till frukost. Äggen och smöret.  :lick: Det lät mumma! Jag ska nog testa! Tack bästaste Hemul!  :smooch:

Om rödlök blir för häftigt kan man ta gräslök eller purjo istället. Det blir lite mildare, Mynlen.  :nod-yes:


Titel: SV: Gubbröra
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.10.21 - 16:41:35
mmm purjo har jag. Kanske en tur till IKEA i helgen och se om dom har ansjovis :)
sen testa. Eller jag testar med sardeller. Smakar säkert fel men vem vet är det gott :)