Majonnäs på olivolja blir lite unkigt tycker jag, men det är väl bästa oljan. Efter en del testande hittade jag en blanding som jag tycker är god.
- äggula
- olivolja
- citronsaft - mycket
- salt
- kajennpeppar
Gör som vanlig majonnäs, men ta betydligt mer citronsaft än det står vinäger, man kan prova sig fram men kanske 3 ggr så mycket.
Ingen vitpeppar och ingen senap. Majon kan bli tunn om man häller i all citron från början, så jag brukar starta med en normal mängd och mot slutet skvättar jag i resten i omgångar, varannan skvätt citron och varannan olja. Då kan man smaka av också.
Det smakar så klart inte vanlig majo, men jag tycker det smakar fräscht och gott, inte som aïoli utan vitlök. Olivoljesmaken dämpas på något vis. Äter den till ägg, som sås i sallad och till kall kyckling och stekt fisk. Finns säkert mer den passar till.
Enligt
Coop står sig majonnäs i 3-4 veckor. När jag läste det blev det lite mer intressant att göra egen. Jag trodde det bara stog sig i några dar, jag.