Fetbobbas Forum

Recept => Såser och andra tillbehör => Ämnet startat av: hemul skrivet 2008.05.26 - 20:09:55



Titel: Citron- och olivoljemajonnäs
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.26 - 20:09:55
Majonnäs på olivolja blir lite unkigt tycker jag, men det är väl bästa oljan. Efter en del testande hittade jag en blanding som jag tycker är god.  :lick:

  • äggula
  • olivolja
  • citronsaft - mycket
  • salt
  • kajennpeppar

Gör som vanlig majonnäs, men ta betydligt mer citronsaft än det står vinäger, man kan prova sig fram men kanske 3 ggr så mycket. Ingen vitpeppar och ingen senap. Majon kan bli tunn om man häller i all citron från början, så jag brukar starta med en normal mängd och mot slutet skvättar jag i resten i omgångar, varannan skvätt citron och varannan olja. Då kan man smaka av också.

Det smakar så klart inte vanlig majo, men jag tycker det smakar fräscht och gott, inte som aïoli utan vitlök. Olivoljesmaken dämpas på något vis. Äter den till ägg, som sås i sallad och till kall kyckling och stekt fisk. Finns säkert mer den passar till.

Enligt Coop (http://www.coop.se/includefiles/MODULER/CCMS/show_page.asp?iMappeID=180&sSideNavn=Recept+kort&iOpskrift=31266) står sig majonnäs i 3-4 veckor. När jag läste det blev det lite mer intressant att göra egen. Jag trodde det bara stog sig i några dar, jag.  :huuh:


Titel: SV: Citron- och olivoljemajonnäs
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.05.26 - 20:16:28
yummie!   :clapgrin:


Titel: SV: Citron- och olivoljemajonnäs
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.26 - 20:17:58
Vad sjutton! Har du redan hunnit prova?  :max-shock:


Titel: SV: Citron- och olivoljemajonnäs
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.05.26 - 20:20:11
 :lmao:

neeej, men ser att det blir gott juh!

 :thumbsup:


Titel: SV: Citron- och olivoljemajonnäs
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.26 - 20:28:05
Du har så fantastiskt inlevelseförmåga! :bearhug:

Jag tror att det är att det är få smaker som gör att den blir fräschare. T.o.m vitpeppar sabbar. Jag har testat.  :shy:


Titel: SV: Citron- och olivoljemajonnäs
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.05.26 - 20:57:40
kanske skulle testa.... har ju ny maskin   :inlove:

www.frapp.se/ShowProduct.aspx?ProdID=758&cat=121

 :clapping:


Titel: SV: Citron- och olivoljemajonnäs
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.26 - 20:59:39
Kör med handjagare jag.  :smack_head:


Titel: SV: Citron- och olivoljemajonnäs
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.05.26 - 21:26:58
 :pancake:


Titel: SV: Citron- och olivoljemajonnäs
Skrivet av: Langhol skrivet 2008.05.26 - 21:37:55
Du hade väl kunnat skriva ut proportionerna! :blink:


Titel: SV: Citron- och olivoljemajonnäs
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.26 - 21:44:52
Men jag har inga.  :cry: Jag blandar tills jag tycker det är bra. Kolla på ett vanligt majonnäsrecept, t.ex. på Coopsidan jag länkade till. Men istället för 1 msk citron som i deras recept så tar du 2.5 - 3 msk, eller så mycket du tycker.:flowers:

Lite av grejen med detta är att det är rejäl citronsmak, ivf tycker jag det. :sneaktongue:


Titel: SV: Citron- och olivoljemajonnäs
Skrivet av: Langhol skrivet 2008.05.26 - 21:47:48
OK! Ska försöka-jag är en sån som vill ha allt svart på vitt! :glare:


Titel: SV: Citron- och olivoljemajonnäs
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.26 - 21:52:42
Jamen gå efter Coops recept, det är OK. Ta bara mer citron och sätt inte till allt från början, det är enda skillnaden.  :smile:


Titel: SV: Citron- och olivoljemajonnäs
Skrivet av: Langhol skrivet 2008.05.26 - 21:59:22
 :smooch:


Titel: SV: Citron- och olivoljemajonnäs
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.26 - 22:41:29
 :blush:


Titel: SV: Citron- och olivoljemajonnäs
Skrivet av: Corny skrivet 2009.04.03 - 18:07:14
Hurra!  :yay: Här är ju en jättebra "sås" som jag kan använda mig mycket av nu! Lät kanongott!!!  :worshippy:


Titel: SV: Citron- och olivoljemajonnäs
Skrivet av: skogsstjrna skrivet 2009.04.05 - 18:31:03
Men, alltså... min sambo försökte sig för första gången på att göra majonnäs idag.  :max-shock:
Han körde efter Vår kokbok, och hade alla ingredienser i samma temperatur (kylskåpskalla), och vispade ihop med stavmixern. Men... det blev aldrig tjockt! Det skar sig inte, utan blandade sig alltså ok, men den förväntade tjockheten infann sig aldrig. Han körde med enbart äggulor (jag gjorde åt alla äggvitor på brödbak igår  :yay:), men det ska funka enligt kokboken?
Nån som vet om man kan göra nåt för att rädda den, eller är det bara att kasta bort?  :fork_off:


Titel: SV: Citron- och olivoljemajonnäs
Skrivet av: Corny skrivet 2009.04.05 - 18:32:41
Blanda i vitlök och använda som aioli? Det är ju lite, lite tunnare.


Titel: SV: Citron- och olivoljemajonnäs
Skrivet av: skogsstjrna skrivet 2009.04.05 - 23:08:46
fast det här är ännu tunnare, typ mer som själva olivoljan (ok, lite tjockare...  :sosad:)


Titel: SV: Citron- och olivoljemajonnäs
Skrivet av: hemul skrivet 2009.04.05 - 23:11:02
Börja om med en ny gula + lite vinäger och rör ner den misslyckade majjon lite i taget.

Fast jag bara gissar. Jag har aldrig gjort tunn majjo!  :biggrin1:


Titel: SV: Citron- och olivoljemajonnäs
Skrivet av: Corny skrivet 2009.04.05 - 23:43:26
Kanske är det stavmixern som är boven i dramat? Jag tänker såhär: När jag lärde mig att göra bearnaise- och hollandaisesås, så var det med olja som grund, och då användes ballongvisp för att vispa ihop ingredienserna, och då blev det alltid bra, och tog en jäkla tid. (Numera misslyckas jag alltid, eftersom jag sas har fel recept i huvudet). Kanske är det så att det har blivit för lite luft i majjon och att det därför den inte har tjocknat? Sen tror jag också att det finns en vits med att alla påpekar att allt ska vara rumsvarmt, nämligen att det tjocknar bättre om det är rumstemperatur. Hur man gör för att rädda det hela minns jag inte riktigt, men jag tror mer på att börja med äggula och olja enbart, röra ner nuvarande blandning och tillsätta mer vinäger sen om det behövs.
Tror jag får ringa och kolla med en kock innan jag uttalar mig mer!  :shy:


Titel: SV: Citron- och olivoljemajonnäs
Skrivet av: skogsstjrna skrivet 2009.04.09 - 20:51:05
Den åkte ut (sambon) innan jag hann testa att meka med den...
Misstänker också mixerstaven eller temperaturen, även om det i kokboken stod att mixerstav skulle gå bra och att allt skulle vara lika temperatur (inte nån viss). Tack för alla goda råd, vi hoppas det går bättre nästa gång. Trist att 3 dl finaste olivolja åkte ut i soporna så där...  :shake_head: