Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2024.11.22 - 15:27:05 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1] 2 3   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Optimalt Bröd - formfranska  (läst 45719 gånger)
0 Medlemmar och 4 gäster tittar på detta ämne.
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« skrivet: 2007.12.21 - 19:43:10 »

Egg White Bread
Originalinlägget här

  • 425 g äggvita
  • 100 g mjöl
  • Ett par msk smör, ister eller annat fett
  • 2 tsk bakpulver
  • liten nypa salt

Vispa vitorna till hårt skum (som till maräng).
Vispa i mjölet pö om pö.
Tillsätt sist det smälta och avsvalnade fettet.
Grädda i smörad och bröad form (eller klä formen med bakplåtspapper) i 165 °C i c:a 1 timme.
Låt stå kvar i ugnen och svalna.

Vispa gärna igenom smeten för hand på slutet. Fettet vill gömma sig för elvispen och det är inte kul med en pöl i mitten. En 1 1/2 l form är lagom. Gör inget om den blir helt full eller t.o.m. har lite råge. Förvara brödet insvept i en duk i kylen. Mycket hållbart! Gör inget om det börjar torka, blir bara bättre.

Beroende på hur fluffigt man får det och hur tunnt man skär blir det runt 4 g kh per skiva. Jag brukar får 17 - 19 skivor = 3.8 - 4.2 g kh/skiva.



Jag har gjort vissa förändringar. I doktorn recept är det 100 g smör. Men det gör att brödet sjunker ihop mer och fett kan man ju ha på sedan. I min nya ugn gräddar jag det 1 timme och 10 minuter. I min gamla ugn som antagligen var för varm fick jag köra mycket kortare. Ha det inne så länge som möjligt.

Brödet funkar fint som rostat eller stekt men är ingen höjdare att äta som det är. Påminner om färdigskivat formbröd. Bäst tycker jag är att steka skivorna på svag värme så de blir gyllenbruna och suger åt sig mycket smör. Det är viktigt att brödet torkar ut ordentligt antingen man steker eller rostar, annars kan det kännas lite som omelett i mitten.

Receptet norpat från Kwasniewskis böcker.

[Uppdatering]
Hälften av mjölet kan utan nackdel bytas ut mot 1 dl pofiber för att får ner kolhydraterna lite. Då kan man även ha mer äggvita.

Med den blandningen går det även att göra platta kakor.

Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #1 skrivet: 2008.03.02 - 22:27:53 »

Jag gjorde ett misstag som visade sig vara lyckosamt. Ugnen stod på bara 100 ° när jag satt in brödet. Jag vred upp värmen när jag upptäckte det efter några minuter och trodde att det skulle bli misslyckat. Men det jäste upp mycket mer än normalt. Har gjort så ett par gånger nu med samma resultat. Man får lägga på lite gräddningstid för att kompensera. Antagligen funkar det att sätta in det i kall ugn, men det är otestat.  :flowers:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
elocinave
Hero Member
*****

Smörklickar: 11
Offline Offline

Antal inlägg: 548


« Svara #2 skrivet: 2008.03.03 - 21:39:44 »

jag tycker faktiskt att det inte är något bröd utan kaka!

Typ sockerkaka utan socker. Både smak och konsistens :sad:
Loggat

mitt eget lilla företag  www.sundamatvanor.se
LCHF på tyska www.lchf.de
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #3 skrivet: 2008.03.03 - 21:47:35 »

Det var väl ostbrödet du tyckte det om? Det här smakar som taskigt formbröd ju.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
elocinave
Hero Member
*****

Smörklickar: 11
Offline Offline

Antal inlägg: 548


« Svara #4 skrivet: 2008.03.03 - 21:54:00 »

nej, det här var det enda kwasniewski-brödet jag bakade och varken jag eller någon annan i familjen tyckte om den :shake_head:
Loggat

mitt eget lilla företag  www.sundamatvanor.se
LCHF på tyska www.lchf.de
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #5 skrivet: 2008.03.03 - 22:05:27 »

Förut sa du det om sockerkakan. Kanske inte så konstigt om den smakar sockerkaka.   :biggrin1:
http://fetbobba.net/fettskramd-arkiv/43.freebb.com/fettskramd/fettskramd-article508.html#4563

Det här smakar INTE sockerkaka. Jag tror du förväxlar bröna. :lick:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
elocinave
Hero Member
*****

Smörklickar: 11
Offline Offline

Antal inlägg: 548


« Svara #6 skrivet: 2008.03.03 - 22:11:57 »

Nu ser jag att jag faktist INTE förväxlar nu utan jag gjorde det DÅ :shock:

Jag bakade det "brödet" som krävde så mycket äggvitor så det måste ha varit det här!

Eller?  :confused3:
Loggat

mitt eget lilla företag  www.sundamatvanor.se
LCHF på tyska www.lchf.de
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #7 skrivet: 2008.03.03 - 22:22:25 »

 :thumbsup:

Inte vet jag, men det smakar som sagt dåligt formbröd. Inte alls som sockerkaka i konsistensen heller. Kolla på bilden. Det ser ju ganska torrt ut.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
kwidell

*******

Smörklickar: 29
Offline Offline

Antal inlägg: 4160



Hemsida
« Svara #8 skrivet: 2009.07.03 - 18:24:58 »

Kan det funka att göra krutonger på detta bröd tro?  :confused3: .. om det blir som formfranska så borde det ju fungera tycker jag!  :nod-yes: .. nån som provat??
Loggat

Jag har aldrig mött en kallori som jag inte tyckt om!  :inlove: mer om mig på: http://skruttens.blogspot.se

Startvikt: 138,7 - Som lägst: 113,3 (-25,4 kilo)
Nytt avstamp: 120,2  - Som lägst: 105,8 (-14.4 kilo)
Totalt tappat sedan starten: 32,9 kilo
Just nu: 108,4
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #9 skrivet: 2009.07.03 - 18:41:27 »

För att lägga i soppa? Nej. Det blir omelett när det blir blött.  :shake_head:

Alltså, detta bröd är totalt smaklöst, mättnadsvärdet är 0, värdelöst att äta som det är. Fast skogsstjärna gör det.  :tongue:

Men! Det funkar fint som rostebröd. Det godaste är att steka skivorna på svag värme i mycket smör så det får lite substans av smöret det suger åt sig. Man måste alltså torka upp det på nåt sätt. Tycker jag.  :sneaktongue:

Det smakar helt OK sedan, med pålägg på. Rostebröd har ju inte heller nån utpräglad smak, det är ju sprödheten man är ute efter. Till kräftorna t.ex. :flirting:

Just ja, jag glömde några skivor framme ett par dar en gång. De blev jättegoda. Krympte lite och blev seeega.  :lick:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
kwidell

*******

Smörklickar: 29
Offline Offline

Antal inlägg: 4160



Hemsida
« Svara #10 skrivet: 2009.07.03 - 19:14:13 »

Okey.. så man ska låta det ligga framme med andra ord!  :lol: ..

Alltså, detta bröd är totalt smaklöst, mättnadsvärdet är 0, värdelöst att äta som det är. Fast skogsstjärna gör det.  :tongue:

låter inge vidare när du beskriver det så!..  :tongue_wag:.. eller vänta ett tag!.. det låter precis som "vanlig" formfranska! :laugh: .. värt att prova åtminstonde en gång!  :whink: .. så får man se om det blir flera gånger... Hemulbrödet e just nu favorit!  :nod-yes:
Loggat

Jag har aldrig mött en kallori som jag inte tyckt om!  :inlove: mer om mig på: http://skruttens.blogspot.se

Startvikt: 138,7 - Som lägst: 113,3 (-25,4 kilo)
Nytt avstamp: 120,2  - Som lägst: 105,8 (-14.4 kilo)
Totalt tappat sedan starten: 32,9 kilo
Just nu: 108,4
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #11 skrivet: 2009.10.03 - 22:19:40 »

NU har jag äntligen testat detta.
Vad gnäller ni andra om ... det fattar jag inte , men

jag var helt  :jumplol: :bearhug: :dancing_chicken: :yeah: :frogdance: :yay:

jag rostade härligheten naturligtvis och bredde på massa smör och bara njöt !

Resten av familjen tyckte att det var Ok, men de dansade inte med mig  :cool:
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #12 skrivet: 2009.10.03 - 23:04:30 »

Ja, enda problemet är att det ger noll mättnad som du kanske märkt. Det kan bli lite blött i formen också. Blir lite äckligt i mina bleckformar. Behöver nog verkligen en sån där i silikon... :hmm:

Den enda som gnäller är elocinove. Hon har försökt sabotera det här brödet från början bara för att jag hotade att skicka antrax till henne.  :lol1:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #13 skrivet: 2009.10.03 - 23:07:08 »

Vet du, doktor K har givit ut en STOR kokbok med många fler brödrecept. Jag skulle verkligen vilja ha den, men den finns inte översatt till något för mig begripligt språk.  :sad:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #14 skrivet: 2009.10.05 - 23:20:20 »

och nej, jag fattar inte heller polska trotts att jag kommer från Finland  :shake_head:
Lite estniska möjligtvis, men där kan det bli kolossalt fel också, de säger filmjölk när de menar mjölk  så det är lätt att förväxla ingredienserna  :whink:

om man är jättesugen skulle man kunna köpa boken , skriva av dom på datorn och köra någon översättningsprogram ... :nod-yes:,
 som sagt om man är jättesugen  :whink:
Loggat
Sidor: [1] 2 3   Gå upp
  Skriv ut  
8: Undefined index: googletagged
Fil: /home/meow/domains/fetbobba.net/public_html/forum/Themes/core_mod/Display.template.php (main sub template - eval?)
Rad: 544