Fetbobbas Forum

Recept => Matbröd och degbaserade rätter => Ämnet startat av: hemul skrivet 2007.12.22 - 04:43:10



Titel: Optimalt Bröd - formfranska
Skrivet av: hemul skrivet 2007.12.22 - 04:43:10
Egg White Bread
Originalinlägget här (http://fetbobba.net/fettskramd-arkiv/43.freebb.com/fettskramd/fettskramd-article530.html)

  • 425 g äggvita
  • 100 g mjöl
  • Ett par msk smör, ister eller annat fett
  • 2 tsk bakpulver
  • liten nypa salt

Vispa vitorna till hårt skum (som till maräng).
Vispa i mjölet pö om pö.
Tillsätt sist det smälta och avsvalnade fettet.
Grädda i smörad och bröad form (eller klä formen med bakplåtspapper) i 165 °C i c:a 1 timme.
Låt stå kvar i ugnen och svalna.

Vispa gärna igenom smeten för hand på slutet. Fettet vill gömma sig för elvispen och det är inte kul med en pöl i mitten. En 1 1/2 l form är lagom. Gör inget om den blir helt full eller t.o.m. har lite råge. Förvara brödet insvept i en duk i kylen. Mycket hållbart! Gör inget om det börjar torka, blir bara bättre.

Beroende på hur fluffigt man får det och hur tunnt man skär blir det runt 4 g kh per skiva. Jag brukar får 17 - 19 skivor = 3.8 - 4.2 g kh/skiva.

(http://fetbobba.net/fettskramd-arkiv/iniminimo.com/stuff/vitebrod.jpg)

Jag har gjort vissa förändringar. I doktorn recept är det 100 g smör. Men det gör att brödet sjunker ihop mer och fett kan man ju ha på sedan. I min nya ugn gräddar jag det 1 timme och 10 minuter. I min gamla ugn som antagligen var för varm fick jag köra mycket kortare. Ha det inne så länge som möjligt.

Brödet funkar fint som rostat eller stekt men är ingen höjdare att äta som det är. Påminner om färdigskivat formbröd. Bäst tycker jag är att steka skivorna på svag värme så de blir gyllenbruna och suger åt sig mycket smör. Det är viktigt att brödet torkar ut ordentligt antingen man steker eller rostar, annars kan det kännas lite som omelett i mitten.

Receptet norpat från Kwasniewskis böcker.

[Uppdatering]
Hälften av mjölet kan utan nackdel bytas ut mot 1 dl pofiber (http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,4.msg17129.html#msg17129) för att får ner kolhydraterna lite. Då kan man även ha mer äggvita (http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,4.msg18879.html#msg18879).

Med den blandningen går det även att göra platta kakor (http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,1667.0.html).



Titel: SV: Optimalt Bröd - formfranska
Skrivet av: hemul skrivet 2008.03.03 - 07:27:53
Jag gjorde ett misstag som visade sig vara lyckosamt. Ugnen stod på bara 100 ° när jag satt in brödet. Jag vred upp värmen när jag upptäckte det efter några minuter och trodde att det skulle bli misslyckat. Men det jäste upp mycket mer än normalt. Har gjort så ett par gånger nu med samma resultat. Man får lägga på lite gräddningstid för att kompensera. Antagligen funkar det att sätta in det i kall ugn, men det är otestat.  :flowers:


Titel: SV: Optimalt Bröd - formfranska
Skrivet av: elocinave skrivet 2008.03.04 - 06:39:44
jag tycker faktiskt att det inte är något bröd utan kaka!

Typ sockerkaka utan socker. Både smak och konsistens :sad:


Titel: SV: Optimalt Bröd - formfranska
Skrivet av: hemul skrivet 2008.03.04 - 06:47:35
Det var väl ostbrödet du tyckte det om? Det här smakar som taskigt formbröd ju.


Titel: SV: Optimalt Bröd - formfranska
Skrivet av: elocinave skrivet 2008.03.04 - 06:54:00
nej, det här var det enda kwasniewski-brödet jag bakade och varken jag eller någon annan i familjen tyckte om den :shake_head:


Titel: SV: Optimalt Bröd - formfranska
Skrivet av: hemul skrivet 2008.03.04 - 07:05:27
Förut sa du det om sockerkakan. Kanske inte så konstigt om den smakar sockerkaka.   :biggrin1:
http://fetbobba.net/fettskramd-arkiv/43.freebb.com/fettskramd/fettskramd-article508.html#4563

Det här smakar INTE sockerkaka. Jag tror du förväxlar bröna. :lick:


Titel: SV: Optimalt Bröd - formfranska
Skrivet av: elocinave skrivet 2008.03.04 - 07:11:57
Nu ser jag att jag faktist INTE förväxlar nu utan jag gjorde det DÅ :shock:

Jag bakade det "brödet" som krävde så mycket äggvitor så det måste ha varit det här!

Eller?  :confused3:


Titel: SV: Optimalt Bröd - formfranska
Skrivet av: hemul skrivet 2008.03.04 - 07:22:25
 :thumbsup:

Inte vet jag, men det smakar som sagt dåligt formbröd. Inte alls som sockerkaka i konsistensen heller. Kolla på bilden. Det ser ju ganska torrt ut.


Titel: SV: Optimalt Bröd - formfranska
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.07.04 - 02:24:58
Kan det funka att göra krutonger på detta bröd tro?  :confused3: .. om det blir som formfranska så borde det ju fungera tycker jag!  :nod-yes: .. nån som provat??


Titel: SV: Optimalt Bröd - formfranska
Skrivet av: hemul skrivet 2009.07.04 - 02:41:27
För att lägga i soppa? Nej. Det blir omelett när det blir blött.  :shake_head:

Alltså, detta bröd är totalt smaklöst, mättnadsvärdet är 0, värdelöst att äta som det är. Fast skogsstjärna gör det.  :tongue:

Men! Det funkar fint som rostebröd. Det godaste är att steka skivorna på svag värme i mycket smör så det får lite substans av smöret det suger åt sig. Man måste alltså torka upp det på nåt sätt. Tycker jag.  :sneaktongue:

Det smakar helt OK sedan, med pålägg på. Rostebröd har ju inte heller nån utpräglad smak, det är ju sprödheten man är ute efter. Till kräftorna t.ex. :flirting:

Just ja, jag glömde några skivor framme ett par dar en gång. De blev jättegoda. Krympte lite och blev seeega.  :lick:


Titel: SV: Optimalt Bröd - formfranska
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.07.04 - 03:14:13
Okey.. så man ska låta det ligga framme med andra ord!  :lol: ..

Alltså, detta bröd är totalt smaklöst, mättnadsvärdet är 0, värdelöst att äta som det är. Fast skogsstjärna gör det.  :tongue:

låter inge vidare när du beskriver det så!..  :tongue_wag:.. eller vänta ett tag!.. det låter precis som "vanlig" formfranska! :laugh: .. värt att prova åtminstonde en gång!  :whink: .. så får man se om det blir flera gånger... Hemulbrödet e just nu favorit!  :nod-yes:


Titel: SV: Optimalt Bröd - formfranska
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.10.04 - 06:19:40
NU har jag äntligen testat detta.
Vad gnäller ni andra om ... det fattar jag inte , men

jag var helt  :jumplol: :bearhug: :dancing_chicken: :yeah: :frogdance: :snowmob: :yay:

jag rostade härligheten naturligtvis och bredde på massa smör och bara njöt !

Resten av familjen tyckte att det var Ok, men de dansade inte med mig  :cool:


Titel: SV: Optimalt Bröd - formfranska
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.04 - 07:04:30
Ja, enda problemet är att det ger noll mättnad som du kanske märkt. Det kan bli lite blött i formen också. Blir lite äckligt i mina bleckformar. Behöver nog verkligen en sån där i silikon... :hmm:

Den enda som gnäller är elocinove. Hon har försökt sabotera det här brödet från början bara för att jag hotade att skicka antrax till henne.  :lol1:


Titel: SV: Optimalt Bröd - formfranska
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.04 - 07:07:08
Vet du, doktor K har givit ut en STOR kokbok med många fler brödrecept. Jag skulle verkligen vilja ha den, men den finns inte översatt till något för mig begripligt språk.  :sad:


Titel: SV: Optimalt Bröd - formfranska
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.10.06 - 07:20:20
och nej, jag fattar inte heller polska trotts att jag kommer från Finland  :shake_head:
Lite estniska möjligtvis, men där kan det bli kolossalt fel också, de säger filmjölk när de menar mjölk  så det är lätt att förväxla ingredienserna  :whink:

om man är jättesugen skulle man kunna köpa boken , skriva av dom på datorn och köra någon översättningsprogram ... :nod-yes:,
 som sagt om man är jättesugen  :whink:


Titel: SV: Optimalt Bröd - formfranska
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.10.09 - 21:07:31
låter som ett mycket omständigt sätt att få nya recept på tycker jag!  :laugh: :flirting: .. men om man e desperat så!.. anars så får man helt enkelt vänta och hoppas att boken blir översatt till svenska eller engelska också!  :lol:


Titel: SV: Optimalt Bröd - formfranska
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.09 - 22:50:29
Det kommer inte att hända. Den är inte direkt ny.  :shake_head:


Titel: SV: Optimalt Bröd - formfranska
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.10.11 - 07:19:17
 :thumbdown: det var ju inte bra!.. :shake_head: varför kan de inte översätta sådana böcker!.. i stället för annat skit som man kan klara sig utan!


Titel: SV: Optimalt Bröd - formfranska
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.28 - 12:10:00
Nu har jag testad att baka formbröd med pofiber. Jag ersatte hälften av mjölet med 1 dl pofiber, ren chansning, och det funkade hur bra som helst. Märkte inga negativa effekter alls, snarare blev det ovanligt lyckat. :thumbsup:

Det här är det enda av doktor Ks bröd som jag tycker innehåller lite väl mycket kolhydrater. Jag menar, det är ju inte mättande för 5 öre och rostebröd vill man ju oftast äta mer än en skiva av. Så tills det avslöjas att potatisfibrerna är kemiskt extraherade eller nåt annat skit så tänker jag nog köra på detta och kommer att baka formbröd mycket oftare framöver.  :whink:


Titel: SV: Optimalt Bröd - formfranska
Skrivet av: hemul skrivet 2009.12.14 - 05:53:05
Man kan använda större andel äggvita när man har pofiber med. Det suger väl upp mer vätska än bröd. Och det bästa är att brödet blir bättre. Det är t.o.m. OK att äta orostat, speciellt när det börjar bli lite gammalt och segt.

Min nya variant är så här. Det blir redig råge på en liten bakform, hur stora är de nu, 1,5 liter? Men det är bara att forma till det till en snygg topp!  :thumbsup:

  • 500 g äggvita
  • 50 g vetemjöl
  • 1 dl pofiber
  • Ett par msk smör, ister eller annat fett
  • 2 tsk bakpulver
  • liten nypa salt


Titel: SV: Optimalt Bröd - formfranska
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.12.15 - 06:18:57
Det här jag funderat över... optimala brödet... det ska jag göra till jul.
Finns ju inget mjölk i den ! :yay:


Titel: SV: Optimalt Bröd - formfranska
Skrivet av: hemul skrivet 2009.12.15 - 06:24:23
Vaddå funderat? Du har ju redan gjort det!   :lol2:


Titel: SV: Optimalt Bröd - formfranska
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.12.15 - 06:40:17
Jo, men jag bakar inte den varje vecka :smack_head:, men till jul ska det bli !


Titel: SV: Optimalt Bröd - formfranska
Skrivet av: hemul skrivet 2009.12.15 - 06:42:27
Jaha, nu fattar jag hur du menade. Prova med pofiber då.  :nod-yes:


Titel: SV: Optimalt Bröd - formfranska
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.12.20 - 03:37:00
Jag bakade denna bröd igen idag!!

Var bara för ivrig och körde dubbelsats på en gång!
Jag har en stor bakmaskin, men inte så stor :lulz:.
500g äggvita fluffar ju alldeles tillräckligt för en stor bunke.
1000g blev en överkurs, mjöl och smör till det var inte så mycket.
Men det blev svårblandat iom. att mjölet hamnade lätt på fluffet och blandades inte  med alls.
När jag sedan hjälpte till och även hällde i smöret sjönk det hela ihop rätt rejält.

Så jag anar att det hade blivit bättre att blanda två satser efter varandra...

Men jag fick tre brödformar bröd i alla fall!
Gulor användes till pannkakor, smidigt!


Titel: SV: Optimalt Bröd - formfranska
Skrivet av: hemul skrivet 2011.12.20 - 03:43:01
Enda problemet med det här brödet är att mitt brukar bli lite blött i formen när det står och svalnar. Blir ditt också det?

Jag ska prova att baka med rismjöl när jag börjar baka igen. Har fått för mig att det kanske är bra att verkligen minimera vete även om jag inte märker nåt negativt när jag äter det. Det känns bara rätt att göra det när man nu ändå gått så långt. Jag har dock två vetefusk som jag inte överger. Det är såsen till lutfisken och ströbröd till panering. Men i det senare fallet har jag nu lärt mig att blanda med pofiber.


Titel: SV: Optimalt Bröd - formfranska
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.12.20 - 04:01:49
Jo, det vill gärna bli lite fuktigt.
Jag lät dom svalna i ugnen först en tid, sedan öppnade jag luckan och när jag lyfte dom ut ur ugnen,
drog jag brödet med plåtpapper ut direkt.
En bröd är redan uppäten och två ligger nu insvepade i en handuk i kylen.

Hur var det nu, hur fungerar frysen för dessa?


Titel: SV: Optimalt Bröd - formfranska
Skrivet av: hemul skrivet 2011.12.20 - 04:07:01
Japp. Jag skivar och fryser direkt. Virar in dem i plastfilm två och två. Enda problemet är att skivorna inte gillar att bli klämda eftersom brödet sjunker ihop så lätt så man får vara lite försiktig när man packar. Har aldrig provat att frysa ett helt bröd, men jag gissar att det blir sämre, svampigare och svårt att skiva. Skivor kan man ju slänga direkt i rosten.


Titel: SV: Optimalt Bröd - formfranska
Skrivet av: hemul skrivet 2014.01.25 - 23:39:32
Nu har jag testat att göra formbrödet på rismjöl. Det blev bättre! Det jäste upp utav bara fasiken! Och faktum är att det blev godare, antagligen för att det är fluffigare.

Hade ingen pofiber i, för tanken vara att min kompis som nästan inte tål någonting alls i matväg ska kunna äta också, men det funkar säkert det med.


Titel: SV: Optimalt Bröd - formfranska
Skrivet av: hemul skrivet 2014.01.27 - 05:38:26
Nu har jag äntligen kommit på hur man bäst gör med det här brödet. All fuktighet måste ju bort för att det inte ska smaka äggvita, så förr när jag bakade det ibland antingen rostade jag det eller smörstekte tills det var helt knaprigt. Det är iofs gott, men en massa kladd. Man skivar så klart upp allt på en gång och torkar i ugnen, som krutonger typ. Sen kan man ju ha dem i en burk eller påse bara.

Tyvärr är det mycket fettande. Har ätit upp typ en och en halv långfralla i helgen i sällskap med en hel majjoburk hemgjord aïoli.  :shy: Men fy fan vad gott det var!  :dribble:

Ska göra en ny omgång på pofiber och torka och kolla att det håller sig i skafferiet som jag tror det gör. Lustigt, detta var ett av de första bröd jag testade och först nu kommer jag på hur man bäst hanterar det. Nu är jag kanske lite lustig, för jag tycker torrt franskbröd är gott om det är av den här superfluffiga typen. Kan ta en sån där torr skiva med smör och ost. Som en skorpa fast fluffig.


Titel: SV: Optimalt Bröd - formfranska
Skrivet av: berittis skrivet 2014.01.28 - 04:51:29
Hur mycket rismjöl tar du?


Titel: SV: Optimalt Bröd - formfranska
Skrivet av: hemul skrivet 2014.01.28 - 05:19:24
Om jag tar pofiber också? Kommer inte ihåg hur jag gjorde. Tror jag tog ungefär hälften så mycket rismjöl som annars och så pofiber tills det kändes bra liksom.

Det är fel med uträkningarna i första inlägget också. Måste lagt in kh och sånt för en halv sats. För på en hel blir det två långfrallor. Har sådana lite mindre formar. Det måste ju bli 19 skivor per bröd snarare än per hel sats.

Ny upptäckt, torka skivor i ugnen funkade inget bra. Det blev smuligt av det. Låta hela brödet ligga framma och torka och skiva vartefter när det är torrt i ändarna blir bättre, men vet inte om hela hinner torka så innan det blir dåligt. Kankse torka hela brödet i lite formen i ugnen?


Titel: SV: Optimalt Bröd - formfranska
Skrivet av: hemul skrivet 2014.01.28 - 05:24:31
Måste förklara mig. Det blev alltså inte vanligt smuligt. Det villa falla sönder helt, som ett pulver, så fort jag tog i det. Väldigt misslyckat.


Titel: SV: Optimalt Bröd - formfranska
Skrivet av: berittis skrivet 2014.01.29 - 05:07:50
Synd.  :sad:


Titel: SV: Optimalt Bröd - formfranska
Skrivet av: hemul skrivet 2014.01.29 - 05:25:29
Men de torra ändarna jag skar av brödet som fick ligga framma bara var ju jättegoda. Tror det funkar att göra så. Eller rosta eller smörstek, det vet jag ju blir bra.

Ska testna igen till helgen för han-som-nästan-inte-kan-äta-någonting kommer. Tänkte att såna torra skivor med aïoli antagligen skulle bli en hit där. Fast då blir det utan po, för potatis tål han inte.