Kefirsvamp |
<< < (9/15) > >> |
Tina: Om den luktar ok så är det ingen fara men man vil ha lite tjockare mer fillikt. Sådär kan det bli om det stått för länge eller för varmt. Den här tiden på året när man har varmt inne bör det inte få stå mer än 1 1/2 dygn. Jag blandar mjölken med grädde och silar i sil, annars får man med sig gryn och det är inte så trevligt tycker jag. Kaffefilter eller silduk funkar också. |
Ekub: Hivar nog den jag har i kylen då, den ljusa vätskan har lagt sig som ett skikt överst i flaskan :bang_head: . Men den stod ändå bara drygt ett dygn i skåpet. 8-36 timmar stod det, på beskrivningen som följde med, att den kunde stå. Den andra satsen har nog snart stått i ett dygn. Kaffefilter har jag ju, får köra på det tills jag införskaffat en plastsil. Tror jag går och sätter en ny på en gång, hoppas denna omgång klarat sig bättre. :look_down: |
Ekub: Nä blev inte bättre denna gången :shock: Ser likadant ut, fast den stått i kanske 5-6 timmar mindre denna gången :blink: Första gången satte jag satsen på eftermiddagen och tog hand om den dagen efter på kvällen. Denna gången tog jag hand om satsen från kvällen dagen efter på eftermiddagen. Gick inte att filtrera genom kaffefilter heller, bara den ljusa vätskan som går genom kaffefiltret :glare: Känns som om jag lika gärna kunde hälla ut mjölken direkt i vasken :angry: På min anvisning jag fick med grynen stod det att man inte fick skölja dem i vatten mellan gångerna för att de stressade upp kulturen, medan andra säger att man ska skölja av dem i rent källvatten. Kan det bidra till det dåliga resultatet att det finns kvar av den gamla misslyckade satsen på kornen? Skam den som ger sig. Får se om jag orkar ta hand om det på morgonen innan jobb imorn, ska upp okristligt tidigt så är tveksamt :whistle: |
Tina: Men vänta nu, hur gör du exakt? Jag blandar mina korn med ca 4 ggr så mycket mjölk och grädde. Det får stå med silduk över sig i en burk i ett mörkt skåp i rumstemperatur i max 2 dagar. Detta silas och så häller jag tillbaka kornen utan att skölja dom i burken och häller på ny mjölk. Det blir tjock härlig kefir som jag har i kylen. Delar den sig rör jag om den innan jag äter. |
Ekub: Jag la kornen i en glasburk, hällde på ca 3½dl mjölk (det rekommenderades 2,5-5 dl till den mängden korn jag fick). Täckte burköppningen med en dubbelvikt kökshanduk som jag knöt fast med ett steksnöre :smile: Sen ställde jag den i ett köksskåp. Har kollat lite andra bilder och det verkar som den ljusa vätskan ska vara där, men det andra tjocka vita ser ju ut som det skurit sig :sad: Nu när jag silade genom ett kaffefilter så antar jag det var vasslan som rann igenom. Jag fiskade upp kornen med en plastsked och satte igång en ny kultur. Eftersom det inte fanns några kornen redan var omhändertagna och jag bara ville vara säker på att inte få med några korn i det jag hällde upp tog jag en tratt och en metallsil och klickade i gröten som blev kvar efter att vasslen runnit av. Såg lite aptitligare ut efter att den silats, ser inte ut som den skurit sig längre. Kan tom tänka mig att smaka på det efter att det stått kallt ett tag. Hällde upp den i en flaska med patentkork men "knäppte" aldrig till korken utan bara "la" den ovanpå flasköppningen. Såg i någon blogg att det kunde bero på att den stått för länge eller att man haft för lite mjölk (antar att de spelar ihop, tid och mängd alltså) så denna gången hällde jag på en halv liter mjölk. Får gå och lägga mig tidigt så jag orkar gå upp och sila imorgon. Ska man behöva sila bort vasslen? Om det nu är vassle :hm-hm: Har inte sett ngn annan som gjort det i "gör-kefir-så-här-videosarna" |
Navigering |
Meddelandeindex |
Nästa sida |
Föregående sida |