Rensa nypon

Sidor: << < (3/5) > >>

hemul:

Jag upplevde köpt nyponsoppa på burk, den form den kom i när jag var barn, som stickig. Det var säkert så. Det där pulvret som finns nu är något helt annat. T.o.m. fel färg har det.

Får se hur det blir. Nu är det ju så jäkla kallt och blåsigt att det kanske inte blir nåt alls. Tror nyponen sjunger på sista versen. Ofta är de ju angripna också. Borde nog ha plockat tidigare.

hemul:

Plockade sådär 1½ liter i förrgår och nu ska de rensas. Läste ett tips på nätet om att använda en spetsen på en potatisskalare, lämpligen en sån som inte "snurrar" då. Det funkar verkligen bra. Räcker med ett par tag så är kärnorna ute. Det finns en skiljevägg inne i nyponet. Det är smart att börja med att sticka ner potatisskalaren där, uppe vid stjälken, så att man skär av skiljeväggen. Då är det lättare att få ut de flesta kärnorna i ett drag sen.

Det är faktiskt inte så hopplöst som jag trodde och det har inte börjat klia på fingrarna än. Men jag kommer nog att ta hela kvällen på mig, rensa 20-30 nypon åt gången. Jag håller på att utveckla nackspärr, så jag vill vara lite försiktig. Är väl all plockning och rensning, stod nästan hela dan igår och rensade svamp och kokade rönnbärsgelé. Och sen blev axeln kall när jag sov p.g.a. fönsterdrag.

Det smarta hade nog varit att börja plocka betydligt tidigare och bara ta lite åt gången. Nu är det nog för sent att plocka mer i år. Har ju varit minus på nätterna flera gånger. Synd, för hittills har jag inte hittat mask i nyponen. Verkar som allting är förskonat från det i år.

ursprungsliv:

Jag såg någon som påstod att det gick fint att plocka sent på säsongen, även om de blivit svarta. Kan vara rena hittepåt förstås.

hemul:

Såg också det. Känns lite äckligt va? Hur som, jag skulle hellre sitta ute i trädgården och göra det här. Verkar trevligare.

Tyvärr tror jag att man måste plocka ganska stora mängder för att det ska bli något riktigt vinterförråd och då blir det ju jobbigt att rensa. Kollade lite recept, och det är storleksordningen 3/4 liter färska nypon till 1 - 1½ liter vatten. Det borde finnas en maskin för detta - som äppelsvarven!



hemul:

Å jäklar vad det krymper. Jag förstår nu varför torkade nyponhalvor kallas nyponskal. Nyponen har ju inget fruktkött! De är bara ett skal fyllt med massor kärnor. Jag lovar, det är mer i sophinken än i skålen med det ätbara.

Sidor: << < (3/5) > >>