Det här är en gammal recept från den tiden jag bodde i Finland , fick den från mammas jobbarkompis ...
nu har jag modifierat den till mindre kolhydrater och det blev mums det med !
Här först orginalreceptet så att ni kan jämföra sockermängden ( alla använder ju lite olika sötning)
Botten:
100g smör
3/4 dl socker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1/2 tl bakpulver
fyllning:
1 burk (250g) kesella
3 dl gräddfil
saft av en citron
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl socker
1 ägg
ananasbitar
Smör och socker mixas ihop, lägg i ägg och vispa hårt. Lägg till mjöl och bakpulver.
lägg degen i 25 cm rund form. skär ananas i bitar och lägg dom på botten.
Blanda alla ingredienser till fyllningen och häll på.
175 grader ca. 45 minuter
( till en hel ungsplåt 2,5 gg hela recept)
Mina förändringar:
botten:
100g smör
1 msk socker
1/2 tsk (gröntorkad) stevia
1 ägg
2 dl mandelmjöl
1/2 tsk bakpulver
1-2 tsk fiberhusk, men jag har ingen aning om det gör någon nytta i det hela ???
Ananas använde jag ca. 150 g till hela tårtan. man kan vara helt utan och även använda annat, men tänk att fyllningen smakar citron. fast om man gör något annat så
kan man skippa citronen, men då heter det inte längre citrondröm !
Fyllning:
250 g kesella
3 dl gräddfil
saften av en citron
1 tsl vaniljsocker
lite äkta vanilj
1 msk socker
1/2 tsk (torkad grön) stevia
1 ägg
Det blev helt ok sött för mig, jag har praktiskt taget levt bara på den tårtan under senaste dygnet
.
man kan även göra bara drömmen ( fyllningen ) utan botten om man vill .
OCh det VIKTIGASTE:
detta går inte att äta direkt från ugnen!!!
Den måste få dra in en stund och kylas ner först. minst ett par timmar i kylen, godast dagen efter ! och ja, serveras kallt, underbart i denna värmen.
Jag tror att jag ska till ica, köpa en till burk av gräddfil och göra en omgång till , sista biten väntar just nu i kylen