Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2024.11.24 - 19:43:09 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1]   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Viltköttshjälp!  (läst 11379 gånger)
0 Medlemmar och 3 gäster tittar på detta ämne.
Corny

*******

Smörklickar: 25
Offline Offline

Antal inlägg: 2562



« skrivet: 2009.02.25 - 21:20:08 »

Har sett att det är en massa viltköttsgalningar här inne! Eftersom jag känner mig urkass på allt som har med viltkött att göra, skulle jag bli glad om någon som är van vid viltkött, skulle vilja ge mig lite kryddtips! När det lagas vilt här, brukar det bli gott, men jag känner mig ganska så osäker ändå, iom att viltet har lite kraftigare smak än exempelvis nöt. Viltfärsbiffar har jag gjort några gånger, och de har blivit goda, men jag skulle vilja ha tips på en riktigt god viltgryta!
Sen vill jag gärna ha tips på bra sätt att tillreda renskav, för det är ju lätt att få tag i och väldigt gott. Bara det att jag alltid tycker att det är något som saknas när jag lagar till det.
Loggat

Ibland så är man någon annan än den man ser ut att vara.
Corny

*******

Smörklickar: 25
Offline Offline

Antal inlägg: 2562



« Svara #1 skrivet: 2009.02.28 - 22:07:12 »

Är det ingen som vill hjälpa mig?  :cry:
Loggat

Ibland så är man någon annan än den man ser ut att vara.
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #2 skrivet: 2009.02.28 - 22:18:22 »

Jägarna här borde ju veta. Själv häller jag bara grädde på allt, späckar lite om det är helstekt. Och enbär! :tasty:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Lisbeth
Hero Member
*****

Smörklickar: 21
Offline Offline

Antal inlägg: 677


« Svara #3 skrivet: 2009.03.01 - 09:14:26 »

4-500 g kött
1 gul lök
smör
1 tsk salt
1 krm vitp eller svartp
1 msk vetemjöl
1 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 dl cremef.
2 tsk senap
10 små lökar(eller ett par stora)
Bryn kött o 1 gul lök.Krydda  och rör ner mjölet .Häll i vattnet.Sätt i senap ,cremef. o tomatpuré.Mot slutet av koktiden tillsätts de små lökarna Smaka av med timjan.
JÄGARFRUNS ÄLGGRYTA. Skulle ha stått överst förstås
Loggat
Lisbeth
Hero Member
*****

Smörklickar: 21
Offline Offline

Antal inlägg: 677


« Svara #4 skrivet: 2009.03.01 - 09:16:24 »

Älggulasch  4-5 pers

800 g älgkött
2 lökar
2 röda paprikor
1 msk paprikapulver
1 tsk mejram
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpure
1 msk viltfond
10-12 potatisar
salt peppar o majsena redning

Skär köttet i bitar. Blanda i resten i bitar. Sjud under lock i ca 1-1½ timme.
Loggat
Lisbeth
Hero Member
*****

Smörklickar: 21
Offline Offline

Antal inlägg: 677


« Svara #5 skrivet: 2009.03.01 - 09:17:11 »

Älggryta med ädelost.  4 pers
800 g älgkött
1 lök
1 palsternacka
1 bit selleri
1 morot
2 msk viltfond
1 lagerblad
10 vitpkorn
salt
marg
50 g ädelost
2 dl grädde
4 msk vetemjöl
Skär köttet i bitar bryn det och tillsätt resten i bitar. Slå på vatten .Sjud till köttet är mört.Späd med mer vatten om det behövs. Det ska vara ca 8 dl när köttet är klart. Ta upp köttet och tillsätt. Grädde o ädelost. Red med vetemjöl blandat med lite vatten.Sjud såsen 5 min. Blanda i köttet och smaka av.
Loggat
Corny

*******

Smörklickar: 25
Offline Offline

Antal inlägg: 2562



« Svara #6 skrivet: 2009.03.01 - 09:27:08 »

Många tack, Lisbeth! Nu har jag ju helt plötsligt många recept att prova!  :lol:
Loggat

Ibland så är man någon annan än den man ser ut att vara.
Fjällmor
Superhero
******

Smörklickar: 18
Offline Offline

Antal inlägg: 1808



Hemsida
« Svara #7 skrivet: 2009.03.01 - 11:12:47 »

Jag har grubblat på din fråga länge :rolleyes: Problemet är att jag ju inte har några recept. Renen är ju vårt vardagskött så jag tager vad jag haver, om man säger  :whistle:

Renskav är super, vi "skavar" direkt från en fryst bit kött och steker.
Maken med lök och salt och peppar.
Storbarna med vitlök och lite hetta - lapplandskebab  :flirting:
Jag gör gärna sås..

Hel bit går in i ugnen med rotsaker och hela lökar/vitlökar runt.

Grytor på kokekött är vår "pyttipanna" då blir det skåpsrensning

Citronpeppar är gott till ren tycker vi

Enbär och apelsinskal är en ny favorit i sås...

Renfettet är underbart gott att spara och ha i alla sorts mat.

Buljong kokas på benen....

Renfärs (se storbullarna med getost t.ex.), torrkött och suovas äter vi också.

har jag glömt något?

 :blink:
Loggat

Peace, love and all that jazz!
/Fjällmor

Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.

Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!

Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
Corny

*******

Smörklickar: 25
Offline Offline

Antal inlägg: 2562



« Svara #8 skrivet: 2009.03.01 - 11:41:55 »

Fjällmor: Stort tack till dig också!  :flowers: Fick jättemånga bra tips av dig. Behöver inte vara recept i vanlig bemärkelse för att det ska bli bra! :smile:
Loggat

Ibland så är man någon annan än den man ser ut att vara.
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #9 skrivet: 2009.03.01 - 11:54:32 »

Enbär och apelsinskal är en ny favorit i sås...

Den smakkombinationen har jag aldrig tänkt på. Det lät jättegott. Ska jag prova till lamm tror jag, för vilt får jag aldrig tag i numera.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Nora
Hero Member
*****

Smörklickar: 7
Offline Offline

Antal inlägg: 532



Hemsida
« Svara #10 skrivet: 2009.03.01 - 14:17:19 »

Fjällmor; har du några lämpliga recept på Suovas? Såå gött  :nod-yes:
Loggat

Bra sås reder sig själv ...
Fjällmor
Superhero
******

Smörklickar: 18
Offline Offline

Antal inlägg: 1808



Hemsida
« Svara #11 skrivet: 2009.03.01 - 19:10:19 »

 :lol:

så bra att det kom till nytta ändå...

Nora, recept på att göra suovas eller på rätter med suovas i..?

 :smile:
Loggat

Peace, love and all that jazz!
/Fjällmor

Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.

Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!

Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
Nora
Hero Member
*****

Smörklickar: 7
Offline Offline

Antal inlägg: 532



Hemsida
« Svara #12 skrivet: 2009.03.01 - 23:24:02 »

Förlåt, jag var otydlig .. recept på suovas var det jag menade  :smack_head:
Loggat

Bra sås reder sig själv ...
Fjällmor
Superhero
******

Smörklickar: 18
Offline Offline

Antal inlägg: 1808



Hemsida
« Svara #13 skrivet: 2009.03.04 - 08:58:31 »

 :lol1:

he lugnt  :flirting:

De gånger vi gjort suovas har vi fått hjälp av en samisk familj vi känner. Jag har inte allt i huvvet än...   :shy: Men vi har då saltat in kött som efter en tid röks i kåta och sen hängs. Jag kan luska lite efter proportioner om du vill men annars är det nog en vinterren på gång vad det lider så då blir det ju till att fixa här med  :nod-yes:

/Fjällmor

Loggat

Peace, love and all that jazz!
/Fjällmor

Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.

Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!

Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
Sidor: [1]   Gå upp
  Skriv ut  
8: Undefined index: googletagged
Fil: /home/meow/domains/fetbobba.net/public_html/forum/Themes/core_mod/Display.template.php (main sub template - eval?)
Rad: 544