Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2024.11.22 - 06:15:26 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1] 2 3   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Stevia  (läst 59110 gånger)
0 Medlemmar och 2 gäster tittar på detta ämne.
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« skrivet: 2008.01.13 - 21:51:39 »

Stevia kan finnas på hälsokosten, men det är nog rätt ovanligt.

Svenska sajter där man kan köpa.
stevia.se (ok smak men dyrt!)
cayote.nu (inte testat)
ayur-veda.se (inte testat)
FriendlyShop har esther hittat.
moncaponca köper på Vimishop.


Utomlands finns mer att välja på. HerbalAdvantage har jag handlat från flera gånger så jag kan intyga att man inte blir blåst där. Trevlig support också. Det blir mycket billigare trots frakten.
herbaladvantage.com
Detta är är också deras sajt. Lite mer info där.
http://stevia-plant.com/
http://www.iherb.com/sweeteners (härifrån köper Caroline Cornelia)

Man kan även odla stevia själv. Det verkar som om de som kan ha plantorna ute eller i växthus lyckas bäst, men söta blad blir det även i hemulens fönsterbräda även om mina plantor blir som lianer.  :blush:
Runåbegs Fröer
Impecta (använd sökboxen)



Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
MiaP
Hero Member
*****

Smörklickar: 15
Offline Offline

Antal inlägg: 848


Hemsida
« Svara #1 skrivet: 2008.09.22 - 23:04:24 »

Steviafrön finns numera även i vanliga plantskolor i vanliga fröpåsar och heter Sötflockel på svenska om jag inte minns fel. :wave:
Loggat

Mer smör i maten och vikten rasar
sia
Aspirant


Smörklickar: 0
Offline Offline

Antal inlägg: 3


« Svara #2 skrivet: 2009.01.04 - 21:05:38 »

hemulen
hej är ny här, vill veta mera om hur du beställer stevia från USA enligt länken i ditt inlägg.

Hur stor mängd beställde du, och vilken typ?

Jag har använt två olika sorter, en som är lik potatismjöl, den är dryg, men lite
förarjlig att använda.
Nu har jag en sort som är som strösocker, bra att använda, lite sämre smak än föregående,
men den är dyr...35gram ( knappt 1 dl) kostade med frakt 200kr.
Berätta mera...stevia är en bra produkt tycker jag..
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #3 skrivet: 2009.01.04 - 22:42:50 »

Hej och välkommen sia.  :wave:

Extraktet från HerbalAdvantage är potatismjöltypen. Har även grönt pulver från dem, men det tycker jag har en bismak av hö. Lite äckligt. Strösocker låter bra. Var hittar man det?  :cheers:

Först gången jag beställde tog jag bara 4 småburkar och lite andra grejor också. Nästa gång tog jag jättepåsen alban, 1/2 lb, tror jag. De har gjort om nu, det verkar vara lite andra förpackningar.

Jag är ingen storkonsument, även om det kan se ut så. Första omgången gav jag bort rätt mycket av och sålde även en burk vidare. Sen brukar jag använda det när jag lägger in rödbetor och då går det åt lite mer. Storpåsen kommer jag nog aldrig att göra slut på. Är inte så sockerskrämd längre heller, så jag tycker det är OK med vanligt socker som krydda numera och i glass och så. Bara det inte blir ofta och mycket så.

Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #4 skrivet: 2009.01.05 - 20:15:36 »

Hej sia !

Jag bara hälsar , för stevia är min hjärtesak .
jag odlar det nämligen. Det blir så mycket att jag hinner inte använda allt som jag torkar under en sommar trotts att vi är 5 i familjen.
Loggat
sia
Aspirant


Smörklickar: 0
Offline Offline

Antal inlägg: 3


« Svara #5 skrivet: 2009.01.05 - 23:16:06 »

Hej och välkommen sia.  :wave:

Extraktet från HerbalAdvantage är potatismjöltypen. Har även grönt pulver från dem, men det tycker jag har en bismak av hö. Lite äckligt. Strösocker låter bra. Var hittar man det?  :cheers:

Först gången jag beställde tog jag bara 4 småburkar och lite andra grejor också. Nästa gång tog jag jättepåsen alban, 1/2 lb, tror jag. De har gjort om nu, det verkar vara lite andra förpackningar.

Jag är ingen storkonsument, även om det kan se ut så. Första omgången gav jag bort rätt mycket av och sålde även en burk vidare. Sen brukar jag använda det när jag lägger in rödbetor och då går det åt lite mer. Storpåsen kommer jag nog aldrig att göra slut på. Är inte så sockerskrämd längre heller, så jag tycker det är OK med vanligt socker som krydda numera och i glass och så. Bara det inte blir ofta och mycket så.



Tack..Jag har köpt min stevia från www.stevia.se.
Jag såg att vikten från USA var lispund, vet inte hur mycket det är...men om du
säger att ½lisp.  räcker länge för dej, så kanske det är bra mängd för mej.
Hur kom det med båtfrakt...eller flyg?
Loggat
sia
Aspirant


Smörklickar: 0
Offline Offline

Antal inlägg: 3


« Svara #6 skrivet: 2009.01.05 - 23:24:29 »

Hej sia !

Jag bara hälsar , för stevia är min hjärtesak .
jag odlar det nämligen. Det blir så mycket att jag hinner inte använda allt som jag torkar under en sommar trotts att vi är 5 i familjen.

Hej idalinda
Trevligt att du är steviaodlare. Jag har tänkt att jag skall försöka så i vår.
Hur gör du med bladen...torkar och stöter i mortel....eller...för man kan väl inte
förädla pulvret dess mera?
Vad krävs för att du skulle kunna göra vitt pulver till försäljning och tjäna grova
pengar :lol:....en hel fabrik...?
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #7 skrivet: 2009.01.05 - 23:45:09 »

Det blir bara lianer i min fönsterbräda. :x_fork:

Citat
Jag såg att vikten från USA var lispund, vet inte hur mycket det är

Nej, inte lispund, vanliga amerikanska pound (förkortas lb).
1 pound = 453.5924 g, så 1/2 lb är nästan ett kvarts kilo.
Det ser jäkligt mycket ut, jag lovar! Påsen är något större än en påse Kobbs te. :laugh:

Jag tror allt går med flyg nu. De skickar på billigaste sätt. Nu har ju dollarn gått upp, men för ett år sedan betalade jag $24.00 för frakten och hela kalaset gick på 417 kr.

Citat
Jag har köpt min stevia från www.stevia.se.
Där köpe jag mitt första. Så de har börjat med strösocker, frestande.  :tongue:

Jag brukar lösa upp pulver i sprit. Lösningen förvarar jag i en pipettflaska. Det gör det lättare att använda om man inte kan röra om i maten så mycket. Ett tag gjorde jag bakelser på dr Ks sockerkaka rätt ofta. Då droppade jag stevialösningen på bottnarna. Funkade jättebra. :lick:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #8 skrivet: 2009.01.07 - 13:31:27 »

Hej sia !

Jag bara hälsar , för stevia är min hjärtesak .
jag odlar det nämligen. Det blir så mycket att jag hinner inte använda allt som jag torkar under en sommar trotts att vi är 5 i familjen.

Hej idalinda
Trevligt att du är steviaodlare. Jag har tänkt att jag skall försöka så i vår.
Hur gör du med bladen...torkar och stöter i mortel....eller...för man kan väl inte
förädla pulvret dess mera?
Vad krävs för att du skulle kunna göra vitt pulver till försäljning och tjäna grova
pengar :lol:....en hel fabrik...?

Stevian är inte den lättaste att gro ( jag odlar vanlitvis över 100 olika sorter/ år), så när du testar , så hela påsen så får du kanske ett par plator.
Men jag har fått någon / några plantor varje år.
Förra våren sabbade jag mina två plantor som grodde och hade bara tillgång till en ettårs planta som övervintrade i frostfria växthuset.
Jag planterar den ut på sommaren och gräver upp på hösten.
Den har producerat över 1 dl grönt steviapulver och det kommer att räcka länge här, jag tror nästa att vi inte skulle behöva odla det i år alls,
men jag kan inte låta bli :inlove:.

Jag skördar bladen i omgångar ( kanske 3-4 gg under sommaren och det kommer helatiden nya) torkar dom på värmepannan eller på en torkapparat och mortlar.

Vad tror ni om styrkan när man jämför det vita pulvret och gröna stevian ?
Om någon vill testa och kommentera kan jag skicka lite av min gröna-guld !
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #9 skrivet: 2009.01.07 - 13:35:54 »

Det gröna är mycket svagare. Smakar inte ditt torkade hö?
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #10 skrivet: 2009.01.07 - 13:42:27 »

 :confused3:, min smakar -ju- stevia :clown:, för jag har inte smakat något annat  :laugh:.
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #11 skrivet: 2009.01.07 - 14:37:54 »

Men du känner väl om det smakar hö?  :smack: Provade aldrig att torka mina blad. Åt bara färska och frös.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Fjällmor
Superhero
******

Smörklickar: 18
Offline Offline

Antal inlägg: 1808



Hemsida
« Svara #12 skrivet: 2009.01.08 - 13:08:36 »

jag provar gärna Idalinda!

 :worshippy: :flowers:



hemul, lianiga plantor brukar bero på för lite ljus....  :flirting:

 :wave:
Loggat

Peace, love and all that jazz!
/Fjällmor

Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.

Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!

Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #13 skrivet: 2009.01.08 - 13:42:19 »

Spelar ingen roll. Jag har haft i både söder- och norrfönster. :shake_head:

Önskar jag hade tagit kort av jätteplantan som jag hade sparat år från år innan jag hade ihjäl den i höstas.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #14 skrivet: 2009.02.05 - 19:39:28 »

Spelar ingen roll. Jag har haft i både söder- och norrfönster. :shake_head:

Önskar jag hade tagit kort av jätteplantan som jag hade sparat år från år innan jag hade ihjäl den i höstas.

Fönster spelar absolut ingen roll på vintertid, solljusen börjar vara någorlunda först vid slutet av mars - början av april,
så alla som förkultiverar plantor innan har en extrabelysningsrör ( jag har en dubbelrör ( nästan två meter långa) inomhus för bäbis-palantor och tre  dubbelrör i förrådet till omskolade plantor ...)
Så det är extra ljus din stevia behöver!

Men jag har aldrig tänkt tanken att frysa steviablad ! :eeek:,  när jag tar dom från frysen, hur gör jag då om ja nu skulle vilja söta en bakelse eller glass ?
Stoppar du dom bara i en påse eller låda , eller lindar du dom först på folie eller plast ?

Fjällmor , skicka ett pm  , med adress så skickar jag grönt pulver till dig ... :laugh:
Loggat
Sidor: [1] 2 3   Gå upp
  Skriv ut  
8: Undefined index: googletagged
Fil: /home/meow/domains/fetbobba.net/public_html/forum/Themes/core_mod/Display.template.php (main sub template - eval?)
Rad: 544