Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2024.11.24 - 03:22:19 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1]   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Hemsyrade mjökprodukter  (läst 25823 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« skrivet: 2008.10.21 - 21:44:36 »

Man kan buslätt göra sin egen fil, syrade grädde o.s.v. :thumbsup:

Tror detta var uppe på gamla forumet, men det är lite av en nyupptäckt för mig nu när jag tål mjölksocker bättre igen, så här kommer det en gång till.  :wave:

Häll mjölk (helst gammaldags - grrr!) eller grädde eller en blandning därav i en burk. Tillsätt en sked filmjölk och rör om lite. Täck över och låt stå i rumstemperatur i ungefär ett dygn. Det gör inget om det får stå längre heller. 1 1/2 dygn blir det ofta för mig.

Gör man på bara grädde blir det väldigt tjockt. Vill man ha tunnare blandar man i mjölk efter behag. Från början alltså.  :crazy: Sån där jättetjock sur grädde är mumsigt att röra ner örter, pepparrot, vitlök eller vad man nu gillar i och servera till maten. Den går även att använda i varma såser. Inte så dumt att slicka i sig som det är heller.  :lick:

God, fet fil får man om man tar sådär 1 del grädde på 4 delar mjölk, men don efter person!

Yoghurt ska vara lika lätt, men man tar då förstås en sked youghurt istället för fil. Det ska dock stå varmare, 30 °C nånting om jag minns rätt, så då måste man fixa ett litet värmeskåp.

Tips - mjölksyrabakterierna överlever frysen. Man kan frysa kuber i en islåda och förvara för senare bruk om man inte brukar ha fil hemma. När jag gjort så har det dock hänt enstaka gånger att kulturen varit död.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Linika
Sr. Member
****

Smörklickar: 5
Offline Offline

Antal inlägg: 266



« Svara #1 skrivet: 2012.02.19 - 09:24:32 »

Na när smetana dykt upp i butikerna kan man göra det med  :lol: nästa gån jag gör det ska jag täcka över den, det stod inte när jag letade efter hur man skulle göra. Vad tror ni är bäst att täcka över med? Blast eller kökshanduk?
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #2 skrivet: 2012.02.19 - 14:30:18 »

När jag syrar grädde så tar jag en tom majjoburk med lock, men skruvar inte åt locket. Jag tycker grädde syrad med fil är godare än smetanan.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Linika
Sr. Member
****

Smörklickar: 5
Offline Offline

Antal inlägg: 266



« Svara #3 skrivet: 2012.02.19 - 16:42:44 »

Vi har ingen fil hemma :(  jag får prova det med fil om vi har det någon gång :)
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #4 skrivet: 2012.02.19 - 17:41:42 »

Alltså jag har aldrig provat att syra med smetana. Jag menade den köpta. Det är inte så mycket syra i den tycker jag, lite tam.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Linika
Sr. Member
****

Smörklickar: 5
Offline Offline

Antal inlägg: 266



« Svara #5 skrivet: 2012.02.19 - 22:00:07 »

jag tyckte den var väldigt god... men det kanske har att göra med att jag inte smakat något bättre? xD
Loggat
Ninnan
Superhuman
*******

Smörklickar: 16
Offline Offline

Antal inlägg: 2504


« Svara #6 skrivet: 2012.02.19 - 22:23:44 »

Det låter helt suveränt att göra sin egen fil! Jag saknar väldigt mycket en kock som fixar allt i mitt kök  :chef: helst lika glad som på bilden  :loony:
Loggat
/LO

******

Smörklickar: 17
Offline Offline

Antal inlägg: 1269



« Svara #7 skrivet: 2012.02.20 - 10:46:10 »

Varför är det bättre att göra själv än att köpa tex cf? Bara undrat!
Loggat




LCHF-are sedan september -06. Gått en graviditet på LCHF. Jag mådde utmärkt och födde ett friskt barn.
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #8 skrivet: 2012.02.20 - 13:45:01 »

Skulle vara för att man kan få den fetthalt man vill då. Iofs när jag gjorde fil gjorde jag på gammladags mjölk och då fanns inte gammaldags fil.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Linika
Sr. Member
****

Smörklickar: 5
Offline Offline

Antal inlägg: 266



« Svara #9 skrivet: 2012.02.20 - 19:28:46 »

Har du någon koll på literpriset Hemul? Jag kan tänka mig att det kan bli billigare i längden att göra in egna än att köpa ny hela tiden... men jag är inte säker :/
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #10 skrivet: 2012.02.20 - 19:34:39 »

Nä. Men det blir nog dyrare eftersom gammaldags mjölk är dyrare än fil.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Linika
Sr. Member
****

Smörklickar: 5
Offline Offline

Antal inlägg: 266



« Svara #11 skrivet: 2012.02.20 - 19:35:36 »

ah, jo, om man ska göra på gammeldags mjölk kan det nog bli dyrare ja o.o jag får ta och kolla priserna i affären nästa gång jag handlar :D
Loggat
/LO

******

Smörklickar: 17
Offline Offline

Antal inlägg: 1269



« Svara #12 skrivet: 2012.02.20 - 20:27:25 »

Här finns gammaldags ekologisk fil att köpa... Hjordnära mejeri.
Loggat




LCHF-are sedan september -06. Gått en graviditet på LCHF. Jag mådde utmärkt och födde ett friskt barn.
Sidor: [1]   Gå upp
  Skriv ut  
8: Undefined index: googletagged
Fil: /home/meow/domains/fetbobba.net/public_html/forum/Themes/core_mod/Display.template.php (main sub template - eval?)
Rad: 544