Fetbobbas Forum

Recept => Såser och andra tillbehör => Ämnet startat av: hemul skrivet 2008.10.21 - 21:44:36



Titel: Hemsyrade mjökprodukter
Skrivet av: hemul skrivet 2008.10.21 - 21:44:36
Man kan buslätt göra sin egen fil, syrade grädde o.s.v. :thumbsup:

Tror detta var uppe på gamla forumet, men det är lite av en nyupptäckt för mig nu när jag tål mjölksocker bättre igen, så här kommer det en gång till.  :wave:

Häll mjölk (helst gammaldags - grrr!) eller grädde eller en blandning därav i en burk. Tillsätt en sked filmjölk och rör om lite. Täck över och låt stå i rumstemperatur i ungefär ett dygn. Det gör inget om det får stå längre heller. 1 1/2 dygn blir det ofta för mig.

Gör man på bara grädde blir det väldigt tjockt. Vill man ha tunnare blandar man i mjölk efter behag. Från början alltså.  :crazy: Sån där jättetjock sur grädde är mumsigt att röra ner örter, pepparrot, vitlök eller vad man nu gillar i och servera till maten. Den går även att använda i varma såser. Inte så dumt att slicka i sig som det är heller.  :lick:

God, fet fil får man om man tar sådär 1 del grädde på 4 delar mjölk, men don efter person!

Yoghurt ska vara lika lätt, men man tar då förstås en sked youghurt istället för fil. Det ska dock stå varmare, 30 °C nånting om jag minns rätt, så då måste man fixa ett litet värmeskåp.

Tips - mjölksyrabakterierna överlever frysen. Man kan frysa kuber i en islåda och förvara för senare bruk om man inte brukar ha fil hemma. När jag gjort så har det dock hänt enstaka gånger att kulturen varit död.


Titel: SV: Hemsyrade mjökprodukter
Skrivet av: Linika skrivet 2012.02.19 - 09:24:32
Na när smetana dykt upp i butikerna kan man göra det med  :lol: nästa gån jag gör det ska jag täcka över den, det stod inte när jag letade efter hur man skulle göra. Vad tror ni är bäst att täcka över med? Blast eller kökshanduk?


Titel: SV: Hemsyrade mjökprodukter
Skrivet av: hemul skrivet 2012.02.19 - 14:30:18
När jag syrar grädde så tar jag en tom majjoburk med lock, men skruvar inte åt locket. Jag tycker grädde syrad med fil är godare än smetanan.


Titel: SV: Hemsyrade mjökprodukter
Skrivet av: Linika skrivet 2012.02.19 - 16:42:44
Vi har ingen fil hemma :(  jag får prova det med fil om vi har det någon gång :)


Titel: SV: Hemsyrade mjökprodukter
Skrivet av: hemul skrivet 2012.02.19 - 17:41:42
Alltså jag har aldrig provat att syra med smetana. Jag menade den köpta. Det är inte så mycket syra i den tycker jag, lite tam.


Titel: SV: Hemsyrade mjökprodukter
Skrivet av: Linika skrivet 2012.02.19 - 22:00:07
jag tyckte den var väldigt god... men det kanske har att göra med att jag inte smakat något bättre? xD


Titel: SV: Hemsyrade mjökprodukter
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.02.19 - 22:23:44
Det låter helt suveränt att göra sin egen fil! Jag saknar väldigt mycket en kock som fixar allt i mitt kök  :chef: helst lika glad som på bilden  :loony:


Titel: SV: Hemsyrade mjökprodukter
Skrivet av: /LO skrivet 2012.02.20 - 10:46:10
Varför är det bättre att göra själv än att köpa tex cf? Bara undrat!


Titel: SV: Hemsyrade mjökprodukter
Skrivet av: hemul skrivet 2012.02.20 - 13:45:01
Skulle vara för att man kan få den fetthalt man vill då. Iofs när jag gjorde fil gjorde jag på gammladags mjölk och då fanns inte gammaldags fil.


Titel: SV: Hemsyrade mjökprodukter
Skrivet av: Linika skrivet 2012.02.20 - 19:28:46
Har du någon koll på literpriset Hemul? Jag kan tänka mig att det kan bli billigare i längden att göra in egna än att köpa ny hela tiden... men jag är inte säker :/


Titel: SV: Hemsyrade mjökprodukter
Skrivet av: hemul skrivet 2012.02.20 - 19:34:39
Nä. Men det blir nog dyrare eftersom gammaldags mjölk är dyrare än fil.


Titel: SV: Hemsyrade mjökprodukter
Skrivet av: Linika skrivet 2012.02.20 - 19:35:36
ah, jo, om man ska göra på gammeldags mjölk kan det nog bli dyrare ja o.o jag får ta och kolla priserna i affären nästa gång jag handlar :D


Titel: SV: Hemsyrade mjökprodukter
Skrivet av: /LO skrivet 2012.02.20 - 20:27:25
Här finns gammaldags ekologisk fil att köpa... Hjordnära mejeri.