På förekommen anledning kommer här en liten snabbeskriving.
Ghee är klarnat smör, smörolja. Används mycket i Indien. Det ska vara mycket nyttigare i.o.m. att proteiner och annat krafs som kan brännas när man steker är borta. Det är alltså ett mycket stabilt fett och står sig dessutom, till skillnad mot smör, i åratal.
Det är jättelätt att göra. Nåja, första gången är det lite skrämmande.
Man smälter helt enkelt smör i en kastrull på låg värme. Det börjar stötkoka och bubbla och skvätta när vätskan går bort, så det är ytterligare en anledning att ha det på ettan. Proteinerna samlas dels som ett skum på ytan som man kan ta bort vartefter och dels sätter det sig som ett klet på botten. Man får passa sig så man inte bränner kletet, då är det kört.
Till slut kan man se hur det smälta fettet klarnar och blir helt genomskinligt. Då tar man av det från värmen och silar upp det i en burk. Jag kör med Melitta.
Jag gör 3-4 paket åt gången och då tar det nog minst 2 timmar. Jag har på ettan hela tiden utom precis i början när smöret ska smältas ner.
Googla för mer ingående beskrivningar. Men det är inte alls så komplicerat som en del får det att låta.
TILLÄGG: Det står oftast att man ska ha osaltat smör. Men det går lika bra med selleri!
Saltet skiljs ut med prottisarna och hamnar i skummet på ytan, så det går bra med saltat smör också.