Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2024.11.21 - 18:32:59 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1] 2 3 4   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Ghee  (läst 87620 gånger)
0 Medlemmar och 2 gäster tittar på detta ämne.
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« skrivet: 2008.05.07 - 09:38:35 »

På förekommen anledning kommer här en liten snabbeskriving.  :flowers:

Ghee är klarnat smör, smörolja. Används mycket i Indien. Det ska vara mycket nyttigare i.o.m. att proteiner och annat krafs som kan brännas när man steker är borta. Det är alltså ett mycket stabilt fett och står sig dessutom, till skillnad mot smör, i åratal. :thumbsup:

Det är jättelätt att göra. Nåja, första gången är det lite skrämmande.  :tongue: Man smälter helt enkelt smör i en kastrull på låg värme. Det börjar stötkoka och bubbla och skvätta när vätskan går bort, så det är ytterligare en anledning att ha det på ettan. Proteinerna samlas dels som ett skum på ytan som man kan ta bort vartefter och dels sätter det sig som ett klet på botten. Man får passa sig så man inte bränner kletet, då är det kört. :max-shock: Till slut kan man se hur det smälta fettet klarnar och blir helt genomskinligt. Då tar man  av det från värmen och silar upp det i en burk. Jag kör med Melitta.

Jag gör 3-4 paket åt gången och då tar det nog minst 2 timmar. Jag har på ettan hela tiden utom precis i början när smöret ska smältas ner.

Googla för mer ingående beskrivningar. Men det är inte alls så komplicerat som en del får det att låta.

TILLÄGG: Det står oftast att man ska ha osaltat smör. Men det går lika bra med selleri!  :lol1:
Saltet skiljs ut med prottisarna och hamnar i skummet på ytan, så det går bra med saltat smör också.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Langhol
Sr. Member
****

Smörklickar: 13
Offline Offline

Antal inlägg: 384


« Svara #1 skrivet: 2008.05.07 - 09:47:00 »

Jag håller med dej att det inte är så komplicerat att göra ghee. Har gjort det några gånger.Det man får se upp med är att det inte bränns vid. :smile:
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #2 skrivet: 2008.05.07 - 09:51:06 »

Håller med. Det verkar som det blir hetare just på slutet. Jag tycker man får passa det lite när det är på gång att klarna.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #3 skrivet: 2008.05.07 - 13:02:51 »

Glömde en sak. Läser man beskrivningar så står det alltid att man ska ha osaltat smör. Det behövs inte alls. Allt saltet samlas i det där skummet på ytan. Tyvärr. Annars skulle jag äta upp det.  :lick:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
MiaP
Hero Member
*****

Smörklickar: 15
Offline Offline

Antal inlägg: 848


Hemsida
« Svara #4 skrivet: 2008.05.07 - 15:27:15 »

Kom just hem med 4 paket SMÖR från Lidl.
 :lick: :wave:
Loggat

Mer smör i maten och vikten rasar
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #5 skrivet: 2008.05.07 - 15:29:33 »

Ska'ru koka?  :clapping:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
MiaP
Hero Member
*****

Smörklickar: 15
Offline Offline

Antal inlägg: 848


Hemsida
« Svara #6 skrivet: 2008.05.07 - 22:12:14 »

Nä, jag hyvlar kallt. :yay:
Loggat

Mer smör i maten och vikten rasar
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #7 skrivet: 2008.05.07 - 22:27:38 »

Du e en hårding!  :lick:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
kwidell

*******

Smörklickar: 29
Offline Offline

Antal inlägg: 4160



Hemsida
« Svara #8 skrivet: 2009.07.27 - 04:22:23 »

Behåller Ghee något utav smörsmaken?... för om den gör det så borde den ju vara mummsig att göra en Majonäsbaserad Bea Sås på! :dribble: 
nån av er som brukar göra detta som vet?
Loggat

Jag har aldrig mött en kallori som jag inte tyckt om!  :inlove: mer om mig på: http://skruttens.blogspot.se

Startvikt: 138,7 - Som lägst: 113,3 (-25,4 kilo)
Nytt avstamp: 120,2  - Som lägst: 105,8 (-14.4 kilo)
Totalt tappat sedan starten: 32,9 kilo
Just nu: 108,4
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #9 skrivet: 2009.07.27 - 06:12:39 »

Ja, det smakar ungefär som skirat smör som fått kallna - sältan. En del gör majjo på det, men personligen tycker jag inte om det. Vill ha majjon kall och det går ju inte.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
kwidell

*******

Smörklickar: 29
Offline Offline

Antal inlägg: 4160



Hemsida
« Svara #10 skrivet: 2009.07.27 - 06:45:19 »

Ok! då vet jag!.. ska prova att göra majonäs på detta.. och sedan göra Bea Sås på det hela!  :lol: borde ju bli liknande den där krämiga "Köpebean" eller hur!  :whink:
Loggat

Jag har aldrig mött en kallori som jag inte tyckt om!  :inlove: mer om mig på: http://skruttens.blogspot.se

Startvikt: 138,7 - Som lägst: 113,3 (-25,4 kilo)
Nytt avstamp: 120,2  - Som lägst: 105,8 (-14.4 kilo)
Totalt tappat sedan starten: 32,9 kilo
Just nu: 108,4
kwidell

*******

Smörklickar: 29
Offline Offline

Antal inlägg: 4160



Hemsida
« Svara #11 skrivet: 2009.07.27 - 06:45:52 »

Hur förvarar man Ghee.. sen då?.. i flaska i rumstemperatur... eller i kylen?
Loggat

Jag har aldrig mött en kallori som jag inte tyckt om!  :inlove: mer om mig på: http://skruttens.blogspot.se

Startvikt: 138,7 - Som lägst: 113,3 (-25,4 kilo)
Nytt avstamp: 120,2  - Som lägst: 105,8 (-14.4 kilo)
Totalt tappat sedan starten: 32,9 kilo
Just nu: 108,4
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #12 skrivet: 2009.07.27 - 16:41:58 »

Vilket som.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
kwidell

*******

Smörklickar: 29
Offline Offline

Antal inlägg: 4160



Hemsida
« Svara #13 skrivet: 2009.07.27 - 21:43:44 »

Behåller det sin flytande form även i kylskåpet?.. eller stelnar det då? :confused3:
Loggat

Jag har aldrig mött en kallori som jag inte tyckt om!  :inlove: mer om mig på: http://skruttens.blogspot.se

Startvikt: 138,7 - Som lägst: 113,3 (-25,4 kilo)
Nytt avstamp: 120,2  - Som lägst: 105,8 (-14.4 kilo)
Totalt tappat sedan starten: 32,9 kilo
Just nu: 108,4
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #14 skrivet: 2009.07.27 - 23:02:08 »

Stelnar.  :lol:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Sidor: [1] 2 3 4   Gå upp
  Skriv ut  
8: Undefined index: googletagged
Fil: /home/meow/domains/fetbobba.net/public_html/forum/Themes/core_mod/Display.template.php (main sub template - eval?)
Rad: 544