Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2024.12.03 - 18:13:26 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1] 2   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Det godaste LCHF-limpan hittills!  (läst 23613 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« skrivet: 2013.05.05 - 23:20:30 »

Jag är bara kär i denna limpa :inlove: och fattar inte riktigt hur vu har klarat oss utan.
Även tonåringar älskar det, och jag tycker att det är det bästa betyget.
Jag vågar påstå att ingen skulle kunna gissa ett det är ett ovanligt bröd, bara att det är ovanligt god!.

Vi har under en veckas tid ätit minst 8 limpor ( 4 pers.)

Så jag bara tackar Mariann Andersson för boken " Baka matbröd med LCHF" , i boken finns massor av resept,
vi har testat bara 3-4 varianter hittills.

Här kommer solroslimpan


1 limpa

50g smör
8 stora eller 10 små ägg
1 dl turkisk yogurt
1 1/2 mandelmjöl
1 dl fibrex, flingor
1 dl solroskärnor
1 dl pofiber
3msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1/2 salt
solroskärnor att strö över

Gör så här:
Sätt ugnen på 190 grader
smät smöret. Vispa äggen till en luftig smet i en bunke, ca. 3 minuter med elvisp.
Tillsätt smöret tillsammanans med yogurten och blanda väl.

Rör ihop de torra ingredienserna och blanda ner dom i smeten ordentligt.
Låt smeten stå och svälla i 10-15 minuter.

Forma smeten till en limpa på en plåt med bakplåtspapper-. Strö över solroskärnor och
grädda i ugnen i ca. 50 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.

Idalindas kommentarer:
Jag byter ut jogurten till havregrädde. Vi har testat även att använda bara vatten, brödet blev då torrare, men fungerade ändå.
Men något annat vätska än bara vatten rekommenderas.
Ta mödan och leta efter alla ingredienser, det är värd det!
Jag tar 1 tsk salt istället, det blir helt enkelt mer smakrikt.
Jag testade att göra två limpor med krossat vitlök ( kanske 2-3 klyftor / limpa), men smaken kändes inte alls.

Jag har en stor hushållsapparat som sväljer en 3 dubbel deg.
Jag gör en sådan sats, flyttar degen till en annan bunke och gör direkt en ny lika stor sats.
Den första degen får då vänta och svälla  lite längre än 15 minuter och den andre kanske sväller ca. 10 minuter.
Sedan slänger jag alltså 6 limpor samtidigt i varmluftsungnen.  :thumbsup:

Det är bra att ha plåten nära kranen och blöta händerna när man forman limpan, det hela tar bara någon sekund,
men behöver ju inte jobba med degen, bara forma den till en sammanhållen limpa helt enkelt.
Om man vill ha skorpa ska man öppna luckan lite då och då och spruta med vattenflasken över limporna...

Det där 50 minuter fungerar på exakten!
SOm sagt kan frysas, förvaras i kylen eller på bordet några dagar.
Den beter sig helt enkelt som en vanlig saftig limpa!  :inlove: :inlove: :inlove:
Loggat
Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #1 skrivet: 2013.05.06 - 08:57:01 »

tack ska testas!

Borde det ga att ha i brodkryddor ocksa tror du?
Loggat



Sorla

********

Smörklickar: 32
Offline Offline

Antal inlägg: 5277



« Svara #2 skrivet: 2013.05.06 - 16:50:02 »

Strålande! Och det ser dessbättre ut som att vi har alla ingredienser. Ja, utom den turkiska grädden då. Jag gissar att det är syran man är ute efter, lite som när man bakar scones? Då har man ju filmjölk till degen. Det borde väl fungera med filmjölk här också.

Mynlen, visst ska det fungera med brödkryddor. Så till jul kan man ha i vörtkryddor. Eller min favvo. Pepparkakskryddor.  :flirting: Detta ska absolut provas. Jag har ingen matberedare som kan knåda åt mig. Så det får jag klara själv. Ska nog gå.

 :bearhug: till Idalinda!  :inlove:
Loggat

Jag letar efter ett sätt att leva i harmoni så att inte migränen får ta över och bestämma över mig och mina kära. Vilken mat jag stoppar i mig är ett av sätten att påverka balansen. Hur jag sover, tränar och ostressar är några till. Men vägen är slingrig och smal. Vissa dagar är smalare än andra.....
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #3 skrivet: 2013.05.06 - 21:05:54 »

Jag hatar all kryddat bröd så fråga inte mig.   :shake_head:
Men brödet liknar en fullkornsbröd, så om du tror att kryddor passar till en sådan så krydda på du!

Sorla, bara du kan vispa ägg med maskin, är det lungt.
Det övriga blandas ju snabbt in.

Mariann säger själv att man kan byta vätskan hur man vill, så testa presis med det du råkar ha hemma !
Loggat
Sorla

********

Smörklickar: 32
Offline Offline

Antal inlägg: 5277



« Svara #4 skrivet: 2013.05.07 - 14:05:00 »

Det ska jag det. Fast inte idag. Jag är trött efter läkarbesök nu. Och ska orka med en prommis lite senare.
Loggat

Jag letar efter ett sätt att leva i harmoni så att inte migränen får ta över och bestämma över mig och mina kära. Vilken mat jag stoppar i mig är ett av sätten att påverka balansen. Hur jag sover, tränar och ostressar är några till. Men vägen är slingrig och smal. Vissa dagar är smalare än andra.....
Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #5 skrivet: 2013.05.15 - 09:37:23 »

om 2 minuter ska jag forma limpan och baka den. Men undrar en sak: det står fibrex, flingor. Finns det olika fibrex då? jag har någt som ser ut som tja... litet större än sand :) Det jag gjorde nu var att ta halva fibrex och halva vetekli (måste ju också ätas upp).

Tjoff, ska skjuta den i ugnen nu!
Loggat



Ary
Gäst
« Svara #6 skrivet: 2013.05.15 - 11:23:27 »

Mig veterligen finns det bara fibrex som är flingor. Fast mitt fibrex ser mer ut som hårda havregrynsflingor (från betor), den storleken menar jag. Är din fibrex från ostens förlovade land??
Loggat
Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #7 skrivet: 2013.05.15 - 14:59:25 »

ska ta ett kort strax. Hittade fibrex en gång i "naturlivs" som jag kallar det. Dom hade också fiber husk men det går att köpa på andra ställen nu också.

Loggat



Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #8 skrivet: 2013.05.15 - 16:06:09 »

bilden av fibrexet själv gick inte bra. kameran protesterade hela tiden!


* fibrex.jpg (179.25 KB, 300x400 - visat 1224 gånger.)
Loggat



berittis
Hero Member
*****

Smörklickar: 9
Offline Offline

Antal inlägg: 873


« Svara #9 skrivet: 2013.05.15 - 18:08:11 »

Jag har också bakat den limpan men jag bakade den i en avlång form. Iddes inte kladda med smeten så det blev limpform.
Det fibrex jag köper är av märket Dansukker.
Loggat
Ary
Gäst
« Svara #10 skrivet: 2013.05.15 - 18:34:27 »

Jag köper också dansocker som är stora flingor och är typ 67% fibrer. Det där ser nermalet ut verkar vara mindre fibrer i.... Består det av sockerbeta eller kanske ngt helt annat kanske? Inte säkert att det finns ett europa patent på fibrexnamnet..
Loggat
Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #11 skrivet: 2013.05.15 - 20:24:23 »

dansukker finns inte här iholland såklart. Och ja det är från sockerbeta. Det ser litet ut som litet större sockerkorn om man tittar noga :)

Det fungerade iallafall i brödet. Var inte så svårt att kleta förresten haha gick bra, jag formade den litet rakt på sidorna.

Vet inte vad jag tycker om den. Mer salt nästa gång och så tycker jag kanske det är litet för mycket fiber husk i. Det märker jag ganska fort på magen.

Jan gillade det iallafall mycket, äver för att han har "utflykt" imorgon, dvs jobba ute och då är det enkelt med bröd.
Loggat



idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #12 skrivet: 2013.05.15 - 22:17:06 »

Jag tyckte som du Mynlen, efter första testet, " mer salt"
det skrev jag också på mina kommentarer. Jag dubblar saltmängden och är nöjd!

Vad tyckte du Berittis?

Jag hade bakdag idag: lite mer kakor till sonens studentfest, mandelkaka och några limpor!
När hinner jag testa de alla andra resepten på brödboken, när jag gillar det här brödet så mycket?
Loggat
berittis
Hero Member
*****

Smörklickar: 9
Offline Offline

Antal inlägg: 873


« Svara #13 skrivet: 2013.05.16 - 12:16:38 »

Jo, lite mer salt skadar inte. Det är trist med för lite saltsmak i bröd.
Loggat
Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #14 skrivet: 2013.05.16 - 14:21:11 »

Litet mer salt behövs. Men jag vet inet om JAG kommer att baka och äta denna limpa så mycket mer. märker att det är för mycket fiber husk , det känns som en propp i magen men inte är det mättnad... Annars är brödet helt okej.
Loggat



Sidor: [1] 2   Gå upp
  Skriv ut  
8: Undefined index: googletagged
Fil: /home/meow/domains/fetbobba.net/public_html/forum/Themes/core_mod/Display.template.php (main sub template - eval?)
Rad: 544