Jag är bara kär i denna limpa
och fattar inte riktigt hur vu har klarat oss utan.
Även tonåringar älskar det, och jag tycker att det är det bästa betyget.
Jag vågar påstå att ingen skulle kunna gissa ett det är ett ovanligt bröd, bara att det är ovanligt god!.
Vi har under en veckas tid ätit minst 8 limpor ( 4 pers.)
Så jag bara tackar Mariann Andersson för boken " Baka matbröd med LCHF" , i boken finns massor av resept,
vi har testat bara 3-4 varianter hittills.
Här kommer solroslimpan
1 limpa
50g smör
8 stora eller 10 små ägg
1 dl turkisk yogurt
1 1/2 mandelmjöl
1 dl fibrex, flingor
1 dl solroskärnor
1 dl pofiber
3msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1/2 salt
solroskärnor att strö över
Gör så här:
Sätt ugnen på 190 grader
smät smöret. Vispa äggen till en luftig smet i en bunke, ca. 3 minuter med elvisp.
Tillsätt smöret tillsammanans med yogurten och blanda väl.
Rör ihop de torra ingredienserna och blanda ner dom i smeten ordentligt.
Låt smeten stå och svälla i 10-15 minuter.
Forma smeten till en limpa på en plåt med bakplåtspapper-. Strö över solroskärnor och
grädda i ugnen i ca. 50 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.
Idalindas kommentarer:
Jag byter ut jogurten till havregrädde. Vi har testat även att använda bara vatten, brödet blev då torrare, men fungerade ändå.
Men något annat vätska än bara vatten rekommenderas.
Ta mödan och leta efter alla ingredienser, det är värd det!
Jag tar 1 tsk salt istället, det blir helt enkelt mer smakrikt.
Jag testade att göra två limpor med krossat vitlök ( kanske 2-3 klyftor / limpa), men smaken kändes inte alls.
Jag har en stor hushållsapparat som sväljer en 3 dubbel deg.
Jag gör en sådan sats, flyttar degen till en annan bunke och gör direkt en ny lika stor sats.
Den första degen får då vänta och svälla lite längre än 15 minuter och den andre kanske sväller ca. 10 minuter.
Sedan slänger jag alltså 6 limpor samtidigt i varmluftsungnen.
Det är bra att ha plåten nära kranen och blöta händerna när man forman limpan, det hela tar bara någon sekund,
men behöver ju inte jobba med degen, bara forma den till en sammanhållen limpa helt enkelt.
Om man vill ha skorpa ska man öppna luckan lite då och då och spruta med vattenflasken över limporna...
Det där 50 minuter fungerar på exakten!
SOm sagt kan frysas, förvaras i kylen eller på bordet några dagar.
Den beter sig helt enkelt som en vanlig saftig limpa!