Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2024.11.25 - 22:56:24 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1] 2 3   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Klimatboven kött  (läst 19098 gånger)
0 Medlemmar och 4 gäster tittar på detta ämne.
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« skrivet: 2013.02.26 - 22:29:07 »

En sak slog mig plötsligt. Det är ju ett jäkla tjatande om att vi inte saka äta så mycket kött. Men har man någonsin hört ett ord om mjölkprodukter? Inte jag ivf.

Det normala fulköttet kommer ju inte direkt från köttraser, det är utmjölkade gamla mjölkkor. Så länge vi äter mjölkprodukter kommer det att finnas klimatosmarta kor och när de inte mjölkar så bra längre slaktas de.

Är de verkligen en miljövinst att kadavren destrueras istället för att vi äter upp dem? Är det inte en liten tankevurpa i det här resonemanget?  :biggrin1:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
fetsmart
Hero Member
*****

Smörklickar: 15
Offline Offline

Antal inlägg: 656



Hemsida
« Svara #1 skrivet: 2013.02.27 - 08:26:48 »

Totala antalet nötkreatur i Sverige var förra året 1.500.000, därav utgjorde mjölkkorna 350.000.

Om man antar att mjölkkor i genomsnitt får leva dubbelt så länge som köttdjuren (min helt amatörmässiga gissning) och att de har något lägre slaktvikt (också min gissning) så torde mjölkkornas andel av köttproduktionen utgöra c:a 10 procent.

Men de hinner ju fisa mera under sitt "långa" liv...

Halvt på allvar kan man väl tänka sig - eftersom mjölkproduktion numer ÄR industri - att man på ett målinriktat sätt verkligen tar omhand metanutsläppen från mjölkkorna, att man ser det som en resurs/biprodukt som är viktig/lönsam(?) att ta tillvara - att man även "mjölkar" metan alltså...

Vi måste göra ALLT vi kan för att klimatanpassa creme-fraichen!  :cool:
Loggat

neoLITE STFU & MYFA – Post cenam non stare sed mille passus meare
ursprungsliv
Sr. Member
****

Smörklickar: 9
Offline Offline

Antal inlägg: 452


Hemsida
« Svara #2 skrivet: 2013.02.27 - 12:55:41 »

Dessutom importeras 50% av det nötkött som äts i Sverige. Så mjölkdjuren är marginella.

Sen finns det ju klimatproblem med mejerier också. Texten nedan är ju knäpp eftersom den jämför per kilo (man måste ju jämföra per kalori antar jag), men det ger ju en hint.

http://grist.org/sustainable-food/2011-08-08-is-your-cheese-killing-the-planet/
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #3 skrivet: 2013.02.27 - 17:20:39 »

Vad konstigt. Jag har läst att större delen (av svenskt nötkött) kommer från mjölkkor. Var håller alla de där köttdjuren till? De ser man ju sällan. Och borde inte det köttet märkas speciellt? Men det kankse inte är köttras utan man slaktar kvigor och ungtjurar av mjölkras?

Importerat nötkött har jag undrat över länge. Var säljs det? Visst ser man oxfilé från Nya Zeeland och färs från Irland ibland, men merparten är ju svenskt kött. Är det restuarang och färdigmat som åstadkommer den här statistiken?
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #4 skrivet: 2013.02.27 - 17:24:18 »

Totala antalet nötkreatur i Sverige var förra året 1.500.000, därav utgjorde mjölkkorna 350.000.

Fast om med mjölkkor menas kor som faktiskt mjölkar bör man ju räkna in kalvar och kvigor som ska blir mjölkkor också, faktiskt alla kalvar som är ett resultat av mjölkkornas kalvande, d.v.s tjurkalvarna och sådana kvigkalvar som inte planeras gå till mjölkproduktion också.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
fetsmart
Hero Member
*****

Smörklickar: 15
Offline Offline

Antal inlägg: 656



Hemsida
« Svara #5 skrivet: 2013.02.27 - 19:53:53 »


Fast om med mjölkkor menas kor som faktiskt mjölkar bör man ju räkna in kalvar och kvigor som ska blir mjölkkor också, faktiskt alla kalvar som är ett resultat av mjölkkornas kalvande, d.v.s tjurkalvarna och sådana kvigkalvar som inte planeras gå till mjölkproduktion också.

Håller med om att blivande mjölkkor bör räknas in - men avseende resten får du argumentera mera för för att få mej med på tåget...  :hm-hm:
Loggat

neoLITE STFU & MYFA – Post cenam non stare sed mille passus meare
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #6 skrivet: 2013.02.27 - 19:57:39 »

Korna måste ju kalva för att det ska bli nån mjölk. Köttet från de kalvarna är alltså en biprodukt. Kalvarna kommer antingen vi äter köttet eller inte.

Fast ett klimatsmart argument vore kanske att vi bör destruera dessa kalvar direkt efter födseln. Kanske skulle det även funka med en sen koabort.  :loony:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
ursprungsliv
Sr. Member
****

Smörklickar: 9
Offline Offline

Antal inlägg: 452


Hemsida
« Svara #7 skrivet: 2013.02.27 - 20:32:51 »

hemulen har nog rätt i att det är en större del som kommer av mjölkproduktionen, jag får backa på "marginellt". Det ser ut som om det föds betydligt mer kalvar i mjölkproduktionen än köttproduktionen i Sverige i alla fall.

http://jordbruketisiffror.wordpress.com/2012/08/28/fascinerande-fakta-om-slakt-och-struktur-bland-mjolk-och-kottforetag/

Ja, de där 50% är säkert till stor del restaurang och färdigmat. Hur mycket av "nötköttet" som verkligen är nötkött tycks ju vara mer oklart. Gnägg.
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #8 skrivet: 2013.02.27 - 20:37:45 »

Det kommer ivf från djur med hovar! :roo:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #9 skrivet: 2013.02.27 - 20:39:25 »

sen tror jag det klimatsmartaste skulle vara att människan dog ut...

för oavsett vad vi äter, vi är för många för att vara klimatsmart!
Loggat



ursprungsliv
Sr. Member
****

Smörklickar: 9
Offline Offline

Antal inlägg: 452


Hemsida
« Svara #10 skrivet: 2013.02.27 - 20:44:27 »

Hovar? Men nötdjur är väl klövdjur?
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #11 skrivet: 2013.02.27 - 20:56:28 »

Jag tror klövar också är hovar. Osäker faktiskt, men...
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kl%C3%B6vdjur
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
fetsmart
Hero Member
*****

Smörklickar: 15
Offline Offline

Antal inlägg: 656



Hemsida
« Svara #12 skrivet: 2013.02.27 - 21:28:36 »

hemulen har nog rätt i att det är en större del som kommer av mjölkproduktionen, jag får backa på "marginellt". Det ser ut som om det föds betydligt mer kalvar i mjölkproduktionen än köttproduktionen i Sverige i alla fall.

Jag menar att det är "ointressant" om köttdjuren (tjurar + kvigor som inte ska bli mjölkkor) "föds i mjölkproduktionen" de blir ju en del av köttproduktionen om/när de "hålls vid liv" och fiser ihjäl klimatet... Påvens skägg...
Loggat

neoLITE STFU & MYFA – Post cenam non stare sed mille passus meare
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #13 skrivet: 2013.02.27 - 23:18:00 »

Jag sa ju det, att det kanske är klimatsmartast att döda dem så snart korna börjat laktera, när nu det är.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #14 skrivet: 2013.03.02 - 20:56:20 »

Över ett år sedan satt jag på en föreläsning av någon naturförening.
De snackade också hur privatbilismen är boven och köttet med.

På mat-tabellen kunde jag tyda att köttet var lika mycket " bov" som " spannmål och frukt" tillsammans.
Jag har försökt leta efter den tabellen, men inte lyckats hittills.
Loggat
Sidor: [1] 2 3   Gå upp
  Skriv ut  
8: Undefined index: googletagged
Fil: /home/meow/domains/fetbobba.net/public_html/forum/Themes/core_mod/Display.template.php (main sub template - eval?)
Rad: 544