De här äpplena gör mig konfys.
Jag har kopierat från Litzfeldts bok; kolh i mat(många sidor)
Där har äpple 12,2 kolh.
och nu skriver hemul 8,2.
Vi har olika syften. Han vill framställa dem som farliga och jag som relativt ofarliga. Lägg märke till att inhemska äpplen är mindre söta också
Nä, jag använde fineli. Lars-Erik använde antagligen SLV.
http://www7.slv.se/Naringssok/Naringsamnen.aspx?LivsmedelsId=588SLV har generellt osäkra (och höga) kolhydratvärden p.g.a. att de i de flesta fall faktiskt inte mäter upp kolhydraterna utan beräknar dem som en rest. D.v.s. när de mätt allting annat de är intresserade av anses resten vara kolhydrater. Men då kommer det med en del annat också, bla. a. organiska syror som det kan finnas gott om i frukt. Men det är så klart också så att det trots allt bara är medelvärden och antagligen från rätt få sorter. I verkligheten kan det säkert variera rätt mycket hur mycket socker frukt innehåller.
Kolla på SLVs bisarra värde för citron. 7.3 g.
http://www7.slv.se/Naringssok/Naringsamnen.aspx?LivsmedelsId=559Det stämmer naturligtvis inte att citron skulle innehålla nästan lika mycket socker som en söt apelsin. Men citron innehåller mycket syra och så räknas den in.
1.4 g som fineli anger låter ju mycket rimligare då.
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=28925&lang=svEtt annat tydligt exempel är att enligt SLV innehåller mjölk och fil exakt lika mycket kolhydrater. Det kan ju inte vara så eftersom mjölksocker förbrukas vid mjölksyrajäsningen. Det bildas ju däremot syra och alkohol som SLV då räknar in i kolhydratvärdet.