Hej!
Man behöver egentligen inte så himla mycket extra fett om proteinmaten man äter innehåller mycket fett, som äggulor. Detta sagt av en som har problemet att lätt glufsa i sig för mycket fett.
Du kan kostregistrera ett tag så får du snart snurr på hur mycket maten innehåller. Det finns en lista på sajter där man kan göra det här:
http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,48.0.html .
Om man antar att du äter 50 g broccoli och äggen väger 70 g styck blir det så här.
g | fett | prot | kh
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
Broccoli 50 | 0.15 | 2.30 | 1.00
Ägg 140 | 14.42 | 17.50 | 0.42
Summa
fett: 14.57g; protein: 17.50g; (2.30) kolhydrat: 1.42g; alkohol: 0g Kal: 216.01kcal
Energifördelning
fett: 60.71E%; protein: 32.41E% (4.26); kolhydrater: 2.63E%; alkohol: 0E%
60 E% fett alltså. Rätt nära 70 E% som man väl kan ha som nåt slags riktmärke. Du behöver alltså bara en liten klick smör till äggen, låt säga 15 g.
Broccoli 50 | 0.15 | 2.30 | 1.00
Ägg 140 | 14.42 | 17.50 | 0.42
Smör 15 | 12.00 | 0.09 | 0.06
Summa
fett: 26.57g; protein: 17.59g; (2.30) kolhydrat: 1.48g; alkohol: 0g Kal: 324.61kcal
Energifördelning
fett: 73.67E%; protein: 21.68E% (2.83); kolhydrater: 1.82E%; alkohol: 0E%
Och hi och hej så var vi uppe i över 70 E%.
Du behöver inte sträva efter någon slags perfekt fördelning vid varje mål. Det är vad man får i sig på en dag som är viktigt. Är man ny så tror jag det är bäst att bara äta utan att bry sig så mycket om finliret. Det är jobbigt nog att ändra vanor, både för kroppen och skallen. Men som sagt, kostregistera ett tag.