Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2024.03.28 - 14:45:12 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1] 2   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: kryddsalt försök nr 2  (läst 15490 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« skrivet: 2010.08.03 - 14:30:11 »

jag plockade i morse nya kryddor till kryddsaltförsöket , NU måste det fungera  :thumbsup:
Loggat
TPC
Jr. Member
**

Smörklickar: 4
Offline Offline

Antal inlägg: 55


« Svara #1 skrivet: 2010.08.06 - 22:07:02 »

Hur gör du det? Bara blandar diverse kryddor med salt? Vilka kryddor använder du?
Loggat
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #2 skrivet: 2010.08.07 - 18:39:23 »

Här :

http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,1904.0.html

kan man läsa om mitt första försök i juni, gick inte så bra  :laugh:,
men jag gör inte om misstaget, och hittills ser det ok ut.

Jag använde denna gången, gräslök, persilja, bladselleri, 2 sorts oregano, timjan, basilika, salvia. Funderar om det var något mer.
Sedan mixas allt till en geggamassa i mixern och breds ut på en stor fat. ( serveringsbricka har jag).

Brickan står på kylen och torkas ett par veckor , när den är torkad, ska den mixas igen , denna gången med salt , sedan ska det vara klart.
jag läste om att ca. 2 tsk salt till 1 dl torkad kryddmassa. kan det stämma ?

Det är otroligt vad kryddorna " krymper" med  mixning.
Jag tyckte att jag hade hela köksbordet fullt med kryddor i olika högar och allt fick plats i min mixerbunke
ut kom en grön geggamocka som fick plats på en vanlig tallrik.

Men nu rör jag geggan varje dag lite så att den torkar överallt och väntar...
Loggat
Lisbeth
Hero Member
*****

Smörklickar: 21
Offline Offline

Antal inlägg: 677


« Svara #3 skrivet: 2010.08.08 - 09:36:11 »

Saltmängden beror på hur salt du vill att det ska vara. 1-2 tsk salt / dl kryddor. smaka dig fram med lite först och sen tillsätta mer om det behövs
Loggat
Fjällmor
Superhero
******

Smörklickar: 18
Offline Offline

Antal inlägg: 1808



Hemsida
« Svara #4 skrivet: 2010.08.08 - 12:51:47 »

snart är det min tur att testa.... måste låta örterna växa till sig lite till bara

 :plant_smack:
Loggat

Peace, love and all that jazz!
/Fjällmor

Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.

Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!

Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #5 skrivet: 2010.08.08 - 16:16:21 »

Hittills fungerar det bra, några små delar börjar vara rätt torra ,så jag försöker röra det varje dag.
Loggat
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #6 skrivet: 2010.08.23 - 23:12:50 »

Det blev god kryddsalt av det hela, redan över ett par veckor sedan.

Idag gjorde jag en ny sats.
Jag använde även frysta fjolårskryddor och blandade med färska.
Loggat
Corny

*******

Smörklickar: 25
Offline Offline

Antal inlägg: 2562



« Svara #7 skrivet: 2010.08.24 - 23:19:06 »

Måste man använda färska kryddor till örtsalt, eller går det bra med torkade köpta också? Fast kanske andra mängder då. Låter nämligen så himla gott!
Loggat

Ibland så är man någon annan än den man ser ut att vara.
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #8 skrivet: 2010.08.25 - 23:24:51 »

Jag har förståt att det går blanda hur som hälst , jag använde nu på tredje gången även frysta kryddor.

Torkade går absolut, det är ju det man gör i början ; blandar och torkar och sedan mal ihop allt en gång till.


Loggat
Corny

*******

Smörklickar: 25
Offline Offline

Antal inlägg: 2562



« Svara #9 skrivet: 2010.08.25 - 23:33:33 »

Så om man fuskar använder man alltså torkade kryddor med salt och mixar ihop detta?

Min tanke var att örtsaltet var tvunget att vara blött från början för att saltet skulle gå in och ge smak till örterna. Men så var det såklart inte!

Korkad?  :smack_head: Jag?  :crazy:  Nähädå!

Loggat

Ibland så är man någon annan än den man ser ut att vara.
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #10 skrivet: 2010.08.26 - 22:30:54 »

Jag har saltat efteråt, så tror jag att det var i orginalreceptet.
Loggat
Fjällmor
Superhero
******

Smörklickar: 18
Offline Offline

Antal inlägg: 1808



Hemsida
« Svara #11 skrivet: 2010.08.27 - 13:03:56 »

 :wave:

http://web.mac.com/fjallmor/Webbplats/Blogg/Poster/2010/8/27__DSC0838.html

idag gör jag mitt första
jag är å lat att jag mixade allt på en gång  :redface:
återkommer med rapport!

Loggat

Peace, love and all that jazz!
/Fjällmor

Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.

Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!

Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #12 skrivet: 2010.08.27 - 14:26:09 »

En sådan dag... så underbara bilder !!

Vitlöksfräst kålrabbi har jag inte testat, hur gör du?
Jag antar att vitlök ska fräsas kort i smör, men sedan, kålrabbi i bitar eller rivet eller...?


Loggat
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #13 skrivet: 2010.08.27 - 14:30:54 »

Jag tror att du gör smart som ungstorkar, Fjällmor!

Mitt 3. sats kryddsalt möglades också, jag hällde alltihop precis till komposten  :cry:

Jag funderar på flera faktorer till detta:
- jag malde med även upptinade frysta grönsaker  --- dom har varit för blöta även om jag kramade ur så mycket vatten jag kunde
- jag glömde vända röran under ett par dagar
-luften är väldigt fuktigt just nu

Jag har värkligen lärt mig i år hur man inte ska göra och förlorat massa kryddor på vägen,
det är ju en hel köksbord full som får plats på en ungsplåt :sad:

Men jag lyssnar gärna Fjällmors erfarenheter om ungstorkning ( tider och temperatur) och lär mig!
Jag kan nog göra en sats till, persilja, salvia och selleri finns ju rätt mycket
vitlök kan man allt tillsätta och lite har jag även timjan, oregano och kanske något annat.
Loggat
Sorla

********

Smörklickar: 32
Offline Offline

Antal inlägg: 5277



« Svara #14 skrivet: 2010.08.27 - 17:28:10 »

Vad synd Idalinda!  :shake_head: Du får försöka tänka positivt. För nu behöver ju inte vi andra göra samma misstag.  :flirting: Tänk vad med kryddor vi har sparat på då!

Väntar med spänning på vad Fjällan i norr kan dela med sig av för kunskaper i ämnet.  :nod-yes:
Loggat

Jag letar efter ett sätt att leva i harmoni så att inte migränen får ta över och bestämma över mig och mina kära. Vilken mat jag stoppar i mig är ett av sätten att påverka balansen. Hur jag sover, tränar och ostressar är några till. Men vägen är slingrig och smal. Vissa dagar är smalare än andra.....
Sidor: [1] 2   Gå upp
  Skriv ut  
8: Undefined index: googletagged
Fil: /home/meow/domains/fetbobba.net/public_html/forum/Themes/core_mod/Display.template.php (main sub template - eval?)
Rad: 544