Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2024.10.08 - 18:02:46 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1] 2 3 ... 5   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Kefirsvamp  (läst 85921 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Lisbeth
Hero Member
*****

Smörklickar: 21
Offline Offline

Antal inlägg: 677


« skrivet: 2010.06.19 - 09:52:32 »

Min Kefirsvamp har växt så bra att jag kan dela med mig om någon är intresserad.
Loggat
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #1 skrivet: 2010.06.19 - 13:46:55 »

 :blink: vad är det ?

Tänkte förs matsvamp och sedan en krukväxt ...
du ser jag har inte googlat än  :whink:
Loggat
Lisbeth
Hero Member
*****

Smörklickar: 21
Offline Offline

Antal inlägg: 677


« Svara #2 skrivet: 2010.06.19 - 17:40:36 »

Små vita gryn som man lägger i mjölk, låter det stå ca 24 tim sila av grynen och ät mjölken som nu är som gammaldags långmjölk,lätt syrlig. Har ätit det ca 1½ år och inte haft magsjuka en enda gång under den tiden. Inbillar mig att det beror på de nyttiga bacilluskerna som det blir av svampen. Man kan även lägga grynen i vatten  och göra vattenkefir som man dricker
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #3 skrivet: 2010.06.20 - 12:39:40 »

Hur svåra är de att hålla liv i de där?
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Lisbeth
Hero Member
*****

Smörklickar: 21
Offline Offline

Antal inlägg: 677


« Svara #4 skrivet: 2010.06.20 - 17:30:00 »

Mina har levt länge o förökat sig bra. Använder 5 dl mjölk varannan dag. De 5 dl som är klart delar jag på två tallrikar och då blir det två frukostar till nästa omgång är klar och så håller jag på. Man kan lägga grynen i vatten o lite socker om man ska resa bort eller vill ha ett litet uppehåll. Ställ i kylen o då håller dom 3-4 dygn. Går även att torka och väcka till liv igen men det har jag inte testat.
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #5 skrivet: 2010.06.20 - 17:48:20 »

Man måste mata den varje dag alltså?
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Corny

*******

Smörklickar: 25
Offline Offline

Antal inlägg: 2562



« Svara #6 skrivet: 2010.06.20 - 17:49:20 »

Det blir alltså som långfil när man använder det?  :confused3:
Loggat

Ibland så är man någon annan än den man ser ut att vara.
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #7 skrivet: 2010.06.20 - 19:12:37 »

Blir det inte som kefir?  :eeek:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Lisbeth
Hero Member
*****

Smörklickar: 21
Offline Offline

Antal inlägg: 677


« Svara #8 skrivet: 2010.06.20 - 19:37:45 »

Matar svampen varannan dag . Vill jag inte ha långmjölkskefir så lägger jag svampen i vatten o låter den stå i kylen några dagar. Om jag ff inte vill ha så byter jag vatten och fortsätter så till jag vill ha longmjölkskefir igen. Då pytsar jag i svampen i mjölken och sen börjar det om igen. Konsistensen på mjölken blir lite långseg som gammaldags långmjölk, alltså tunnare än långfil
Loggat
Tina

*******

Smörklickar: 22
Offline Offline

Antal inlägg: 2830



« Svara #9 skrivet: 2010.06.20 - 21:27:21 »

Vad matar du med? Jag fattar nog inte. Det låter spännande och bra för magen.
Loggat

Lisbeth
Hero Member
*****

Smörklickar: 21
Offline Offline

Antal inlägg: 677


« Svara #10 skrivet: 2010.06.20 - 22:20:26 »

Mjölk. Svampen läggs i en glasburk. Häll på rödmjölk och låt stå. Thats it.
Loggat
Tina

*******

Smörklickar: 22
Offline Offline

Antal inlägg: 2830



« Svara #11 skrivet: 2010.06.21 - 12:40:15 »

Är det som surdeg att man tar undan lite och gör ny fil av?
Loggat

Lisbeth
Hero Member
*****

Smörklickar: 21
Offline Offline

Antal inlägg: 677


« Svara #12 skrivet: 2010.06.21 - 16:14:26 »

Ok nu kommer den långa versionen:
Svampgrynen läggs i en glasburk eller porslinsbytta. Häll på kall röd mjölk. Ställ mörkt i rumstemperatur i 2 dygn. Klart. Svampen har då förvandlat mjöken till en slags kefir , typ som tjockare seg mjölk, lite syrlig. Mjölken är svampens mat. När två dygn har gått tar man en sil,durkslag med små hål och silar av den sega kefirmjölen i en karott. Rör med en sked eller träslev o pressa ut så mycket det går. SEN sköljer man svampen i KALLT vatten rinnande direkt ur kranen när den ligger kvar där i silen,Rör om lite med fingrarna i svamphögen så gammal mjölk sköljs bort.   Glasburken /byttan tvättas ur med vatten o en svamp eller borste så gamla mjölkrester försvinner. Inget diskmedel. Sen läggs den rena svampen i den rena behållaren o ny mjölk hälls på som får stå i 2 dygn osv.osv. Mjölken du silat av äter du upp. Jag kör 5 dl /gång och delar upp det i två portioner. Dag ett äter jag den första ,den andra portionen står i kylen till dag två då jag äter den och dag tre är det dags att sila av en ny omgång som räcker i två dagar osv.
Loggat
Lisbeth
Hero Member
*****

Smörklickar: 21
Offline Offline

Antal inlägg: 677


« Svara #13 skrivet: 2010.06.21 - 16:19:50 »

på sidan http://kefirsvamp.blogspot.com finns det mycket att läsa om vad man kan använda kefiren till. Kolla där
Loggat
Tina

*******

Smörklickar: 22
Offline Offline

Antal inlägg: 2830



« Svara #14 skrivet: 2010.06.23 - 15:57:26 »

Jag skulle jättegärna vilja prova, kunde du avvara lite? Vad ska du ha för kornen?
Loggat

Sidor: [1] 2 3 ... 5   Gå upp
  Skriv ut  
8: Undefined index: googletagged
Fil: /home/meow/domains/fetbobba.net/public_html/forum/Themes/core_mod/Display.template.php (main sub template - eval?)
Rad: 544