Fetbobbas Forum

Medlemshörnan => Torget => Ämnet startat av: Lisbeth skrivet 2010.06.19 - 09:52:32



Titel: Kefirsvamp
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2010.06.19 - 09:52:32
Min Kefirsvamp har växt så bra att jag kan dela med mig om någon är intresserad.


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.06.19 - 13:46:55
 :blink: vad är det ?

Tänkte förs matsvamp och sedan en krukväxt ...
du ser jag har inte googlat än  :whink:


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2010.06.19 - 17:40:36
Små vita gryn som man lägger i mjölk, låter det stå ca 24 tim sila av grynen och ät mjölken som nu är som gammaldags långmjölk,lätt syrlig. Har ätit det ca 1½ år och inte haft magsjuka en enda gång under den tiden. Inbillar mig att det beror på de nyttiga bacilluskerna som det blir av svampen. Man kan även lägga grynen i vatten  och göra vattenkefir som man dricker


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: hemul skrivet 2010.06.20 - 12:39:40
Hur svåra är de att hålla liv i de där?


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2010.06.20 - 17:30:00
Mina har levt länge o förökat sig bra. Använder 5 dl mjölk varannan dag. De 5 dl som är klart delar jag på två tallrikar och då blir det två frukostar till nästa omgång är klar och så håller jag på. Man kan lägga grynen i vatten o lite socker om man ska resa bort eller vill ha ett litet uppehåll. Ställ i kylen o då håller dom 3-4 dygn. Går även att torka och väcka till liv igen men det har jag inte testat.


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: hemul skrivet 2010.06.20 - 17:48:20
Man måste mata den varje dag alltså?


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Corny skrivet 2010.06.20 - 17:49:20
Det blir alltså som långfil när man använder det?  :confused3:


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: hemul skrivet 2010.06.20 - 19:12:37
Blir det inte som kefir?  :eeek:


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2010.06.20 - 19:37:45
Matar svampen varannan dag . Vill jag inte ha långmjölkskefir så lägger jag svampen i vatten o låter den stå i kylen några dagar. Om jag ff inte vill ha så byter jag vatten och fortsätter så till jag vill ha longmjölkskefir igen. Då pytsar jag i svampen i mjölken och sen börjar det om igen. Konsistensen på mjölken blir lite långseg som gammaldags långmjölk, alltså tunnare än långfil


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Tina skrivet 2010.06.20 - 21:27:21
Vad matar du med? Jag fattar nog inte. Det låter spännande och bra för magen.


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2010.06.20 - 22:20:26
Mjölk. Svampen läggs i en glasburk. Häll på rödmjölk och låt stå. Thats it.


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Tina skrivet 2010.06.21 - 12:40:15
Är det som surdeg att man tar undan lite och gör ny fil av?


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2010.06.21 - 16:14:26
Ok nu kommer den långa versionen:
Svampgrynen läggs i en glasburk eller porslinsbytta. Häll på kall röd mjölk. Ställ mörkt i rumstemperatur i 2 dygn. Klart. Svampen har då förvandlat mjöken till en slags kefir , typ som tjockare seg mjölk, lite syrlig. Mjölken är svampens mat. När två dygn har gått tar man en sil,durkslag med små hål och silar av den sega kefirmjölen i en karott. Rör med en sked eller träslev o pressa ut så mycket det går. SEN sköljer man svampen i KALLT vatten rinnande direkt ur kranen när den ligger kvar där i silen,Rör om lite med fingrarna i svamphögen så gammal mjölk sköljs bort.   Glasburken /byttan tvättas ur med vatten o en svamp eller borste så gamla mjölkrester försvinner. Inget diskmedel. Sen läggs den rena svampen i den rena behållaren o ny mjölk hälls på som får stå i 2 dygn osv.osv. Mjölken du silat av äter du upp. Jag kör 5 dl /gång och delar upp det i två portioner. Dag ett äter jag den första ,den andra portionen står i kylen till dag två då jag äter den och dag tre är det dags att sila av en ny omgång som räcker i två dagar osv.


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2010.06.21 - 16:19:50
på sidan http://kefirsvamp.blogspot.com finns det mycket att läsa om vad man kan använda kefiren till. Kolla där


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Tina skrivet 2010.06.23 - 15:57:26
Jag skulle jättegärna vilja prova, kunde du avvara lite? Vad ska du ha för kornen?


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2010.06.23 - 22:12:55
Har skickat ett meddelande till dig


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: hemul skrivet 2010.06.23 - 23:21:21
Hemlisar va?  :whistle:


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2010.06.23 - 23:44:08
Nyfiken i en strut...


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Tina skrivet 2010.06.24 - 09:38:23
Tack!  :flowers:


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Tina skrivet 2010.06.29 - 17:34:50
Svampen har kommit, tack snälla Lisbeth  :flowers:
Ska bli spännande det här, den ligger nu i burk med mjölk. Hade tyvärr ingen röd mjölk så det fick bli grön + grädde.


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: hemul skrivet 2010.06.29 - 18:27:51
Citat
Hade tyvärr ingen röd mjölk

 :max-shock:


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Ekub skrivet 2010.06.29 - 19:52:56
Låter spännande!!  :smile: Är det något speciellt nyttigt med basiluskerna från den?! Provade göra kombucha, stavning?!?!?, några gånger men det lyckades jag inte med  :sad: Luktade och smakade som vinäger :sad:


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Tina skrivet 2010.06.29 - 21:06:44
Citat
Hade tyvärr ingen röd mjölk

 :max-shock:

Jag dicker inte mjölk själv och sonen gillar inte röd mjölk. Dagis och skoltiden har sett till att förstöra smaken.


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: hemul skrivet 2010.06.29 - 21:10:10
 :smack_head:


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: kwidell skrivet 2010.06.30 - 03:37:22
Låter onekligen intressant det där!.. aldrig hört talas om förut. ser fram emot att höra mer om hur det går!  :nod-yes:


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2010.06.30 - 12:25:47
Men hej Kwidell. Long time no see Välkommen tillbaka  :flowers:


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: kwidell skrivet 2010.06.30 - 23:09:03
 :wave: Tackar Lisbeth! its good to be back!  :inlove:


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Tina skrivet 2010.07.02 - 11:58:45
Idag har jag ätit min första hemmagjorda kefir. Gott, lite syrligt och fick en skön känsla i magen. Hundarna fick en skvätt dom med, den ena har problem med magen pga medicinering och har fått Cultura acidofilus men det här måste ju vara bättre.


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2010.11.03 - 12:55:35
Ingen mer som är intresserad av att göra egen Kefir?? Mina korn har förökat sig duktigt så jag har gott om dom att dela med mig av


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Tina skrivet 2010.11.03 - 15:02:18
Jag är jättenöjd med min svamp. Jag har fryst in ett reservlager och hade också så mycket att jag kunde dela med mig innan jag for till Kina. Men när jag kom tillbaka var den andra minimerad till en knapp matsked. Undrar varför det blev så, kan svampen ha dött. Nu ska jag testa att bygga upp kulturen ingen annars får jag ta fram den frysta.

Det blir i alla fall underbart god kefir som är toppen för magen. Jag dricker en slurk varje dag och hundarna får en skätt dom med. Dottern som är laktosintollerant kan också dricka kefiren.


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Ekub skrivet 2011.06.28 - 11:22:54
Har ni kvar några korn? Nyfiken...

...Någon som testat vattenkefirgrynen?


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Ekub skrivet 2011.06.28 - 12:19:44
Hittade detta på en sida "EGNA KEFIRGRYN
Jag talade för ett par veckor sedan med en mejerist och han sa att jag skulle köpa kefirfil i affären och ha den 3-4 veckor efter bäst föredatum i kylen, sen silar man och då har det bildats kefirgryn som man kan odla på. Jag har en på laddning i kylen men har inte hunnit testa om det fungerar, om det gör det ska jag lägga dem i getmjöl som ska vara extra gynnsamt.
" Vad tror ni? Enklare och "säkrare" att köpa färdiga gryn lr?


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Corny skrivet 2011.06.29 - 01:10:45
Enklare, ja. Säkrare, nej. Hade en gammal gräddfil stående i kylen, och det som hade hänt med den, var att den hade delat sig. Alltså skulle man kunnat spara det som var kvar, och låtit vätskan rinna av. Det luktade inte dåligt eller nåt, så jag hade nog kunnat använda det till samma sak som du tänker på, Ekub. Men då visste jag inte om det, så jag slängde det som jag hade kvar. Tyvärr, tycker jag nu! :nod-yes:


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: hemul skrivet 2011.06.29 - 07:11:32
Låter lite vanskligt, ja. Men kanske är kefir speciellt?


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Ekub skrivet 2011.06.29 - 10:06:47
Men fungerar det med kefir borde det ju fungera med gräddfil, lr görs den på annat sätt kanske? Jag tänker mig att det kanske växer till dåliga bakterier i kefiren medan den står och grynar till sig som sedan följer med grynen som gör en sjuk. Läste ngnstans att man kunde "omvända" kefirgryn till vattenkefirgryn men att det var svårt. Frågan är om "omvända" kefirgryn är detsamma som vattenkefirgryn eller om de bara fungerar som dem?


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Tina skrivet 2011.08.25 - 20:19:22
Jag har kefissvamp om du fortfarande är intresserad. PMa mig din adress så skickar jag över lite.


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Ekub skrivet 2011.09.15 - 20:27:02
Har gjort en liten sats. Men nu har jag en massa frågetecken jag tänkte att ngn kanske kunde hjälpa mig att räta ut.
Hittade ingen plastsil så silade genom ett durkslag, inte optimalt men fick duga. Bildar kefirgrynen små nya bebisgryn? Tänkte att dessa isf är så små att de följer med sörjan genom hålen i durkslaget. Ifall de skulle ha gjort det, är de "farliga"/"olämpliga" att äta? Sedan till den verkligen stora frågan. Ska det se ut så här? Eller har jag gjort ngt fel? För ser inte aptitligt ut. Hittar inte hur jag lägger till bilden här så får bifoga den ist...  :redface:


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.15 - 21:24:51
Hittar inte hur jag lägger till bilden här så får bifoga den ist...  :redface:

För att du ska kunna ha bilden inne i inlägget måste den redan finnas på en server så du kan länka till den. Men du gör det med knappen som ser ut som en tavla, den fjärde i andra raden.


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Ekub skrivet 2011.09.15 - 21:54:03
Orkade inte lägga till den i dropbox när jag kunde bifoga den ist  :lol1:

Men vad tror ni om sörjan? Det ser ut som gammal mjölk lr fil bara och luktar lite syrligt. Sedan har det som skiktat sig lite så det är en ljus vätska i sörjan  :sad:


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.15 - 22:08:52
Vet ingenting. Har aldrig gjort.  :confused3:


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Tina skrivet 2011.09.16 - 11:04:06
Om den luktar ok så är det ingen fara men man vil ha lite tjockare mer fillikt. Sådär kan det bli om det stått för länge eller för varmt. Den här tiden på året när man har varmt inne bör det inte få stå mer än 1 1/2 dygn. Jag blandar mjölken med grädde och silar i sil, annars får man med sig gryn och det är inte så trevligt tycker jag. Kaffefilter eller silduk funkar också.


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Ekub skrivet 2011.09.16 - 15:42:53
Hivar nog den jag har i kylen då, den ljusa vätskan har lagt sig som ett skikt överst i flaskan  :bang_head: . Men den stod ändå bara drygt ett dygn i skåpet. 8-36 timmar stod det, på beskrivningen som följde med, att den kunde stå. Den andra satsen har nog snart stått i ett dygn. Kaffefilter har jag ju, får köra på det tills jag införskaffat en plastsil. Tror jag går och sätter en ny på en gång, hoppas denna omgång klarat sig bättre.  :look_down:


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Ekub skrivet 2011.09.16 - 16:29:07
Nä blev inte bättre denna gången  :shock: Ser likadant ut, fast den stått i kanske 5-6 timmar mindre denna gången  :blink: Första gången satte jag satsen på eftermiddagen och tog hand om den dagen efter på kvällen. Denna gången tog jag hand om satsen från kvällen dagen efter på eftermiddagen. Gick inte att filtrera genom kaffefilter heller, bara den ljusa vätskan som går genom kaffefiltret :glare: Känns som om jag lika gärna kunde hälla ut mjölken direkt i vasken  :angry: På min anvisning jag fick med grynen stod det att man inte fick skölja dem i vatten mellan gångerna för att de stressade upp kulturen, medan andra säger att man ska skölja av dem i rent källvatten. Kan det bidra till det dåliga resultatet att det finns kvar av den gamla misslyckade satsen på kornen? Skam den som ger sig. Får se om jag orkar ta hand om det på morgonen innan jobb imorn, ska upp okristligt tidigt så är tveksamt  :whistle:


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Tina skrivet 2011.09.16 - 16:50:39
Men vänta nu, hur gör du exakt? Jag blandar mina korn med ca 4 ggr så mycket mjölk och grädde. Det får stå med silduk över sig i en burk i ett mörkt skåp i rumstemperatur i max 2 dagar. Detta silas och så häller jag tillbaka kornen utan att skölja dom i burken och häller på ny mjölk. Det blir tjock härlig kefir som jag har i kylen. Delar den sig rör jag om den innan jag äter.


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Ekub skrivet 2011.09.16 - 17:12:13
Jag la kornen i en glasburk, hällde på ca 3½dl mjölk (det rekommenderades 2,5-5 dl till den mängden korn jag fick). Täckte burköppningen med en dubbelvikt kökshanduk som jag knöt fast med ett steksnöre  :smile: Sen ställde jag den i ett köksskåp. Har kollat lite andra bilder och det verkar som den ljusa vätskan ska vara där, men det andra tjocka vita ser ju ut som det skurit sig  :sad: Nu när jag silade genom ett kaffefilter så antar jag det var vasslan som rann igenom. Jag fiskade upp kornen med en plastsked och satte igång en ny kultur. Eftersom det inte fanns några kornen redan var omhändertagna och jag bara ville vara säker på att inte få med några korn i det jag hällde upp tog jag en tratt och en metallsil och klickade i gröten som blev kvar efter att vasslen runnit av. Såg lite aptitligare ut efter att den silats, ser inte ut som den skurit sig längre. Kan tom tänka mig att smaka på det efter att det stått kallt ett tag. Hällde upp den i en flaska med patentkork men "knäppte" aldrig till korken utan bara "la" den ovanpå flasköppningen.

Såg i någon blogg att det kunde bero på att den stått för länge eller att man haft för lite mjölk (antar att de spelar ihop, tid och mängd alltså) så denna gången hällde jag på en halv liter mjölk. Får gå och lägga mig tidigt så jag orkar gå upp och sila imorgon. Ska man behöva sila bort vasslen? Om det nu är vassle  :hm-hm: Har inte sett ngn annan som gjort det i "gör-kefir-så-här-videosarna"


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Tina skrivet 2011.09.16 - 19:21:49
Jag använder metallsil utan problem. Sen brukar jag pressa kefiren genom silen för att få med det tjocka, låter man det självrinna är min erfarenhet att det blir just så där vassligt som du beskriver. Ja så ska den gärna stå till sig i kylen innan man smakar och den delar sig så man får röra om.


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Ekub skrivet 2011.09.16 - 19:36:03
Ja jag pressade igenom det tjocka genom silen, efter att vasslen var bortfiltrad, och den gick ihop sig lite mer då. Smakade lite nu när den stått i kylen i några timmar. Konsistensen är åt det gryniga hållet. Ska den vara så? Smakade varken surt lr jäst...


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Tina skrivet 2011.09.17 - 18:14:34
Min är inte grynig men du verkar få med korn. Vet inte om det är bra eller dåligt.


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Ekub skrivet 2011.09.17 - 18:55:19
Den sista omgången, inte räknat den som står och kuckilurar just nu, satte jag i gåreftermiddag och tog hand om den tidigt imorse. Då var den rinnig som mjölk men nu när jag kom hem från jobb hade den tjocknat lite. Rörde runt i den och när jag tog upp skeden så var det lite "klumpar" kvar på skeden. Det ser inte ut som korn utan mer som mjölk som skurit sig eller blivit gammal. Den smakar som fil men är rinnig som mjölk i princip, lite tjockare bara, och sedan så har den ff en tendens av klumpar i sig. Vet inte hur jag ska förklara "klumparna", men ser inte ut som grynen alls utan är mer små ansamlingar av tjockare mjölk, typ... Trodde inte det skulle vara så krångligt  :lol1:


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.17 - 19:01:34
Gör du på gammaldags mjölk? När jag gjorde fil förut så blev det väldigt ojämt sådär, men inget som en visp inte fixade.


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Ekub skrivet 2011.09.17 - 19:11:42
Gjort på vanlig mellanmjölk, förutom den sista som jag gjorde på vanlig standardmjölk. Får plocka fram vispen, försökte vispa lite med teskeden men resultatet blev väl sådär  :lmao:


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2011.09.18 - 10:23:49
1 Lägg svampen i en glasburk häll över mjölk röd eller gammaldags varianten, Ställ mörkt i 24 timmar. Inget lock på det m¨ste komma in syre
2. Sila av mjölken,går utmärkt i en metallsil, pressa lite lätt på grynen
3.Skölj svampen i Kallt vatten. och starta om på nytt
Läs mer på www,kefirsvampe.webbyen,dk eller   www.heidisvanborg.dk


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Tina skrivet 2011.09.18 - 20:06:47
Mellanmjölk  :max-shock: så fett som möjligt ska det va, gammeldags och så en rejäl skvätt grädde. Jag sköljer inte mina gryn, läste någonstans att det kunde störa grynen.


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Ekub skrivet 2011.09.20 - 21:40:56
Hur länge håller sig kefiren i kylen? Den efterfermenterar väl i kylen lite med? Är er kefir drickvänlig eller äta-med-sked-vänlig? Har fått några olika varianter här, tycker nog den drickvänliga är den godaste hittills. Den sista stod nog lite väl länge i skåpet, så blev lite tjockare och lite mer ljus vätska än vad jag önskat. Testar mig fram lite. Tyckte nästan svampen blivit mindre sedan sist, kan den det? Krympa alltså.

Jag sköljer inte heller grynen, läste att det skulle stressa kulturen. Den fick inte stå i kylskåp stod det också, men läste i ett annat forum om en som gjorde sin i kylen och tyckte att den blev tjockare och godare då. Vågar inte testa än, måste få en lite större kultur först så jag kan ha en liten testburk i kylen.

Satsen jag satte precis använde jag standardmjölk till och en rejäl skvätt grädde, får se hur resultatet blir. Spännande  :nod-yes:


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Tina skrivet 2011.09.21 - 21:32:43
Den håller sig länge. Min är skedvänlig.


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Ekub skrivet 2011.09.21 - 21:34:49
Hur länge låter du din stå?

Det såg lagom äckligt ut när jag skulle tand om sista omgången innan idag när grädden hade lagt sig som en fet hinna på och såg allmänt äcklig ut. Blir lite ledsen att mina gryn inte förökar sig som jag vill  :confused3:


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Tina skrivet 2011.09.25 - 14:53:31
Menar du innan jag silar? 1-2 dygn, blir oftast 2. Det ser lite äckligt ut just då men sedan när man låtit den (det avrunna) stå i kylen och rört om blir den tjock och krämig.


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Ekub skrivet 2011.09.28 - 18:03:22
Min sista hade stått lite väl länge så hällde på lite extra mjölk, läste ngn stans att man kan göra så om den stått för länge för att grynen ska föröka sig. Vågar nog inte äta den, gjorde samma förra gången och den luktade ganska jäst när jag sila av den så hällde ut den :blush:

Till en början tyckte jag de växte så det knakade men nu tycker jag det går lite långsammare  :sad:


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Ekub skrivet 2011.10.20 - 12:11:38
Har låtit mina svampar stå ganska länge de sista gångerna, blir massa extra vätska. Har silat av den så kefiren blir lite tjockare annars rinner det bara om den. Försvinner massa nyttigheter då tro? Sen undrar jag över lukten, sist så luktade den ganska starkt av jäst. Går den att äta? Filtrerade en omgång genom ett kaffefilter så det blev lite som färskost, är väl inte så man gör färskost för den ska väl värmas upp lr ngt? Men gott att ha på mackan med lite flingsalt på  :whistle: Har så mkt stående i kylen nu så hinner inte äta upp allt, en del burkar har nog stått i över en vecka...är det för länge?

Tänkte testa mig på vattenkefir när mina svampar blivit lite större, ska dela med mig till en kollega först så ska de få växa till sig sen...


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Ekub skrivet 2011.10.20 - 12:22:06
Ohhh hade en fråga till  :blush: Någon som smakat både kombucha och vattenkefir? Påminner de om varandra? För isf behöver jag ju inte göra mig besvär med vattenkefiren alls  :rolleyes:


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Ely skrivet 2012.08.12 - 13:06:43
Hej!

 Har du fortfarande kvar kefirgryn och vilken typ är? Jag vill ta på vattenkefir. :hm-hm:


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Ekub skrivet 2012.08.13 - 11:56:21
Jag har tyvärr inte kvar några gryn. Det var mest roligt i början  :blush: Jag köpte mina här http://www.harmoniqahalsobutik.se/halsokost/ovrigt/kefirgryn (http://www.harmoniqahalsobutik.se/halsokost/ovrigt/kefirgryn). Jag tror man kan beställa därifrån med. När jag köpte mina hade de bara "vanlig" kefir, men det var ju ett tag sedan.


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Tina skrivet 2012.08.14 - 14:27:43
Jag har i frysen. kan posta men man ska kanske vänta tills det blir lite svalare.


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.14 - 23:34:10
Hej Eknubb!  :wave:


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Ely skrivet 2012.08.17 - 08:39:52
Tack! Tina
 
Jag kan vänta!  :worshippy:


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Ekub skrivet 2012.08.17 - 11:24:00
Heeej!!! :wave:


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Ekub skrivet 2012.08.17 - 11:24:31
...snart behöver jag inte ta bort tomteluvebilden längre  :lol:


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.17 - 13:23:01
Så klart inte. Jag har ju min nyårshatt. Är någonting klädsamt så är det. :look_down:


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.08.17 - 20:28:34
Ekub  :wave:


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Ekub skrivet 2012.08.19 - 16:38:07
Men eller hur  :flirting:

Hej Ninnan  :wave:


Titel: SV: Kefirsvamp
Skrivet av: Ely skrivet 2012.11.02 - 12:43:13
Hej!

Jag har kefirsvampar/kefirgryn att sälja 20 kr/en tesked fullvuxen om ni är intresserad.