Jaha, så fick man ICA rabatter hem igen, bla 20% off på mascarponeost. Så det blev en mascarpone senast jag handlade.
Stod häromdagen stirrandes i kylen och funderade på vad tusan jag ska göra med den jäkla osten. Tiramisu orkar jag inte fixa och det jag mest av allt var sugen på är chokladpudding. Sån där gammaldags pudding som man kokar. Men i den ska man ha 1-2dl maizena så där rök den varianten.
Men varför inte göra någon fuskvariant av pudding mha mascarponeosten. Sagt och gjort. Jag körde Cajsa Warg principen och slängde lite av det jag hade hemma i "sötväg" i kastrullen. Innehållet bestod i slutändan av:
1 paket mascarponeost
1st Lindt Madagascar-choklad
20gr 100% choklad jag köpte på rea någonstans för evigheters evigheter sen (ville bli av med det sista så)
2,5dl av den ypperliga vispgrädden från Hjordnära mejeri (deras gammaldags mjölk är inte av denna världen)
1-2 knivsuddar vaniljpulver
Allt rördes om på låg värme, jag körde på 1an, tills allt smält ihop till en enda mjölkchokladfärgad tjock smet. Jag hivade över det i en av matlådorna och la det i kylen över natten. Denna fuskpudding har jag skedat i mig lite i taget i par dagar nu. Finns fortfarande massor kvar.
Såhär i efterhand kan jag rekommendera några modifieringar till receptet. Choklad med högre kakaohalt, minst 85%, kanske även mer kakao ska användas nästa gång. Det är så himla mkt ost och grädde att smaken av choklad späds ut väldigt mycket. Jag som föredrar vuxensmak på choklad vill ha det starkt.
Att hälla allt över i en stor form är inte att rekommendera. Då detta efterrätt är sjuuuuuukt mättande är det bättre att hälla över smeten i små glas/formar. Det ska inte vara några som helst problem att frysa in så det enklaste vore att bara ta fram några glas åt gången. Jag slevar i mig några kaffeskedar och sen orkas det inte mer, så denna sats i små glas (1 port per glas, ca halv dl per port) skulle nog lätt räcka till en mindre armé.
Det skulle vara kul att testa med lite sprit i, jag har lite fikonlikör från Dubrovnik (present från brorsan) som det skulle vara kul att testa. Blandas i så fall i puddingsmeten sist, när man tagit av kastrullen från spisen. Vi vill väl inte att den sköna alkoholen ska ånga bort eller.
Jag har även ekologisk kakaosmör hemma, jag ska testa en liten klick av den nästa gång också, för att förstärka chokladsmaken.
Denna efterrätt smakar som en chokladpudding, har konsistensen som en tjock men lite smetig pudding. Jag är helt sålt på detta. Det är ett fantastiskt bot mot sockersuget. Det är så mycket fett i mascarponen och grädden att man inte har en chans att väcka något sockermonster innan man är proppmätt av fettet.