Nåja, kanske inte riktigt. Men tips på några bra sätt att använda svål.
Vi som smälter egen ister från späck får ju en del svålar över och svål är nyttigt!
Koka ett gäng svålar riktigt mjuka. Behöver inte saltas eller någonting. Frys sen svålarna i lagoma bitar för senare användning. Ta även reda på spadet. Det är fullt av nyttig gelatin. Faktum är att när det kallnat ser det pecis ut som när gelatinpulver fått svälla i vatten. En sked av den här gelén i såsen gör den simmig och fin.
Själva svålen kan man sen använda i diverse mat. I pyttliknande rätter märker man inte ens att den är där om man finhackar den och inte tar alltför mycket.
Superb svampsås kan man göra genom att fräsa svamp, lök och finhackad svål. Sedan späder man förstås med grädde. Såsen tjockanar fortare och blir matigare. Just denna typ av svålsås kan man gott bjuda gäster på om man inte tar alltför mycket svål. Den försvinner i svampen. Skulle de mot formodan hitta en liten bit så kan man ju säga att man använt lite sidfläsk.
Man kan även använda lite mald/mixad kokt svål när man gör smet till köttfärsrätter. Hjälper till med konsistensen även där och segheten gör att färsen håller ihop bättre.