Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2024.11.25 - 01:57:27 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1] 2   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Buljong  (läst 16157 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« skrivet: 2008.10.27 - 21:01:00 »

Lustigt, tyckte vi hade en buljongtråd här, men tydligen inte. Då får man läsa i arkivet. :cowboy:

http://fetbobba.net/fettskramd-arkiv/43.freebb.com/fettskramd/fettskramd-article1425.html

[UPPDATERING]
I tråden på fettskrämd hänvisas till en sida på WAPF. Den finns nu här.

Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Levis
Sr. Member
****

Smörklickar: 9
Offline Offline

Antal inlägg: 318


« Svara #1 skrivet: 2008.10.30 - 11:38:09 »

Tack för den länken, har lusläst den nu. Det där tycker jag att jag borde klara av.

Undrar om fläslbenen finns kvar i affären? Får kolla i eftermiddag.
Loggat
Fjällmor
Superhero
******

Smörklickar: 18
Offline Offline

Antal inlägg: 1808



Hemsida
« Svara #2 skrivet: 2008.10.30 - 18:02:46 »

Jag kokar just nu fiskbuljong på vildfångad fisk

 :lick:

 :lol:
Loggat

Peace, love and all that jazz!
/Fjällmor

Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.

Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!

Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #3 skrivet: 2008.10.30 - 18:20:53 »

Mina buljonger reduceras inte nämnvärd.
Jag testade en gång att koka 2-3 dygn, det minskade inte så mycket alls och familjen klagade på att det luktar illa.
Det är länge sen jag gjorde detta, men jag tror att det var en benmärgkok.

Så nyförtiden kokar jag bara 5-10 timmar.

KAn någon förklara mig vad som går snett ?

Jag använder selleri, palsternacka och morötter , lagerblad och kryddpeppar.
Hjälper det om jag silar bort grönsaker efter några timmar ?
Loggat
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #4 skrivet: 2008.10.30 - 18:22:32 »

hmmm och detta med syra visste jag inte om, vinegär nästa gång alltså !
Om jag kokar 10 liter  ,hur mycket doserar jag vinegär, en slurp eller 1 dl  :whink: ?
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #5 skrivet: 2008.10.30 - 19:13:00 »

Har du provat att ta av locket när du ska reducera?  :lol:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #6 skrivet: 2008.10.31 - 00:58:32 »

Tack för den länken, har lusläst den nu. Det där tycker jag att jag borde klara av.

Man behöver inte krångla till det, som sagt. Häv i lite vinäger och grönsaker bara. Och räkna inte med att det ska bli så smakrik buljong på fläskben, men den är god ändå. Fin att koka kålsoppa på. :tasty:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
MiaP
Hero Member
*****

Smörklickar: 15
Offline Offline

Antal inlägg: 848


Hemsida
« Svara #7 skrivet: 2008.10.31 - 13:57:32 »

Jag kokade fläskben till buljong i går. Jag kom på att jag skulle steka benen i stekpåse först för att få de brynta, till det la jag ett par morötter och ett par lökar. Kryddade med salt och peppar och eftersom min olivolja var slut tog jag lite ister i stekpåsen. Efter 1½ timme tog jag ut påsen från ugnen och tog av köttet från benen sen la jag benen i pastagrytan och hällde på buljongen från stekpåsen. Så fyllde jag på med vatten i höjd med benen och kokade i 7-8 timmar och ställde det att kallna. I dag tog jag fram kastrullen och kunde skrapa av ca 150-200 g ister och silade buljongen. Hällde upp i låga formar och det blir perfekt buljong. Det blev en stor karott med kött. Och köttet kostade 12 kr för 2 kg. Köttet räcker till minst 2 middagar för 4 personer. Passar ju bra när älgköttet till kalops kostade 170:-/kg.  :yay:
Loggat

Mer smör i maten och vikten rasar
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #8 skrivet: 2008.10.31 - 20:01:02 »

ta av locket  :sneaktongue:, kan inte tänka mig att jag inte gjorde det, men vad-vet -jag  .
Hur mycket häller jag med vinegär då ?
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #9 skrivet: 2008.10.31 - 20:49:49 »

Lite granna bara. Det ska ju bli gott också.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Fjällmor
Superhero
******

Smörklickar: 18
Offline Offline

Antal inlägg: 1808



Hemsida
« Svara #10 skrivet: 2008.11.01 - 08:15:13 »

Det där med syran visste jag inte!  :max-shock:

Vilken tur att jag gillar att ha citron i....  :confused3:
Loggat

Peace, love and all that jazz!
/Fjällmor

Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.

Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!

Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #11 skrivet: 2008.11.04 - 21:20:10 »

Kolla! Vi är inne och moderna!
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Fjällmor
Superhero
******

Smörklickar: 18
Offline Offline

Antal inlägg: 1808



Hemsida
« Svara #12 skrivet: 2008.11.04 - 21:38:54 »

 :lmao:

 :cool:
Loggat

Peace, love and all that jazz!
/Fjällmor

Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.

Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!

Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
Levis
Sr. Member
****

Smörklickar: 9
Offline Offline

Antal inlägg: 318


« Svara #13 skrivet: 2008.11.05 - 21:44:48 »

Nämen oj så fel det har blivit nu, jag skulle kanske aldrig ha kokat den där buljongen. Det har aldrig varit mitt mål att vara inne. Jag vill vara mej själv, lite lagom annorlunda, och absolut inte som alla andra.

Trots det så kommer jag säkert koka mer, det var ju för lätt för att låta bli liksom. Men matdoft i sovrummet mitt i natten gillade jag inte, varför står spisen så nära sovrummet för? Dessutom har jag en spis som tror att den är mer intelligent än jag, den tog förgivet att jag hade glömt plattan på över natten, så när jag kom upp på morgonen hittade jag ett kallt buljongkok på en avstängd platta.

Makens kommentar när han provsmakade den färdiga varan: Det här är på riktigt, inte sånt där hittepå vi brukar ha.

Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #14 skrivet: 2008.11.05 - 22:12:01 »

Citat
Det här är på riktigt, inte sånt där hittepå vi brukar ha.
Det var bra sagt!  :clapping:

Blev det gott då?  :smile:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Sidor: [1] 2   Gå upp
  Skriv ut  
8: Undefined index: googletagged
Fil: /home/meow/domains/fetbobba.net/public_html/forum/Themes/core_mod/Display.template.php (main sub template - eval?)
Rad: 544