hemul
|
|
« Svara #60 skrivet: 2017.11.01 - 07:55:57 » |
|
Går fort att bli expert ibland tydligen.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Subcalva
|
|
« Svara #61 skrivet: 2017.11.01 - 17:30:43 » |
|
Ja verkligen
|
|
|
Loggat
|
NOLM - Näringstät Oprocessad gärna Lokalt odlad Mat
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #62 skrivet: 2017.11.24 - 12:05:53 » |
|
Hittade denna mycket intressanta artikel som faktiskt talar emot att kosten är avgörande för att få en charmig tarm. Både i Europa och USA pågår sedan några år storskalig kartläggning av det mänskliga mikrobiomet, och vetenskapliga tidskrifter publicerar en strid ström av nya rön om människans bakterieflora. Ett av de mest uppseendeväckande hittills är att varje människa har en av tre klart urskiljbara typer av tarmflora (se Människan har tre magar, F&F 6•11). Avgörande för vilken huvudgrupp man tillhör är inte var man bor, vilken etnisk grupp man tillhör, vad man äter eller om man är kvinna eller man.
– Det var oväntat. Från början trodde vi att något hade blivit fel när spanjorer och japaner med helt olika matvanor hamnade i samma grupp, säger Jeroen Raes, professor i bioinformatik vid Vrije universiteit i Bryssel.
Men nu har han tillsammans med sina medarbetare kartlagt tarmfloran hos över 400 personer från olika delar av världen, och slutsatserna står sig. Befolkningens tarmar kan grovt delas in i tre biotoper, ungefär som landområden kan delas in i tundra, savann, regnskog och andra vegetationstyper.
Människans tarmbiotoper är uppkallade efter sina respektive dominerande bakterier: Bacteroides, Prevotella och Ruminococcus. Nyligen har andra forskare upptäckt att även bakterier i slidan hos kvinnor följer ett liknande mönster.http://fof.se/tidning/2011/7/donerat-bajs-ger-friska-tarmar
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #63 skrivet: 2017.11.24 - 12:21:35 » |
|
Verkligen! Enligt den tabellen är ju vita bönor jättebra! Jämför t.ex. med kikärtor som jag gick över till. Måste ha läst galet förut, för jag minns inte att det var så höga värden.
White Beans - Boiled Min 16.5
Chickpeas Min 2.6 Max 6.6
Chickpeas - Cooked/Cooled Min 6.35
Har antagligen sagt det förut, men jag säger det igen. Konserverade bönor har mycket lägre GI än egenkokta, därför att RS-fibrerna på något sätt löser upp sig i lagen när vid långtidsförvaring. Är GI lägre är givitvis RS-innehållet också lägre. Så "canned beans" borde inte ens vara med på kartan.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
fetsmart
|
|
« Svara #64 skrivet: 2017.11.25 - 02:37:41 » |
|
Verkligen! Enligt den tabellen är ju vita bönor jättebra! Jämför t.ex. med kikärtor som jag gick över till. Måste ha läst galet förut, för jag minns inte att det var så höga värden. <pre style="font: bold 120% monospace"> White Beans - Boiled Min 16.5 Chickpeas Min 2.6 Max 6.6 Chickpeas - Cooked/Cooled Min 6.35 Har antagligen sagt det förut, men jag säger det igen. Konserverade bönor har mycket lägre GI än egenkokta, därför att RS-fibrerna på något sätt löser upp sig i lagen när vid långtidsförvaring. Är GI lägre är givitvis RS-innehållet också lägre. Så "canned beans" borde inte ens vara med på kartan. Fanimej typiskt... de enda bönor(?) jag "inte har riktigt svårt för" är (konserverade) Kikärtor...
|
|
|
Loggat
|
neoLITE STFU & MYFA – Post cenam non stare sed mille passus meare
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #65 skrivet: 2017.11.25 - 07:59:50 » |
|
Tycker också kikärtor är annorlunda. Känns inte som bönor. Har kokat en stor påse och lagt i frysen.
Men det är ju ingen som säger att den där artikeln har rätt. Kanske har de som säger att vita bönor suger rätt? Hur ska man veta?
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Subcalva
|
|
« Svara #66 skrivet: 2017.11.25 - 08:37:01 » |
|
Hur ska man veta?
Man provar själv...?
|
|
|
Loggat
|
NOLM - Näringstät Oprocessad gärna Lokalt odlad Mat
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #67 skrivet: 2017.11.25 - 09:09:23 » |
|
Åh! Man ska lyssna på sina bakterier menar du?
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Subcalva
|
|
« Svara #68 skrivet: 2017.11.25 - 16:10:07 » |
|
Åh! Man ska lyssna på sina bakterier menar du?
|
|
|
Loggat
|
NOLM - Näringstät Oprocessad gärna Lokalt odlad Mat
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #69 skrivet: 2017.11.25 - 23:30:29 » |
|
Råkade höra Meny på P1 i natt. Det var om de där tjejerna med foodfarmacy.se. De har ju så klart hasplat ur sig ett par böcker också. Den ena sa att efter ett år eller så började hon notera att hon mådde mycket bättre. Vem fan har tid att testa med det tidperspektivet? Ska man göra't vill man så klart ha det bästa straight off!
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Subcalva
|
|
« Svara #70 skrivet: 2017.11.26 - 11:47:03 » |
|
Jag följer dem på FB och Insta och jag är liten kluven till dem och ännu mer till deras husguru Stig Bengmark (bara namnet... ) Jag tror de har rätt i mycket men samtidigt blir det lika mycket fel som vi alla andra gör. Dvs tror att kosten är allt.
|
|
|
Loggat
|
NOLM - Näringstät Oprocessad gärna Lokalt odlad Mat
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #71 skrivet: 2017.11.26 - 13:27:14 » |
|
Och jag gjorde ett misstag, hur otroligt den än må låta. Jag trodde de körde bönrejset, men så är det nog inte.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Subcalva
|
|
« Svara #72 skrivet: 2017.11.26 - 18:49:25 » |
|
De är inte lika bönfrälsta som vad LCHF numera är men det använder gärna bönor, speciellt till kladdkaka
|
|
|
Loggat
|
NOLM - Näringstät Oprocessad gärna Lokalt odlad Mat
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #73 skrivet: 2017.11.27 - 00:18:57 » |
|
Låter ju jättegott hörrudu.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
fetsmart
|
|
« Svara #74 skrivet: 2017.12.02 - 01:14:23 » |
|
Råkade höra Meny på P1 i natt. Det var om de där tjejerna med foodfarmacy.se. De har ju så klart hasplat ur sig ett par böcker också. Den ena sa att efter ett år eller så började hon notera att hon mådde mycket bättre. Vem fan har tid att testa med det tidperspektivet? Ska man göra't vill man så klart ha det bästa straight off!
Jag testade pepparkakor och mjölk - mådde som en prins redan efter typ 18 sekunder...
|
|
|
Loggat
|
neoLITE STFU & MYFA – Post cenam non stare sed mille passus meare
|
|
|
|