300 g hela hasselnötter
300 g mörk kvalitets choklad 70 %
1 msk kakao av god kvalitet
200 g mjukt smör
1 1/2 dl strösocker (kan bytas ut mot sötningsmedel alt uteslutas helt, jag utesluter helt)
6 ekologiska ägg
ett par droppar citron
smör till formen
1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
2. Mixa nötterna till ett fint pulver i en matberedare. Det funkar dock bättre om man mal de i ett mandelkvarn.
3. Bryt 200 gram av chokladen i bitar och kör den i mixern tillsammans med nötterna.
4. Tillsätt kakao, smör och socker och mixa krämigt.
5. Separera äggen och tillsätt äggulan i smörsmeten och mixa.
6. Vispa upp vitorna i en torr och ren bunke till ett hårt skum tillsammans med 5 droppar citronsaft.
7. Vänd försiktigt ihop äggvitan med chokladsmeten, lite i taget.
8. Fyll smeten i en smord kakform av teflon med löstagbara kanter, bryt den resterande chokladen i bitar och stick ner dem i kakan.
9. Baka tårtan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, prova med sticka. Tänk på att chokladbitarna kommer att kladda av sig på stickan, trots att kakan är färdig.
Jag ska baka denna smarriga skapelse på tisdag igen, kan lägga till en bild då också. Denna kaka är riktigt tung och god, en av mina favoriter.