Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2024.11.21 - 20:09:48 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1] 2   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: bäst marinad till nötkött  (läst 26585 gånger)
0 Medlemmar och 4 gäster tittar på detta ämne.
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« skrivet: 2012.03.26 - 15:39:49 »

Nu har jag igen mängder av nötkött i kylen.
Jag skulle uppskatta mig själv om jag skulle skiva in biffar i marinad till frysen inför vårens grillandet.

Jag har väl någon i min grillbok, men undrar om ni har någon superfavorit-marinad?
Loggat
Corny

*******

Smörklickar: 25
Offline Offline

Antal inlägg: 2562



« Svara #1 skrivet: 2012.03.27 - 22:35:26 »

Såklart vi alla har favoritmarinader, men nu sägs det ju att man ska torrmarinera någon timme eller två innan man grillar. Alltså bara torra kryddor och inget annat. Jag tror att det är gott, och kanske det tom blir bättre än den "blöta" varianten.
MIn favoritmarinad (för jag har ingen bättre) är: Olja, kryddor (svartpeppar, paprika, örtkryddor, salt), lite vinäger eller vin.
Loggat

Ibland så är man någon annan än den man ser ut att vara.
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #2 skrivet: 2012.03.27 - 23:29:02 »

Suck, då måste jag nog fundera lite till...
Jag vill bara så gärna att det är smidigt när man får för sig att " idag ska vi grilla"
Loggat
Tina

*******

Smörklickar: 22
Offline Offline

Antal inlägg: 2830



« Svara #3 skrivet: 2012.03.30 - 21:01:18 »

öl
soya
chilisås
vitlök
salt o peppar
olja
Loggat

Corny

*******

Smörklickar: 25
Offline Offline

Antal inlägg: 2562



« Svara #4 skrivet: 2012.03.31 - 01:42:30 »

Men idalinda, vad är problemet? Din idé är ju kanonbra! Köttet marineras ju inte bara när det sas läggs in. Det tar ju också smak i frysen. Fast med tanke på fettet som många marinader innehåller, och att det ofta blir dåligt även i frys, kan det kanske vara bra att göra en marinad utan olja, och sedan hälla på den när köttet tas ut? Bara en tanke.
Loggat

Ibland så är man någon annan än den man ser ut att vara.
Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #5 skrivet: 2012.03.31 - 09:44:52 »

smart tanke Corny att låta bli fettet.

Min marinad är nog mest: "skrapad" vitlök (eller hackad, spelar nog ingen roll men jag tycker "skrapad" ger mer smak) salt, peppar, olja, något surt t.ex. citron, vinäger, sherry eller sånt, litet soyasås (är ju fermenterad) och en skvätt chilisås. Gott i är också litet sambal men det gillar min dotter inte så det hoppar jag oftast över.
Den här marinaden är iallafall gott till räkor. utan chilisåsen fungerar den nog bra på nötkött, kanske med litet paprikapulver i. Fast kummin är också en höjdare till nötkött.

Loggat



idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #6 skrivet: 2012.03.31 - 11:45:21 »

Corny, jag tänkte på det att du sade att det är bättre att torrmarinera.

Ni försöker hjälpa mig snällt, men om ni inte  skriver några måtten  med så är jag ändå helt vilsen.
Jag fattar att man höftar lite när man gör en marinad, men jag behöver någon måttanvisning ändå.

typ:
Till 1 kg kött
1-2 dl olja
 2-4 tsk salt
2 tl chili
1kg timjan

hänger ni med. så där ungefär. Jag har ingen aning om man ska hälla i en halv flaska soya, eller bara en tsk. vitlök ; en klyfta eller ett helt vitlök?
Jag tänker marinera in kanske 5 kg kött, det blir för dyrt om jag sabbar alltihopa med någon konstig marinad....
Loggat
Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #7 skrivet: 2012.03.31 - 16:07:46 »

5 kg kött. få se vad jag då kan tänka mig jag skulle använda.

MINST 1 klyfta vitlök per kg kött, troligen mer. 2. Om dom inte är för små, då tre. eller fyra. (hm det här blir inte lättare tror jag)
Oljan skulle jag nog skippa, pga frysnignen!

2 dl av något surt men inte ättiksprit, det är för starkt.
1 msk salt, kanske mer men salt kan man ju lägga på efteråt extra om man vill
1 msk färskmalen peppar
1 dl soya

(1-2 dl chilisås om du vill ha det.)

Andra alternativ: 1 msk paprikapulver, 2-4 msk kummin, andra kryddor. Tänk i msk bannor inte i tskbanor... chiliflakes är nog gott.

problemet nu är att mängden värkar så litet eftersom man ofta har en del olja i. Men om du penslar över denna blandning tunt och lägger köttbitar ovanpå varandra så marineras det nog i frysen också. Oljan tar du på innan grillning.


Hjälpte detta?


Loggat



idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #8 skrivet: 2012.04.02 - 10:26:44 »

Detta hjälpte mycket om allt du säger räknas til 1 kg kött.
( När du funderade kring mitt 5 kg i första raden, började jag tänka om du tänker på 1 kg eller 5 kg på alla måtten,
Men jag tror att du menar alla mängder till 1 kg kött )
Loggat
Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #9 skrivet: 2012.04.02 - 11:57:40 »

kollade litet runt efter recept till marinering för 1 kg kött.
Hittade det här, inte för att du ska göra det men som en riktlinje kanske.

6 msk soya
4 msk socker
2 msk honung
4 msk risvin
2 msk sesamolja
5 msk vårlök, hackad i små ringar
4 msk pressad vitklö
2 tsk röd peppar
2 msk sesamsalt


Alltså kan du nog ta mitt "recept" som bas för i kg kött tror jag.
verkar stämma med ungefär hur mycket jag angav.




Loggat



idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #10 skrivet: 2012.04.02 - 13:43:41 »

Kolla bara en sak till, den här syra, kan det vara vadsomhälst?
Jag menar matlagningsvin har jag både rött och vitt, balsamvinegär ( tror också att jag har både rött och vitt)
men har ingen susning vad är skillnaden mellan dessa vinegär. Eller rent av citron / lime.
Men ska citron/lime vara lika mycket i mängden, som tex vin eller vinegär?
Loggat
Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #11 skrivet: 2012.04.02 - 15:27:34 »

vet inte helt så noga men det är nog surhetsgraden som avgör. matlagningsvin har nog inte så mycket syra i sig men tar man ättiksprit blir det nog för surt. Sen är nog smaken en smaksak, av citron kan jag ha mer pga jag gillar citronsmaken medan neutral vinänger bara är sur.

du kan ju smaka marinaden, den ska vara en blandning av surt salt och sött. Det får man till med soya t.ex. som även om den är salt också har en söt komponent. Eller litet honung om du vill använda det. Behövs inte mycket.
Loggat



Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #12 skrivet: 2012.04.02 - 15:28:36 »

se här: som riktlinje för ca 1 kg kött!

http://www.tasteline.com/recept/Grill_marinad

Loggat



idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #13 skrivet: 2012.04.02 - 18:49:32 »

Tack för hjälpen, nu har jag mixat fram min marinad.
Lite av härifrån och därifrån, med honung, riven ingefära, chili ,vitlök och peppar.
Jag gjorde en ungefärlig plan och har handlat nu efter den planen. Massa färsk ingefära, soya.

Funderar just om det vore ändå klokast att göra en provmarinad av bara 1 kg kött först, innan
man ger sig på 5-8kg kött...
Få se...
Loggat
Tina

*******

Smörklickar: 22
Offline Offline

Antal inlägg: 2830



« Svara #14 skrivet: 2012.04.03 - 15:50:16 »

Öl är jättebra i marinader, det mörar fint och ger god smak.
Loggat

Sidor: [1] 2   Gå upp
  Skriv ut  
8: Undefined index: googletagged
Fil: /home/meow/domains/fetbobba.net/public_html/forum/Themes/core_mod/Display.template.php (main sub template - eval?)
Rad: 544