Här om det är här du vill visa länken. Hos kostdoktorn om det är där. I rutan där du skriver ditt inlägg alltså.
Bara skriv t.ex.
http://google.com så ser du att det funkar.
eller ska jag trycka på Fler alternativsockerinnehållnativ? och sätta dit den där?
Det där förstod jag inte.
Du behöver inte läsa det här om du inte vill, men jag tänkte att det kanske hjälper dig att förstå hur ett URL är hopsatt, att det inte bara är obegripliga bokstäver som fluglortar på ett fönster.
http:// i början krävs för ett fullt kvalificerat URL. När du skriver en adress för hand i webläsarens adressfält behöver du inte ta med det för webläsaren fyller i det åt dig. Men tavlan kan inte göra det, för den kan ju inte veta om det är din avsikt att lägga in en länk.
HTTP kallas det protokoll (ungefär metod) som används för websidor. Hyper Text Transfer Protocol. Andra protokoll finns for filöverföring, t.ex. FTP (File Transfer Protocol), för att hämta email, SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) o.s.v. Man skriver alltså namnet på protokollet följt av :// .
OK. Sen ska det vara en domän. Adresser på webben är egentligen nummerbaserade, s.k. IP-adresser (Internet Protocol). Men det skulle vara väldigt svårt att komma ihåg och skriva en lång rad siffror. Därför har man ett ytterligare lager bestående av domännamn. Datorer runt om i världen, bl.a. hos din internetleverantör och här på servern, översätter sedan domännamnet till ett nummer och skickar dig dit du ska.
Domännamn består av ett namn man hittar på själv följt av en punkt och sedan t.ex. en landskod eller de amerikanska com/net/org. Så här är somänen alltså fetbobba.net. Net-biten kallas toppdomän, top-level domain. Någon äger alla topdomäner och därför får man betala för att få använda dem.
Nu har vi alltså kommit så här långt: protokoll följt av domännamn.
http://fetbobba.net .
På servern ser det ut som på din egen dator, en massa mappar och filer.
http://fetbobba.net går till en speciell mapp på servern. Om jag sen gör en mapp till inuti den första kan jag länka till den genom att lägga till ett snedstreck följt av namnet på mappen följt av ytterligare ett snedstreck. T.ex.
http://fetbobba.net/hemul/ och
http://fetbobba.net/forum_images/ .
I det första fallet kan du inte se innehållet i mappen, för jag har instruerat servern att inte visa det, du får veta att det är "forbidden". I det andra fallet kan du se innehållet och klicka på länkarna för att se de filer som ligger där om du vill.
Vill jag nu länka till en specifik fil i den där mappen så lägger jag bara till filnamnet på slutet. T.ex.
http://fetbobba.net/hemul/vikt.html . Där ligger alltså verkligen en fysisk fil som heter vikt.html .
Nu är det så att man kan ockå ha ett led före domännamnet. Det kalls för en subdomain, vete fan vad det heter på svenska, subdomän? Forumet ligger på en subdomain:
http://forum.fetbobba.net . För användaren spelar det ingen roll, men i praktiken är det väldigt stor skillnad på en subdomän och en mapp.
Har du mer än ett ord (skilda åt av en punkt) före topdomänen är det alltså frågan om en subdomän. Om vi hittar på ett URL,
http://marsvin.husdjur.se/mat.htmlSå är domännamnet alltså husdjur.se, topdomänen .se, marsvin är en subdomän och filen vi tittar på heter mat.html . Är du med?
Sen kan det bli lite krångligare när inte fysiska filer används utan allt tas från en databas. Då kan slutet på URLet bli fult och obegripligt, som här på forumet. Man du kan fortfarande begripa allt innan slutbiten.