Så här blev det. Jag var sugen på något pajjigt. Så pajjigt blev det.
Först favvopajbotten.
Pajskal:
2 dl mandelmjöl, ½ dl PO-fiber,2 msk Fiberhusk,
125 g rumsvarmt smör,2 äggula,1 dl vispgrädde, ca 1 msk agavesirap
Blanda de torra ingredienserna och arbeta sen in smöret, äggulan och grädden.
Det blir kladdigt. Smeta ut i den röda silikonformen. (Det där med den röda silikonformen är mest för att jag själv ska komma ihåg vad jag använde form för att mängderna ska bli lagom. Den röda silikonformen är ca 45 cm i diameter.)
Förgrädda i ca 10 min i 200°.
Undertiden kokade jag ihop rödvinbärskräm. På 1000 gram bär använde jag 1 dl socker och resten stevia och Agavesirap. Svårt att säga mängder. Jag fick smaka av till det blev lagom. För att få rätt krämkonsistens blev jag tvungen att använda Maizena. Jag gillade det inte, men kom inte på något annat sätt. Potatismjöl hade jag inte. Men krämen blev GUDOMLIG!
När botten svalnat något och även krämen fått vila lite bredde jag ut den över botten. Jag använde nog bara en tredjedel av krämen som jag gjorde. Det är bra, så kan jag snabbt göra en till likadan.
Sen gjorde jag en marängsmet på 4 äggvitor och 1,5 dl socker och bredde ut över. Och så sjuts in i ugnen i 200 grader och 10 minuter. Då blev marängen fin i färgen men fortarande lite smetig under. Det gillade min far, för han tycker INTE om det frasiga som maränger brukar vara. Men när den var mera gräddelik, som den här, tog han om flera gånger av kakan.
Till kakan serverades glass åt de som ville ha. Och de ville alla. Succé om jag får säga det själv.
Det var ju inte en optimal lowcarbarkaka. Men är det fest så är det. Det var ju inte värsta varianten i alla fall. Säkert kan man hitta sätt att göra den med mindre socker. Till exempel marängen. Men det var ju ett så tunt marängtäcke, så jag tyckte inte att det gjorde så mycket med den mängden socker. Det är fortfarande mindre än vad som stod i originalreceptet.