hemul
|
|
« Svara #15 skrivet: 2009.05.11 - 21:15:55 » |
|
Ja, inte MER buljong, mer KONCENTRERAD buljong. Fast du kan ju ta mer också om du vill. Bara du kokar ihop den så den inte späder mer än den tjockar.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Corny
|
|
« Svara #16 skrivet: 2009.05.12 - 01:14:54 » |
|
Ja, inte MER buljong, mer KONCENTRERAD buljong. Fast du kan ju ta mer också om du vill. Bara du kokar ihop den så den inte späder mer än den tjockar. Men hallååååå! Här försökte jag förklara grunderna i en redning, och sen kommer du och snackar om KONCENTRERAD buljong helt plötsligt! Virra inte till det för flickan nu. En buljong ÄR koncentrerad, hemul. Åtminstone om den har kokat klart! Vilket den buljong vi har i mitt recept har gjort!
|
|
|
Loggat
|
Ibland så är man någon annan än den man ser ut att vara.
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #17 skrivet: 2009.05.12 - 01:30:21 » |
|
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
idalinda
|
|
« Svara #18 skrivet: 2009.05.14 - 10:08:57 » |
|
Tur att min sås är så god trots att jag har blandat 2dl halvkonsentrerad buljong direkt med 5 dl vispgrädde och sedan vispat i ett par matskedar mjöl . men jag lovar att testa mig fram till varianten mer buljong mindre grädde
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #19 skrivet: 2009.05.14 - 14:57:31 » |
|
Men! Tar du mer buljong behöver du ju ännu mera mjöl. Om du kokar ihop buljongen rejält så behöver du inte ta en massa mjöl för att få såsen tjock. Det går jättefort eftersom du bara har lite nu och inte en hel gryta. Jag tar 1/2 tsk mjöl per dl grädde. Men det funkar bara om man har koncentrerad buljong. Jag gör så bara för att jag vill hålla igen på grädden lite, annars har jag inte en chans att går ner. Är inte det viktigt kan du göra sås helt utan mjöl. Ta lite mer grädde bara, så du får den mängd du vill ha när det är klart, och koka ner såsen mera. Grejen är alltså att buljong innehåller mycket vatten och det är det som måste bort så den inte späder såsen! Ju blaskigare buljong desto mer mjöl krävs för att göra såsen tjock.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Tina
|
|
« Svara #20 skrivet: 2009.05.14 - 17:58:43 » |
|
Jag har hittat fläskben för 10kr/kg, kan man koka buljong på det. Klart man kan men jag menar, blir det gott? Funderar på att steka dom länge i ugn och sedan får vi gnaga till middag, de avgnagda benen tänkte jag koka buljong på.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
idalinda
|
|
« Svara #21 skrivet: 2009.05.14 - 18:18:27 » |
|
Jag tror att denna lammbuljong är det mest konsentrerad buljong jag har lyckats koka ihop. Den blev liksom snabbt mindre i mängd och geleade sig.
Så lammbuljong kommer jag att göra i framtiden också, även om den första försöket med lammköttet var inte någon höjdare. Köttet var det väl inget fel på , naturbetande från New Zeeland. Men jag måste nog läsa mer recept och träna och prova mig fram tills jag också blir lika lyrisk för lammköttet som många andra här.
Men sanna mina ord, att den färska basilikan ger en helt annan dimension för såsen!
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #22 skrivet: 2009.05.14 - 18:58:06 » |
|
Jag har hittat fläskben för 10kr/kg,
kan man koka buljong på det. Klart man kan men jag menar, blir det gott? Det blir som annan fläskbuljong. Inte så mycket smak, men gott, jo. Funderar på att steka dom länge i ugn och sedan får vi gnaga till middag, de avgnagda benen tänkte jag koka buljong på. Jag vet inte varför, men de gånger jag försökt göra så har det blivit väldigt svag buljong. Vet inte vad det beror på. Kanske behöver vara lite slamsor kvar för att det ska funka?
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Tina
|
|
« Svara #23 skrivet: 2009.05.14 - 21:19:53 » |
|
Men då åker jag och köper mer så får vi både buljong och gnagben. Det var ju inte dyrt precis, hundarna ska få sitt också.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #24 skrivet: 2009.05.14 - 21:47:56 » |
|
Förr brukade jag bunkra upp till sommarn. Så gott att marinera och grilla.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
kwidell
|
|
« Svara #25 skrivet: 2009.06.23 - 18:31:07 » |
|
Nån som känner för att dela med sig av några buljong recept tro?.. jag vill också göra egen!
|
|
|
Loggat
|
Jag har aldrig mött en kallori som jag inte tyckt om! mer om mig på: http://skruttens.blogspot.seStartvikt: 138,7 - Som lägst: 113,3 (-25,4 kilo) Nytt avstamp: 120,2 - Som lägst: 105,8 (-14.4 kilo) Totalt tappat sedan starten: 32,9 kilo Just nu: 108,4
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #26 skrivet: 2009.06.23 - 18:48:15 » |
|
Här får du mitt bästa! Bryn alla bena och diverse rötter, lök, persilja, vad man har. Häll på vatten och lite vinäger/vin (nåt surt), lagerblad, pepparkorn. För säker geléning släng i en fläslsvål. Sjud under lock minst över natten, så svag värme som möjligt. Kortare för fågel, fisk, skaldjur och ingen flsäksvål ivf inte till de två sistnämnda. Sila av. Koka ihop buljongen (reducera) om du vill, då på högre värme och utan lock. Skit i kryddor. Det kan man tillsätta när man ska använda det. De "försvinner" i frysen ivf, speciellt salt och örtkryddor.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
kwidell
|
|
« Svara #27 skrivet: 2009.06.23 - 19:30:25 » |
|
|
|
|
Loggat
|
Jag har aldrig mött en kallori som jag inte tyckt om! mer om mig på: http://skruttens.blogspot.seStartvikt: 138,7 - Som lägst: 113,3 (-25,4 kilo) Nytt avstamp: 120,2 - Som lägst: 105,8 (-14.4 kilo) Totalt tappat sedan starten: 32,9 kilo Just nu: 108,4
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #28 skrivet: 2009.06.25 - 05:04:09 » |
|
den första försöket med lammköttet var inte någon höjdare. Köttet var det väl inget fel på , naturbetande från New Zeeland. Men jag måste nog läsa mer recept och träna och prova mig fram tills jag också blir lika lyrisk för lammköttet som många andra här.
Kokade du det och det blev trådigt?
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
idalinda
|
|
« Svara #29 skrivet: 2009.06.25 - 12:36:13 » |
|
Ska jag komma ihåg det NU , troligtvis kokade jag , men det var kanske mest smaken som inte blev någon sensation. Så jag tror att jag måste lära mig att krydda rätt .
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
|