Hur menar du nu? Är inte kesos viktigt för att veta att man är i optimal förbränning av fettet?
Det varierar mellan olika personer hur mycket/lite kolhydrater krävs för att börja använda fett som energikälla istället för kolhydrater. Ketosstickorna kan ge utslag i början, då kroppen precis ställt om sig, eftersom det kan produceras lite för mycket ketoner och överskottet då utsöndras via urinen. Men kroppen hittar en jämvikt ganska snart och slutar slösa bort ketonerna på det viset. Ketostickorna kan alltså ge utslag hos VISSA, inte alla, vilket gör det till ett rätt kasst testmetod. Men prova om du vill, det skadar knappast. Bli bara inte förvånad om stickan vägrar bli lila.
Det bästa sättet att kolla om man bränner fett är helt enkelt att hålla koll på kolhydratintaget. Särskilt i början, när man är ny med att LCHFa. Det kan ta ett tag att ställa om tänket och lära sig vad som är ok, och vad som inte är ok att äta, samt i vilka mängder. Efter ett tag lär man sig det och kan uppskatta rätt väl och slipper konsultera Fineli för minsta lilla.
ok, tack, ska försöka hålla mig under 60 g/dag. Vad menar du med att man dör?
Hemul skojar. Hon brukar göra det.
Det hon menar är att tallriksmodellförespråkare påstår att om man inte äter kolhydrater så dör man, eftersom hjärnan behöver kolhydrater för att fungera och liknande strunt. Äter man tillräckligt lite kolhydrater ställer sig kroppen om till fettförbränning, och då börjar hjärnan och resten av kroppens nyttja ketoner som energikälla. Detta är bevisligen kroppens favoritenergimedium, vilket är anledningen till att folk som käkar LCHF upplever sig bli så mycket piggare och friskare på den här kosten.
Hmm, okey. Hur lång tid tar det för en person som har ätit kolhydrater som vanligt att hamna i ketos? Är det några dagar eller kan man komma in på det efter en dag? Har för mig att lagrena i kroppen, (är det glykogen?) räcker några dagar.
Beroende på hur man gör, om man trappar ner gradvis eller kör "cold turkey" varienten och slutar tvärt. Trappar man ner kan det ta par månader innan man hamnar i ketos, men då slipper man oftast alla bieffekter. Slutar man tvärt brukar man må apa i 1-2 veckor men sen är man helt omställd till ketos.
En annan fråga!
När jag kollar på näringsinnhållet på t.ex. finneli, är det något annat förutom kolhydraterna jag behöver tänka på?
Det som alla på detta forum förespråkar är i första hand ren mat. Dvs man ska hålla sig lååååååååååångt borta från bearbetad mat. Unvika E-ämnen, lightprodukter i alla dess skepnader och även sötningsmedel då det triggar insulinutsöndringen och gör LCHFande onödigt svårt. Det förespråkas också att äta kött från djur som levt så naturligt som möjligt, dvs kött från kor som gått ute fritt och inte utfodrats med stödfoder utan bara ätit gräs. Liksaså vildfångad fisk och kyckling och ägg från frigående hönor/kycklingar.
Detta eftersom all industriell bearbetning försämrar näringsvärdet i maten avsevärt. Det som tex står i SLV stämde inte när det skrevs och stämmer verkligen inte idag. Maten har tappat all näring och det enda sättet att ens komma i närheten av den näring som det SKA innehålla är att äta obearbetade råvaror.