Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2018.12.18 - 21:50:30 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1]   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: bohuslänsk äggost  (läst 14291 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
anod
Full Member
***

Smörklickar: 8
Offline Offline

Antal inlägg: 138



« skrivet: 2011.06.13 - 15:42:35 »

här kommer en mycket lättlagad något moderniserad variant på äggost. smakar dock precis som den gamla hederliga varianten.

5 ägg
1.5 dl gräddfil
1 dl vispgrädde
1.5 l röd mjölk

vispa ihop allt i en stor microsäker bytta (så stor som möjligt)
kör i micron på full effekt i ca 25 min ( nej det far inte över kanten om man tagit en stor bunke)
låt svalna nån minut fiska sen upp klumparna/kornen med en hålslev å lägg i en form med småhål
har man ingen sån form funkar det med en ståltrådssil eller ett durkslag
nu får det stå å rinna av o kallna
när det svalnat sätter man in äggosten med form o allt i kylen över natten
ha nåt under för det kan droppa lite till
stjälp upp på ett fat o servera med vispad grädde o sylt eller bär. är även gott med lite kanel
detta e egentligen en halv sats, men det blir för mkt att köra hela satsen på en gång, men det e bara att göra om proceduren å fylla på formen med en omgång till om man vill ha en större äggost  KANONGOTT  :thumbsup:
Loggat

\"Always look on the bright side of life\"
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30668



Hemsida
« Svara #1 skrivet: 2011.06.13 - 16:43:33 »

Tack. Det var bara ett problem då. Jag har ingen micro. Hur gör man då?  :ignore:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
anod
Full Member
***

Smörklickar: 8
Offline Offline

Antal inlägg: 138



« Svara #2 skrivet: 2011.06.13 - 21:53:09 »

då gör man på det gamla vanliga viset, på spisen. vispa ihop samtliga ingridienser o värm upp mkt långsamt o försiktigt rör lite då o då. låt det inte koka utan bara sjuda lite .tills du ser att det börjar "flocka" sig. dra ifrån värmen o låt stå en stund . ös upp kornen med hålslev osv. det e nog på samma sätt ungefär som när du gjorde egen "keso" fast här ska det bli en "kaka" av ostmassan.
Loggat

\"Always look on the bright side of life\"
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30668



Hemsida
« Svara #3 skrivet: 2011.06.13 - 21:56:42 »

:smooch:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
anod
Full Member
***

Smörklickar: 8
Offline Offline

Antal inlägg: 138



« Svara #4 skrivet: 2011.06.13 - 22:02:38 »

 :rose:
Loggat

\"Always look on the bright side of life\"
kwidell

*******

Smörklickar: 29
Offline Offline

Antal inlägg: 4160



Hemsida
« Svara #5 skrivet: 2011.06.14 - 23:54:57 »

Det där låter inte helt fel faktiskt....  :tongue:
Loggat

Jag har aldrig mött en kallori som jag inte tyckt om!  :inlove: mer om mig på: http://skruttens.blogspot.se

Startvikt: 138,7 - Som lägst: 113,3 (-25,4 kilo)
Nytt avstamp: 120,2  - Som lägst: 105,8 (-14.4 kilo)
Totalt tappat sedan starten: 32,9 kilo
Just nu: 108,4
moncaponca

*****

Smörklickar: 8
Offline Offline

Antal inlägg: 675



Hemsida
« Svara #6 skrivet: 2011.06.15 - 08:27:58 »

Jag gör alltid äggost till jul. Tycker att jul utan är inte komplett... Ris á lá malta i all ära, men äggost är pricken
över i:et  :bg: Med jordgubbssylt eller hjortronsylt.....

Det här receptet var dock så pass enkelt så det kommer att bli oftare här  :drool:
Loggat







Ska man skriva nåt om sig själv??? Tja, har gård, massor med djur, 2 barn, 1 gube, äter LCHF sedan länge. Jobbar inom omsorgen med LSS, äldreomsorg och även som personlig assistent. Annars är jag bilnörd....bilmekaniker...och hobbyn är mina Alaskan Malamutes. Plus en blandras =)
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30668



Hemsida
« Svara #7 skrivet: 2011.06.15 - 08:31:00 »

Som jag förstår det är det alltså som ostkaka med skillnad att man har i äggen redan från början... Måste testa det här.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
anod
Full Member
***

Smörklickar: 8
Offline Offline

Antal inlägg: 138



« Svara #8 skrivet: 2011.06.15 - 09:19:05 »

man kan väl säga att ostkaka å äggost e nära släktingar, men äggosten e lite mildare o mjukare i smaken, lite lenare i koncistensen liksom. sen har man ju ingen mandel i heller.
Loggat

\"Always look on the bright side of life\"
Mynlen

********

Smörklickar: 35
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #9 skrivet: 2011.07.05 - 07:59:33 »

SKA det vara fil? Litet svårt att få tag på här men kefirliknande eller yoghurt finns. Vill prova!  :flirting:
Loggat



anod
Full Member
***

Smörklickar: 8
Offline Offline

Antal inlägg: 138



« Svara #10 skrivet: 2011.07.15 - 23:36:31 »

det går nog lika bra med kefir skulle jag tro, eller cremefraisch eller nåt liknande
Loggat

\"Always look on the bright side of life\"
Mynlen

********

Smörklickar: 35
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #11 skrivet: 2011.07.16 - 07:59:21 »

*noterar Creme fraiche på inköpslistan*
Loggat



Sidor: [1]   Gå upp
  Skriv ut  

 
Gå till:  

Drivs med MySQL Drivs med PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines Giltig XHTML 1.0! Giltig CSS!
Sidan skapades på 0.093 sekunder med 23 databasfrågor.