Fetbobbas Forum

Recept => Efterrätter, bakverk och snacks => Ämnet startat av: anod skrivet 2011.06.13 - 16:42:35



Titel: bohuslänsk äggost
Skrivet av: anod skrivet 2011.06.13 - 16:42:35
här kommer en mycket lättlagad något moderniserad variant på äggost. smakar dock precis som den gamla hederliga varianten.

5 ägg
1.5 dl gräddfil
1 dl vispgrädde
1.5 l röd mjölk

vispa ihop allt i en stor microsäker bytta (så stor som möjligt)
kör i micron på full effekt i ca 25 min ( nej det far inte över kanten om man tagit en stor bunke)
låt svalna nån minut fiska sen upp klumparna/kornen med en hålslev å lägg i en form med småhål
har man ingen sån form funkar det med en ståltrådssil eller ett durkslag
nu får det stå å rinna av o kallna
när det svalnat sätter man in äggosten med form o allt i kylen över natten
ha nåt under för det kan droppa lite till
stjälp upp på ett fat o servera med vispad grädde o sylt eller bär. är även gott med lite kanel
detta e egentligen en halv sats, men det blir för mkt att köra hela satsen på en gång, men det e bara att göra om proceduren å fylla på formen med en omgång till om man vill ha en större äggost  KANONGOTT  :thumbsup:


Titel: SV: bohuslänsk äggost
Skrivet av: hemul skrivet 2011.06.13 - 17:43:33
Tack. Det var bara ett problem då. Jag har ingen micro. Hur gör man då?  :ignore:


Titel: SV: bohuslänsk äggost
Skrivet av: anod skrivet 2011.06.13 - 22:53:09
då gör man på det gamla vanliga viset, på spisen. vispa ihop samtliga ingridienser o värm upp mkt långsamt o försiktigt rör lite då o då. låt det inte koka utan bara sjuda lite .tills du ser att det börjar "flocka" sig. dra ifrån värmen o låt stå en stund . ös upp kornen med hålslev osv. det e nog på samma sätt ungefär som när du gjorde egen "keso" fast här ska det bli en "kaka" av ostmassan.


Titel: SV: bohuslänsk äggost
Skrivet av: hemul skrivet 2011.06.13 - 22:56:42
:smooch:


Titel: SV: bohuslänsk äggost
Skrivet av: anod skrivet 2011.06.13 - 23:02:38
 :rose:


Titel: SV: bohuslänsk äggost
Skrivet av: kwidell skrivet 2011.06.15 - 00:54:57
Det där låter inte helt fel faktiskt....  :tongue:


Titel: SV: bohuslänsk äggost
Skrivet av: moncaponca skrivet 2011.06.15 - 09:27:58
Jag gör alltid äggost till jul. Tycker att jul utan är inte komplett... Ris á lá malta i all ära, men äggost är pricken
över i:et  :bg: Med jordgubbssylt eller hjortronsylt.....

Det här receptet var dock så pass enkelt så det kommer att bli oftare här  :drool:


Titel: SV: bohuslänsk äggost
Skrivet av: hemul skrivet 2011.06.15 - 09:31:00
Som jag förstår det är det alltså som ostkaka med skillnad att man har i äggen redan från början... Måste testa det här.


Titel: SV: bohuslänsk äggost
Skrivet av: anod skrivet 2011.06.15 - 10:19:05
man kan väl säga att ostkaka å äggost e nära släktingar, men äggosten e lite mildare o mjukare i smaken, lite lenare i koncistensen liksom. sen har man ju ingen mandel i heller.


Titel: SV: bohuslänsk äggost
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.07.05 - 08:59:33
SKA det vara fil? Litet svårt att få tag på här men kefirliknande eller yoghurt finns. Vill prova!  :flirting:


Titel: SV: bohuslänsk äggost
Skrivet av: anod skrivet 2011.07.16 - 00:36:31
det går nog lika bra med kefir skulle jag tro, eller cremefraisch eller nåt liknande


Titel: SV: bohuslänsk äggost
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.07.16 - 08:59:21
*noterar Creme fraiche på inköpslistan*