Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2024.03.28 - 18:01:23 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: 1 2 3 [4] 5 6 7   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Surkål och bajseriet  (läst 68763 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
/LO

******

Smörklickar: 17
Offline Offline

Antal inlägg: 1269



« Svara #45 skrivet: 2011.09.29 - 08:45:52 »

Såhär står det på burken.


* surkal1.JPG (112.82 KB, 478x640 - visat 414 gånger.)

* surkal2.JPG (104.43 KB, 478x640 - visat 434 gånger.)
Loggat




LCHF-are sedan september -06. Gått en graviditet på LCHF. Jag mådde utmärkt och födde ett friskt barn.
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« Svara #46 skrivet: 2011.09.29 - 20:26:05 »

Borde ringa dem och fråga. Är det opastöriserad så är det ju toppen. Pliva Trade var ett tag distributör för det underbara Sel Marin också, men det verkar ha försvunnit ur deras katalog nu.

Apropå originalämnet för tråden så kan jag meddela att nu när jag äter surkål igen så är det torpedbajsning direkt på morgonen som gäller, oftast före frukost. Och det är inte fibrerna, för att äta mycket färsk kål och sånt har jag testat förut. Hade ingen effekt alls. Så det gäller att hålla produktionen uppe så jag alltid har surkål, men det ska väl vara lätt med den nya fina krukan som inte behöver passas.

Apropå det så är det lite läskigt att inte se vad som händer där inne. Jag är ju van vid glas och då kan man ju dunka till burken lite och se att det stiger upp bubblor så man vet att det kommit igång. Senare ser man ju bubblorna ändå. Väntar ivrigt på första pluppet från locket, men det är ju jättetungt så det måste nog byggas upp rätt rejält tryck därinne innan det lyfter.  :max-shock:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
/LO

******

Smörklickar: 17
Offline Offline

Antal inlägg: 1269



« Svara #47 skrivet: 2011.09.29 - 20:48:45 »

Har mailat! Får se om de svarar.
Loggat




LCHF-are sedan september -06. Gått en graviditet på LCHF. Jag mådde utmärkt och födde ett friskt barn.
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« Svara #48 skrivet: 2011.09.29 - 21:21:44 »

Duttig LO.   :clapping:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #49 skrivet: 2011.09.29 - 21:43:26 »

det är mjölksyrabaciller som gör att det blir fart på tarmarna. Man kan sura (syra?) andra grönsaker också. Fast jag vet inte helt noga vilka, men förr i min "miljövänliga" tid (ahum, är ännu miljövänlig men det var värre då) läste jag en artikel om det. Är du interesserad kan jag leta efter mer fakta.
Loggat



hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« Svara #50 skrivet: 2011.09.29 - 21:49:09 »

Ja, nu när jag har krukan ska jag köra lite olika grönsaker var för sig. Nu har jag bara gjort min färdiga pizzasallad för det är så gott! Men man kan ju lika gärna gör kål för sig, paprika för sig o.s.v.

Förresten hittade jag i en gammal bok om syrning som jag glömt att jag hade tills Lisbeth (tror jag det var) påminde mig om den, en tabell med näringsvärden för surkål. Vill ni se kan jag skriva av den, men ni får säga om ni vill först, för jag är lat och har ingen scanner.  :tongue:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #51 skrivet: 2011.09.29 - 21:50:25 »

had du digitalkamera? Instantscanner kallar jag det!
 Fungerar utmärkt också!
Loggat



hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« Svara #52 skrivet: 2011.09.29 - 22:06:15 »

Ja, men jag har ingen bra belysning. Blixt rakt på brukar inte funka så bra.

Det är inte så jobbigt att skriva av, men jag vill veta om nån är intresserad först.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« Svara #53 skrivet: 2011.09.29 - 22:30:37 »

Insåg att det gick fortare att skriva av tabellerna än att få ur er om ni vill ha dem.  :tongue:

Kodstycke:
100 ml surkålssaft innehåller...

kolin                    > 40 mg
vitamin C               12-30 mg
acetylkolin                 5 mg
magnesium                   3 mg
järn                      500 µg
vitamin B2                200 µg
nikotinsyreamid           200 µg
vitamin B6                100 µg
vitmamin B1                30 µg
pantotensyra              2-3 µg
vitamin A                 1.5 µg
biotin                    0.1 µg
vitamin B12               finns
vitamin E                 finns
vitamin K                 finns

Kodstycke:
100 g surkål (med koksalt) innehåller...

energi                      20 kcal
vatten                    89.0 g
protein                    1.5 g
fett                       1.0 g
kolhydrat                  1.0 g
fibrer                     1.0 g
mjölksyra                  1.0 g
koksalt              0.8 - 3.3 g
mineraler           0.6 - 0.75 g

Från Annelies Schöneck: "Mjölksyrejäsning av grönsaker". Hon har i sin tur snott tabellerna från "Die Biologische Milchsäure" av ett antal författare med långa tyska namn.  :biggrin1:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #54 skrivet: 2011.09.30 - 05:45:22 »

jag är inte helt vaken än. läser  20 g kh  och tänker.. VAFAN, det är väl inte möjligt, var kommer dom ifrån då. Kollar i andra tabeller men där är det bara 1 g kh..
tittar igen och ja. det är Kcal.  :)
få se om det blir litet surkåligt idag. blir så sugen av denna tråd!
Loggat



hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« Svara #55 skrivet: 2011.09.30 - 06:04:34 »

 :club:

Lite skumt är det. Jag har läst att C-vitaminhalten ska öka i surkål under jäsningen, men enligt fineli har färsk vitkål 37 µg, mer än vad som står i tabellen ovan alltså. Men det är klart, tabellen listar ju vad LAGEN innehåller. Man kanske kan anta att det mesta är kvar i själva kålen?  :confused3:

Jag dricker upp lagen ivf jag. Det är det bästa på alltihopa! :banana:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« Svara #56 skrivet: 2011.09.30 - 08:40:26 »

Jag såg ett plopp!  :thumbsup:

Äntligen. Jag har varit så orolig att det inte skulle jäsa därinne. Jag har hört att man ska höra ljudliga klonk från såna här jäskrukor, att hela locket hoppar till liksom. Men det gjorde det inte. Det är två spår i locket, ned mot vattenrännan. Där smög det ut en alldeles tyst liten bubbla just när jag tittade till.  :inlove:
Stod och stirrade säkert en halv minut sen, men det kom ingen mera. Hoppas det speedar upp lite annars blir jag nog orolig igen.  :confused3:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #57 skrivet: 2011.09.30 - 14:14:50 »

Detta har Hemul skrivit av misstag i Mynlens inlägg.

Jo, bakterierna ska producera C-vitamin är väl tanken. Ploppen är HELT ljudlösa. Tråkigt faktiskt. Jag gillar ploppanded från en damejeanne. Men helst ska det vara de gamla jäsrören i glas så. Det nästan plingar från dem. Ett plopp i minuten är det i varje fall. På sekunden som ett urverk.
Loggat



Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #58 skrivet: 2011.09.30 - 19:21:52 »

Jo, bakterierna ska producera C-vitamin är väl tanken. Ploppen är HELT ljudlösa. Tråkigt faktiskt. Jag gillar ploppanded från en damejeanne. Men helst ska det vara de gamla jäsrören i glas så. Det nästan plingar från dem. Ett plopp i minuten är det i varje fall. På sekunden som ett urverk.


HUH??? detta har JAG inte skrivit... har du av misstag gått in i mitt inlägg som moderator???
Loggat



Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #59 skrivet: 2011.09.30 - 19:23:19 »

Sidfläsk (tror jag det heter så hos er) kall surkål och stekta äpplen med gräddsenapssås. (borde haft litet lök i, hade nog varit godare då)
MUMS och MÄTT


* 30-9-11.jpg (36.07 KB, 479x800 - visat 406 gånger.)
Loggat



Sidor: 1 2 3 [4] 5 6 7   Gå upp
  Skriv ut  
8: Undefined index: googletagged
Fil: /home/meow/domains/fetbobba.net/public_html/forum/Themes/core_mod/Display.template.php (main sub template - eval?)
Rad: 544