Fetbobbas Forum

Hälsa => Kost och hälsa => Ämnet startat av: hemul skrivet 2011.02.05 - 08:37:01



Titel: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.02.05 - 08:37:01
Jaha, nu blir det skitprat igen!  :dribble:

Jag ska inte ropa hej, men jag tror banne mig att surkålen har botat min mage! Jag har gjort surkål då och då sedan vi pratade om det för ett par år sedan, men inte med nån större regelbundenhet. Nu efter jul blev jag så himla sugen så jag gjorde en större sats och så har det blivit så att jag ätit en tallrik surkålssallad som kvällsmat varje kväll.

Magen började direkt att sköta sig. Tänkte väl inte så mycket på det, slump bara trodde jag. Men nu har det fortgått några veckor, så kanske ligger det nåt i det där med surkålens undergörande effekt ändå. De akuta magproblemen blev ju bra efter antibiotikan, men magen har ändå inte varit sig lik. Det har ofta varit åt det kletiga hållet och ibland för hårt. Ett lustigt problem som uppstod är att jag alltid måste ta i, även om det är löst. Ett tag trodde jag jag hade fel på peristaltiken eller nån slags ficka på tarmen eller nåt. :sneaktongue:

Nu är det alltid lagom och inte behöver jag anstränga mig för att få ut det heller. Det är ju inte säkert att det kommer att hålla i sig, men jag tänkte att jag skulle tala om det ivf. Det är ju många som har magproblem och det här är ju både enkelt och god medicin.

:crap:

Tips på urgod och enkel sallad: surkål, lite olivolja, osttärningar eller skivor som man river sönder bara, nymald svartpeppar över.  :inlove:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.02.05 - 09:47:19
Jag har grunnat detta på surkål, men inte ens gått och köpt en burk för att smaka.
Jag har aldig smakat surkål?

Pizzasallad är min favorit och smörgåsgurkor,
matchar surkål på något sett i den kategorin och vilken köpe-surkål skulle rekommenderas
för en nybörjare?


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.02.05 - 10:00:53
Jag tror det bara finns ett märke som inte är pastöriserat och det är Tistelvind (http://tistelvind.se/). Ska finnas på Coop, men jag har inte sett den här och jag har inte smakat den, men de andra säger den är god.

Men det är buslätt att göra egen. Jag har ingen riktig burk eller kruka. Kolla bilden på mitt surpizzasalladsexperiment  (http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,2414.msg31859.html#msg31859)i chiltråden. Jag tar bara en stor burk med en mindre vattenfylld burk som tyngd och slår på lite extra saltlag eftersom tyngden inte täcker hela ytan. Så sätter jag en plastpåse över med en gummisnodd runt. Hittills har det gått bra. Men jag har planer på att höra med en keramiker jag känner vad det skulle kosta att beställa en riktig jäskruka med tyngd. Det finns i Tyskland och Finland, men dels är de för stora för mig som hellre gör lite och ofta och dels blir frakten astonomisk eftersom de är tunga.

Gillar du pizzasallad så är det självklart att du gillar surkål! Pizzasallad är ju fejkad surkål. När du öppnar en burk luktar det urrp. Men det är nog för att kålen efterjäser på burken och det bildas lite illaluktande gaser. När man lagt upp en tuss på en tallrik och luktar igen så luktar det bara friskt och gott. Det kan vara bra att veta så man inte blir avskräckt av doften! Det smakar som lite slakad vitkål indränkt i citron, tycker jag.


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: berittis skrivet 2011.02.05 - 10:40:08
Jag tycker att Tistelvinds surkål är den bästa. Jag har hittat den på Coop. Annars kan man hitta den i hälsokostaffärer också. Det finns även surkål som är syrad med vinäger eller vitt vin men jag gillar bäst den som är naturligt syrad. Det går fint att göra pizzasallad av den. Häll på lite olivolja och tillsätt ev. lite strimlad röd paprika, krydda med grovmalen svartpeppar. Cole slaw blir också bra på surkål. Tistelvind har även syrad morot. Den är god som den är, som tillbehör till maten men det är också gott att blanda med Smetana och/eller majonnäs. :lick:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: Bookia skrivet 2011.02.05 - 16:44:31
Men jag har planer på att höra med en keramiker jag känner vad det skulle kosta att beställa en riktig jäskruka med tyngd. Det finns i Tyskland och Finland, men dels är de för stora för mig som hellre gör lite och ofta och dels blir frakten astonomisk eftersom de är tunga.

Finns bra syrningskrukor på Kvarnspecialisten (http://www.kvarnspecialisten.se/).


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.02.05 - 17:16:04
Jo, jag har sett dem. Men de där små överst på sidan är apfula och de tyska är så stora. Och det blir nog minst lika dyr frakt inom Sverige.


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.02.07 - 11:03:53
Nu får du vara avundsjuk på riktigt, jag har en sådan syrningskruka i bagageluckan just nu :wave:
Den är antingen 7,5 eller 10 liter och kostar på den där hemsidan ca 600kr ( det är sådan brun sak)
Dessutom föjde tygderna och en en finsk mjölksurningsbok med, alldeles gratis!
Ibland har man stor nytta av släktingar :lol:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.02.07 - 11:42:57
Har släktingarna köpt och skickat till dig alltså? Hur mycket kostade krukan och vilken av modellerna är det?


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.02.07 - 12:27:50
Nja, det är svärisens gamla kruka, som vi fick bara så där när vi pep om saken.
Maken kom på att hon hade en sådan.
Så nu är det våran, bara sådär.

Storleken och modellen berättade jag om.
En brun sak 7,5 eller 10 liter, verkar kosta 650 kr.
Ou-Jee! :yay:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.02.07 - 12:42:14
Plus frakt! Jaha, det är den snygga tyska alltså? Vet inte om det är de de säljer på den där butiken, men det finns tyska som ser ut så och heter Hersch. Det ska vara väldigt bra. Kolla om det står nåt i botten.

7.5 liter är nog jättebra för dig. Ni är ju lite flera än jag.  :flirting: Hur varmt är det i växthuset på vintern? Det ska ju bli bättre om det får jäsa svalt. Du kanske kan ha det där?


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.02.08 - 09:45:42
Svärmor pratade om att de brukade göra surkål sent på hösten just innan frosten, så att allt frös in efter 3 dagar.
Så hon rekommenderade att man skulle frysa alltihop efteråt för ... något som jag inte kommer på
just nu... att inte jäsningen fortsätter för långt eller så.
men jag kände att jag behöver komma hem först och läsa vad jag håller på med överhuvudtagt,
sedan kan jag ringa hennne och fråga mer.


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.02.08 - 09:48:35
Byttan heter " Bretten" , så det är en tysktillverkad, från 1983.
och den är på 10 liter :lol:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2011.02.08 - 10:37:20
åååh... jag vill också...

 :plant_smack:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.02.08 - 11:51:16
Jag har en idé, fjällmor. Jag ska luska lite. Jag tänker inte betala över 1000 spänn. Du fortsätter jag hellre med plastpåse och gummisnodd.


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.02.08 - 22:44:54
En annan iaktagelse om bajseriet med surkål. Det blir mindre, vilket jag tycker är konstigt. Jag brukar ha ganska stor mängd, vilket förvånat mig eftersom man hört att de flesta får mycket mindre på kosten och det fick nog jag också i början, innan mageländet började. Nu tycker jag det är lika oförklarligt att mängden minskat. Jag har ju inte tagit bort någonting. Jag har lagt till.  :sneaktongue:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.02.10 - 14:11:51
Vad den kostar i kilo, surkålen av den bra sorten "T.... ".
Jag såg några burk i ica idag , 150kg/ kg för kål, rödbeta och annat.
Verkligen lönsamt att göra själv!


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.02.10 - 14:16:23
Du skämtar?  :shock:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.02.11 - 04:22:19
 :nonono:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.02.11 - 09:31:06
Oj.


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.13 - 07:01:04
Hörni, jag har hittat surkålskrukor på amazon som inte är så stora. Och inte så dyra. Vad sägs om denna?

(http://ecx.images-amazon.com/images/I/31Y0B%2BQC5QL._SL500_AA300_.jpg) (http://www.amazon.co.uk/G%C3%A4rtopf-Set-braun-5l-mit-Deckel/dp/B0007VKLAQ/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1315922853&sr=8-2)

5 liter, det är alldeles lagom åt mig. Nu ställde jag just 3 1/2 literburk i kylen i går, men när nästa sats närmar sig tror jag jag ska testa en sån här kruka.

Amzon.de har mer att välja på, men det är så krångligt när man inte kan tyska.  :nod-yes: Vet inte om jag använder rätt sökord men...

http://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Daps&field-keywords=g%E4rtopf&x=0&y=0
http://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Daps&field-keywords=fermentation+pot&x=0&y=0

http://www.amazon.de/s/ref=nb_sb_noss?__mk_de_DE=%C5M%C5Z%D5%D1&url=search-alias%3Daps&field-keywords=g%E4rtopf&x=0&y=0

Den här tyckte jag var fin på tyska amazon. Den har fått bra betyg också (fast en större storlek).
http://www.amazon.de/Original-G%C3%A4rtopf-Form-Liter-Beschwerungsstein/dp/B00440YHSI/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1315922356&sr=8-3






Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.13 - 07:52:48
Jaha, givetvis leverar de inte Hus- & hem-produkter som säljs via Marketplace till Sverige.  :whistle: Men samma prylar går att hitta på nätet till ungefär samma pris. De där PureNature har en egen sajt också, och där skeppar de till Sverige, så det så.
http://www.purenature24.com/shop/a3713/gaertopf-sauerkrauttopf-einmachtopf-gurkentopf-5-liter.html
De verkar ha flat rate, £9.90 till Sverige, om jag fattar rätt.
http://www.purenature24.com/content/t_c.html

Den andra jag gillade hittade jag också på en tysk sajt, men där står inget om fraktkosnaden och jag gillar inte att gå igenom hela registreringsprocessen utan att veta det.  :glare: :glare:



Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.13 - 08:16:14
Äsch, jag tog och beställde den från PureNature. Under 400 med frakt är OK tycker jag. På den tyska stod det iofs fri frakt, men det är nog bara inom Tyskland det. Varför kan de inte prata engelska i tyskland?  :loony:

Här ska jäsas!  :yay:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.09.13 - 08:20:08
för att dom är tyskar!

MMM surkål, gottigottigott. Det är så billigt att köpa här, det lönar sig nog inte att göra själv. Ochså för att bara jag och Jan äter det.
Hm dags för surkål snart igen.. med kummin i!  :dribble:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.13 - 08:33:57
Har finns som sagt nästan bara pastöriserad. Sista laddningen blev jättegod. Håller på att äta ihjäl mig, så jag insåg att det är nog dags för ny sats ganska snart i alla fall!  :lol:

Ska bli skönt att slippa kladdet med vattenfyllda burkar som tyngd och plastpåsar och gummisnoddar som jäslock.  :smile:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.09.13 - 10:32:56
pastöriserad? vad ska det vara bra för med surkålen? vi köper i påsar. Ska kolla nästa gång om den är pastöriserad men jag tror egentligen inte det...



Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.13 - 10:39:38
Jag nästan tror den är det... Har finns bara en sort som inte är det (som vi känner till), den idalinda hittat för 150:-/kg... Det slutar nog med att du köper en gärtopf du också.  :thumbsup:

idalinda fick ju ärva en hon, en stor en. Hur gick det med det förresten idalinda?


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: Corny skrivet 2011.09.13 - 16:46:21
Spelar det någon roll om den är pastöriserad? Något gott måste väl ändå komma ut av all surkål man äter?


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.13 - 17:04:26
Ja. Är den pastöriserad är ju laktobacillusarna döda och kan inte göra underverk i lilla magen. I fil och yoghurt tillsätts väl kulturen efter pastöriseringen.

Mina burkar efterjäser t.o.m. i kylen och utsänder en bajsliknande doft när man öppnar dem. Så ska det vara!  :thumbsup:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.14 - 08:41:24
Oj, de där PureNature var verkligen internationella! Och snabba. Fetbra!  :clapping:

Sehr geehrte Damen und Herren,
Dear sirs,
Estimado cliente,

Ihre Bestellung mit Rechnungsnummer 716565-B hat heute unser Haus per Paketpost DHL Express verlassen.
Das Paket wird in den nächsten Tagen bei Ihnen eintreffen.

Your order with Invoice No. 716565-B  has left our warehouse today with DHL shipping service.
You will receive the parcel within the next few days.

Su pedido con número de factura 716565-B  ha salido hoy de nuestro almacén con el servicio
de mensajería de DHL, por lo que lo recibirá en unos pocos días.


und so weiter  :lol1:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.09.14 - 09:27:46
vad fint att det blev i flera språk!!

sehr gut!


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.14 - 09:51:20
Wunderbar! Jag älskar när de är service minded.  :inlove:

Måste kolla in den där butiken mera. Tittade bara lite på husgeråd och det mesta var inget speciellt, men jag undrar om de inte hade MAT också.


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.14 - 14:43:29
Ajajajajajaj! Titta vad jag missade! Ekologisk tysk salami!  :cry: :clubhead:

http://www.purenature24.com/shop/k170/german-sausages.html

Stevia har de också.
http://www.purenature24.com/shop/misearch.html?queryFromSuggest=&finden.x=0&finden.y=0&finden=21&query=stevia

Och kokosolja, fast den var dyr. Och sån där lera att tvätta håret med. Bajs också!  :sad:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.21 - 12:07:32
Nu har jag hämtat ut den. Vilket jättepaket! Tur att den snälla postkvinnan erbjöd mig att lämna kvar kartongen, det gjorde det lättare att få ner den i dramaten.

Den är jättefin och var hel och allt.  :thumbsup: Men stor! En 3-liters hade nog varit perfekt till ett enmanshushåll, men det fanns ju inte. Nåja, det står sig ju, men det är jobbigt att göra så mycket på en gång så jag kommer nog att köra halvfull. Det kan väl inte vara nåt problem?

Nu är det bara de tyska korvarna som grämer mig lite då.             :crazy:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.09.21 - 23:32:46
ska bli spännande att höra hur det blir!
tror nog det går bra att fylla den halvvägs.


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.22 - 10:08:20
Ja, jag äter så mycket surkål jag orkar nu så jag ska få göra en ny laddning.  :lol:

Förut har jag ätit det mest som medicin eller godis, bara tagit en tuss då och då. Men nu har jag börjat äta en tallrik innan maten och det gamla bantarknepet att äta sallad först funkar nog. Jag bli mättare. Magen blir väl fullare helt enkelt. Så där gör man två flugor på smällen.  :nod-yes:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.23 - 12:26:41
Var in och kollade på banken. 409 spänn med frakt och allt blev det. Inte farligt för en stor keramikkruka tycker jag.

Det är inte klokt så sjukt det blivit, att det lönar sig att nätshoppa över hela världen i stället för att gå till en butik och köpa prylen. Den här vägde ju ton också.  :smack_head:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.09.28 - 08:55:35
ville bara berätta att surkålen här INTE är pastöriserad eller nåt. Helt enkelt surkål- Dock ingick citronsyra???? i den jag kollade på . Ska kolla litet fler märken.


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: /LO skrivet 2011.09.28 - 09:24:46
Vill inte störa ditt inköp, men jag hittade polsk surkål - naturligt syrad vitkål står det - för typ 15 spänn för 900 gr på CG. I våras när jag kollade fanns bara med koncmedel och/eller pastöriserad. Men det står inget om pastöisering och det står att det är utan koncerveringsmedel.


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.28 - 11:17:42
Krakus? Jag tror inte på det om det inte specifikt står opastöriserad.  De har säkert bara glömt att skriva ut det.


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: Corny skrivet 2011.09.28 - 13:07:25
Hittade jag oxå, LO. Inte på CG, dock. Allt den innehöll var surkål, vatten och salt. Vet inte om den var pastöriserad, men tror inte det. Märket var "Kapusta kwaszona". Tror jag iaf. Annars betyder det väl surkål på polska...  :shy:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.28 - 13:24:59
Det måste vi ju ta reda på! Stod den med vanliga inläggningar eller på nån slags importhylla? De fulingarna flyttar runt Krakusgurkan mellan hyllan där Felix o.s.v. står och nån hylla med blandade konstiga burkar.


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: Corny skrivet 2011.09.28 - 13:39:52
Min hittade jag på en liten grönsaksaffär.


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.28 - 14:16:42
På CG menade jag.


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: Corny skrivet 2011.09.28 - 16:05:13
Jag förstod det, men tänkte förtydliga att jag inte hade hittat min burk på ett stort köpcenter.  :lol:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.28 - 16:10:41
 :snowman_sad:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: /LO skrivet 2011.09.28 - 23:45:52
Såhär står det på burken.


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.29 - 11:26:05
Borde ringa dem och fråga. Är det opastöriserad så är det ju toppen. Pliva Trade var ett tag distributör för det underbara Sel Marin också, men det verkar ha försvunnit ur deras katalog nu.

Apropå originalämnet för tråden så kan jag meddela att nu när jag äter surkål igen så är det torpedbajsning direkt på morgonen som gäller, oftast före frukost. Och det är inte fibrerna, för att äta mycket färsk kål och sånt har jag testat förut. Hade ingen effekt alls. Så det gäller att hålla produktionen uppe så jag alltid har surkål, men det ska väl vara lätt med den nya fina krukan som inte behöver passas.

Apropå det så är det lite läskigt att inte se vad som händer där inne. Jag är ju van vid glas och då kan man ju dunka till burken lite och se att det stiger upp bubblor så man vet att det kommit igång. Senare ser man ju bubblorna ändå. Väntar ivrigt på första pluppet från locket, men det är ju jättetungt så det måste nog byggas upp rätt rejält tryck därinne innan det lyfter.  :max-shock:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: /LO skrivet 2011.09.29 - 11:48:45
Har mailat! Får se om de svarar.


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.29 - 12:21:44
Duttig LO.   :clapping:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.09.29 - 12:43:26
det är mjölksyrabaciller som gör att det blir fart på tarmarna. Man kan sura (syra?) andra grönsaker också. Fast jag vet inte helt noga vilka, men förr i min "miljövänliga" tid (ahum, är ännu miljövänlig men det var värre då) läste jag en artikel om det. Är du interesserad kan jag leta efter mer fakta.


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.29 - 12:49:09
Ja, nu när jag har krukan ska jag köra lite olika grönsaker var för sig. Nu har jag bara gjort min färdiga pizzasallad för det är så gott! Men man kan ju lika gärna gör kål för sig, paprika för sig o.s.v.

Förresten hittade jag i en gammal bok om syrning som jag glömt att jag hade tills Lisbeth (tror jag det var) påminde mig om den, en tabell med näringsvärden för surkål. Vill ni se kan jag skriva av den, men ni får säga om ni vill först, för jag är lat och har ingen scanner.  :tongue:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.09.29 - 12:50:25
had du digitalkamera? Instantscanner kallar jag det!
 Fungerar utmärkt också!


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.29 - 13:06:15
Ja, men jag har ingen bra belysning. Blixt rakt på brukar inte funka så bra.

Det är inte så jobbigt att skriva av, men jag vill veta om nån är intresserad först.


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.29 - 13:30:37
Insåg att det gick fortare att skriva av tabellerna än att få ur er om ni vill ha dem.  :tongue:

Kodstycke:
100 ml surkålssaft innehåller...

kolin                    > 40 mg
vitamin C               12-30 mg
acetylkolin                 5 mg
magnesium                   3 mg
järn                      500 µg
vitamin B2                200 µg
nikotinsyreamid           200 µg
vitamin B6                100 µg
vitmamin B1                30 µg
pantotensyra              2-3 µg
vitamin A                 1.5 µg
biotin                    0.1 µg
vitamin B12               finns
vitamin E                 finns
vitamin K                 finns

Kodstycke:
100 g surkål (med koksalt) innehåller...

energi                      20 kcal
vatten                    89.0 g
protein                    1.5 g
fett                       1.0 g
kolhydrat                  1.0 g
fibrer                     1.0 g
mjölksyra                  1.0 g
koksalt              0.8 - 3.3 g
mineraler           0.6 - 0.75 g

Från Annelies Schöneck: "Mjölksyrejäsning av grönsaker". Hon har i sin tur snott tabellerna från "Die Biologische Milchsäure" av ett antal författare med långa tyska namn.  :biggrin1:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.09.29 - 20:45:22
jag är inte helt vaken än. läser  20 g kh  och tänker.. VAFAN, det är väl inte möjligt, var kommer dom ifrån då. Kollar i andra tabeller men där är det bara 1 g kh..
tittar igen och ja. det är Kcal.  :)
få se om det blir litet surkåligt idag. blir så sugen av denna tråd!


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.29 - 21:04:34
 :club:

Lite skumt är det. Jag har läst att C-vitaminhalten ska öka i surkål under jäsningen, men enligt fineli har färsk vitkål 37 µg, mer än vad som står i tabellen ovan alltså. Men det är klart, tabellen listar ju vad LAGEN innehåller. Man kanske kan anta att det mesta är kvar i själva kålen?  :confused3:

Jag dricker upp lagen ivf jag. Det är det bästa på alltihopa! :banana:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.29 - 23:40:26
Jag såg ett plopp!  :thumbsup:

Äntligen. Jag har varit så orolig att det inte skulle jäsa därinne. Jag har hört att man ska höra ljudliga klonk från såna här jäskrukor, att hela locket hoppar till liksom. Men det gjorde det inte. Det är två spår i locket, ned mot vattenrännan. Där smög det ut en alldeles tyst liten bubbla just när jag tittade till.  :inlove:
Stod och stirrade säkert en halv minut sen, men det kom ingen mera. Hoppas det speedar upp lite annars blir jag nog orolig igen.  :confused3:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.09.30 - 05:14:50
Detta har Hemul skrivit av misstag i Mynlens inlägg.

Jo, bakterierna ska producera C-vitamin är väl tanken. Ploppen är HELT ljudlösa. Tråkigt faktiskt. Jag gillar ploppanded från en damejeanne. Men helst ska det vara de gamla jäsrören i glas så. Det nästan plingar från dem. Ett plopp i minuten är det i varje fall. På sekunden som ett urverk.


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.09.30 - 10:21:52
Jo, bakterierna ska producera C-vitamin är väl tanken. Ploppen är HELT ljudlösa. Tråkigt faktiskt. Jag gillar ploppanded från en damejeanne. Men helst ska det vara de gamla jäsrören i glas så. Det nästan plingar från dem. Ett plopp i minuten är det i varje fall. På sekunden som ett urverk.


HUH??? detta har JAG inte skrivit... har du av misstag gått in i mitt inlägg som moderator???


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.09.30 - 10:23:19
Sidfläsk (tror jag det heter så hos er) kall surkål och stekta äpplen med gräddsenapssås. (borde haft litet lök i, hade nog varit godare då)
MUMS och MÄTT


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: kwidell skrivet 2011.09.30 - 13:36:49
Ser ut som stekfläsk tycker jag..  :dribble:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.30 - 17:44:36
Gud vad gott det ser ut! Måste provas. Såsen? Bara koka ihop grädde och senap?

HUH??? detta har JAG inte skrivit... har du av misstag gått in i mitt inlägg som moderator???

Jo, förlåt. Jag måste ha klickat på Edit av misstag. Jag reagerar inte på att jag ser hela texten i inlägget för på ett annat forum där jag hänger citeras alltid hela inlägget så man får ta bort det. Det är inte första gången det händer. Ser jag det på en gång kan jag klicka bakåt i webläsaren och kopiera originalet och redigera in det igen, men det är ju försent nu. Ber om ursäkt.  :blush:

Du hade andra C-vitamin-värden att komma med och så sa du nåt om att det inte borde kunna bli mer C än det är från början i kål. Nåt sånt var det. :look_down:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.09.30 - 23:25:44
Fniss, trodde nog det. Spelar ingen roll, de hade nog kunnat hända mig också. :laugh:

Ungefär det du skrev hade jag skrivit.

Stekfläsk, sidfläsk, vad är skillnaden då?  Men surkålen var så god, så god.. mmm

såsen är att steka äpplena (och löken.. blir absolut godare) tills dom är mjuka, sen hälla över litet av stekflottet av fläsket, eller, som min mamma gjordet det förr med fläskkotletter, och sen grädde och i med en klick senap. behövs inte koka länge. Inte något jag ska äta ofta men då och då njuta av det går nog bra.


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.30 - 23:41:21
Vi brukar nog säga stekfläsk om rimmat sidfläsk och bara sidfläsk kallar vi det när det är färskt. Men det kan nog variera lite.


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.09.30 - 23:50:23
det här var inte rimmat..... färskt och osaltat. Och gott :)


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: kwidell skrivet 2011.10.01 - 14:41:55
ja då skulle jag nog kalla det Sidfläsk ja  :nod-yes: tror Hemulens klasificering av det hela stämmer rätt bra.  :nod-yes:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: Tina skrivet 2011.10.02 - 09:38:06
Jag är också sugen på en sådandär kruka. Läser just nu Stefan Sundströms Stefans lilla gröna och han skriver sig varm om surkål så man blir inspirerad. En mycket trevlig bok och självhushåll för övrigt som jag rekommenderar.


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.10.02 - 10:10:07
Vem är Stefan Sundström? Boken låter intressant. Ska googla.

Jag rekommenderar stället jag köpte från. Det var snabbt och billig frakt. Rena vinsten mot att köpa i Sverige. Nu skulle jag vilja ha en eller två mindre krukor också, för jag vill börja experimentera med lita andra grejer. Men det verkar inte finnas mindre än 5 liter. Det är ganska mycket. Hade till senaste batchen ungefär 2½ kg kål och 1 kg paprika och det blev bara drygt halva krukan. Har iofs en gammal bekant som är keramiker. Kanske ska höra med henne om hon kan sno ihop ett par. Men jag tror det kanske blir lite dyrt.


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.10.02 - 10:57:10
går det inte att ha en höganäskruka eller något som du själv gör ett trälock med rännilar eller vad det nu var till?


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: Corny skrivet 2011.10.02 - 10:59:31
Vem är Stefan Sundström? Boken låter intressant. Ska googla.

:club_idiot:

http://www.stefansundstrom.se/ 


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: Tina skrivet 2011.10.03 - 11:51:20
Heja Corny!


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: Corny skrivet 2011.10.03 - 12:04:21
Pssst, Tina. Skvallra inte för hemul, men egentligen fick hon bara igen för alla smällar jag har fått av henne... Kändes skönt!  :bg:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.10.03 - 12:06:46
Vet inte om jag blev så mycket klokare faktiskt. Jag förstår om det låter otroligt, men jag har faktiskt en del luckor i min bildning.  :look_down:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: Corny skrivet 2011.10.03 - 12:09:28
Tur för dig! Livet skulle bli för j-la tråkigt om vi visste allt!  :nod-yes:

Men jaaaaag var näll och upplyste dig om vem det är!  :whink:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.10.03 - 12:14:04
Jo, men mina luckor är så stora att det hjälpte inte att se sajten. Det klickar inte ändå.


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: Corny skrivet 2011.10.03 - 12:39:10
Konstigt! Han är ju riktigt känd, och har varit med i typ 20 år. Fast det kanske jag tycker för att jag hängde i lite "alternativa" kretsar på den tiden...


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: Tina skrivet 2011.10.04 - 03:07:11
Ja jag har nog aldrig slutat lyssna även om jag tycker han blivit väl proggig sista tiden. Ja proggig har han alltid varit men nu börjar det bli för mycket. Han har synts i en del trädgårdsprogram och varit med i Meny i somras. En skön snubbe helt enkelt.


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.10.12 - 07:30:27
Lite surkålsdata. Den här gången lyckades jag gissa rätt på mängderna och 5-literskrukan blev sprängfull. Jag fick använda lite list för att få dit tyngderna.

Hel kål: 4850 g
Hel paprika: 2113 g

Strimlad kål (stockarna borttagna): 4181 g
Strimlad paprika: 1860 g

Kostnad ekologisk vitkål: 97:-, fulpaprika på extrapris: 42:-, chili: ~15:00 ==> 154:-


Så runt 5 kg vitkål och 2 kg paprika fyller en 5-litersbehållare. Så kan man ju räkna fram hur mycket man behöver utifrån det kanske.

Det är otroligt vad det packar sig om man trycker ner det ordentligt.Det är ju lättare i den stora krukan också eftersom man kan trycka med knytnävarna. Min största bunke är 7 liter och den räckte ju inte på långa vägar för att rymma allt det där, inte ens när det var stampat, utan jag fick hålla på och blanda i olika bunkar. Men ner gick det alltihopa. Jag trodde ju jag skulle behöva använda glasburkar också, men icke. Det måste bero på mina otroliga armmuskler att jag kunde packa så hårt. :king:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: Ninnan skrivet 2011.10.12 - 10:16:20
Hur många dagar räcker det   :redface:
jag har aldrig gjort sådant, det enda jag smakat är pizzagrejs, men det är inte det samma. Har man inte något sött i det?  :lol1:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.10.12 - 10:35:43
oj vad mycket!! blir NÄSTAN sugen på att göra själv också.. men jag vet hur det blir med mina försök.... glömmer dom :)


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: Tina skrivet 2011.10.12 - 10:40:10
Oj vilken dos, var förvarar du den?


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.10.12 - 11:33:26
Det är inte så mycket som det låter. Kålen sjunker ihop jätteycket när man bankar den och den börjar safta sig. Det borde bli 5 såna där större gurkburkar, de är på 1 liter tror jag. Jag har käkat upp 4 såna på 3-4 veckor. Det tar ju ett par veckor att göra, så man kan ju inte göra vartefter liksom. Jäskrukan tronar mitt på köksbordet. Den är fin ju.

Äter man varje dag så går det åt. Börjar fatta varför de flesta krukor är så enormt stora. Men jag skulle inte orka bereda mer än så här åt gången tror jag. Det är jobbigt att strimla och banka. Fast rätt kul.  :inlove:

Har även en glasburk med bara paprika på gång. Det började jäsa på en gång och ser jättefint ut. Jag som var så orolig för jag hittade bara recept med paprika och andra saker ihop. Hällde i lite gammalt surkålsspad för säkerhets skull, som startkultur. Det borde bli som sånt där som brukar säljas som "Ungersk sallad" eller nåt liknande.

Nu undrar jag om någon ätat syrad lök nån gång. Funderar på att prova. Tycker det låter gott. Bara skivad lök alltså.  :loony:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: Ninnan skrivet 2011.10.12 - 11:39:03
Nä, jag har inte ätit, men lök är min favorit, prova och säg hur det blir!


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.10.12 - 11:41:32
det enda jag smakat är pizzagrejs, men det är inte det samma. Har man inte något sött i det?  :lol1:

Min är som pizzagrejs! Jag har i röd paprika och chili. Med olivolja på smakar det pizzasallad (+chili).  :nod-yes:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.10.13 - 06:50:29
Uh-oh. Något halvkilo mindre råvara är nog att rekommendera.  :blush:

 Givetvis ska man inte fylla krukan till brädden. Det hade jäst över när jag kollade i dag. Inte så mycket så det hade runnit ner på bordet, men vattnet i vattenrännan var blandat med lag. Så jag fick ösa ur det och försöka göra rent och sen ösa ur lite lag. Jag tänkte inte på att kålen saftar sig utan fyllde på med saltlag för att täcka stenarna. Så nu gick jag misste om några deciliter lag, det som är det godaste av alltihopa!  :clubhead:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.10.15 - 10:09:45
Bara för din skull Ninnan köpte jag ett par kg billig fullök för att testa. Så nu står en burk full med lökringar på bordet. Väntar på den första bubblan. Vi får väl se om den kommer.  :confused3:

Paprikan har bubblat som fasiken, så den har jag gott hopp om. Får se om jag provsmakar lite i morron, då har det gått en vecka, eller om den får stå orörd en vecka till.  :loony:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: /LO skrivet 2011.10.15 - 10:27:19
Den surkålen jag köpte är nog riktig tror jag. Jag öppnade den och smakade men det blev inte att jag åt mer. Så igår tog jag fram burken. Det hade blivit vaccuum igen. Det tror jag inte skulle hända om den var "död". Vad tror ni?


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.10.15 - 11:17:15
Den kanske hann bli lite varm när den var öppen och så kyldes den ner? Borde ju inte bli vakuum när det jäser, snarare tvärt om.


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: /LO skrivet 2011.10.15 - 12:33:41
Tänkte på det också, men jag har aldrig varit med om det innan...


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.10.15 - 12:47:11
Det är ju inte direkt vakuum i en flaska champagne. :clown:

Kan du inte ringa dem och fråga? De brukar vara bra att prata med såna där importörer.


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: /LO skrivet 2011.10.15 - 14:04:39
Gillar inte att ringa folk om jag inte måste... Har mailat men inte fått svar.


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.10.15 - 14:30:45
Trist att de inte svarar. :thumbdown:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.10.30 - 16:02:04
Lite surkålsdata. Den här gången lyckades jag gissa rätt på mängderna och 5-literskrukan blev sprängfull. Jag fick använda lite list för att få dit tyngderna.

Hel kål: 4850 g
Hel paprika: 2113 g

Strimlad kål (stockarna borttagna): 4181 g
Strimlad paprika: 1860 g

Kostnad ekologisk vitkål: 97:-, fulpaprika på extrapris: 42:-, chili: ~15:00 ==> 154:-


Så runt 5 kg vitkål och 2 kg paprika fyller en 5-litersbehållare. Så kan man ju räkna fram hur mycket man behöver utifrån det kanske.

Det är otroligt vad det packar sig om man trycker ner det ordentligt.Det är ju lättare i den stora krukan också eftersom man kan trycka med knytnävarna. Min största bunke är 7 liter och den räckte ju inte på långa vägar för att rymma allt det där, inte ens när det var stampat, utan jag fick hålla på och blanda i olika bunkar. Men ner gick det alltihopa. Jag trodde ju jag skulle behöva använda glasburkar också, men icke. Det måste bero på mina otroliga armmuskler att jag kunde packa så hårt. :king:


OK. Nu är det klart. Allt det där rymdes i drygt 6 stora gurkburkar. 850 g nånting brukar de väl innehålla. Det hade fått rum i 6 om jag offrat lite spad, men det ville jag inte. Så mer än så blir det inte fast det låter så mycket ovan.

Jag var en idiot och packade krukan för full. Det började jäsa över så jag fick lov att ta av locket och ösa ur lite spad och försöka göra rent. Var rädd att det skulle bli förstört, men det blev bra. Så nu vet jag det till nästa gång.

Paprikan blev supergod! Det blir det mer av.

Ninnans lök ser helt OK ut och den är fast och fin. Men jag har inte tordats smaka än. Det luktade nämligen förfärligt mot slutet (hade i en glasburk bara, så stanken smet ut).


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: hemul skrivet 2011.11.03 - 14:04:37
Jaha, nu är det laddat igen. Drygt 4.5 kg strimlad kål hade jag och det var precis lagom. Antagligen kan man klämma i ett halvkilo till utan att det svämmar över. Så det var ju enkelt och bra, kanppt 5 kg kål får rum i en 5-liters kruka. Jag skar bort knappt ett kilo stockar, så 5 1/2 - 6 kg kilo bör man köpa, ivf om man är lat och inte vill stå och finstrimla stockarna.

Va bra, nu kan jag titta här nästa gång jag ska göra. Vad ska man anteckna saker för när man har ett forum till sin disposition?  :clapgrin:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: Tina skrivet 2011.11.04 - 01:52:37
Ja det var min tanke med att skriva recept också, så har man allt samlat på ett ställe, alltid tillgängligt  :smile:


Titel: SV: Surkål och bajseriet
Skrivet av: kwidell skrivet 2011.11.04 - 18:13:21
 :laugh:  :thumbsup: