Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2018.10.17 - 04:51:52 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1] 2 3 ... 7   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Surkål och bajseriet  (läst 33817 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30648



Hemsida
« skrivet: 2011.02.05 - 16:37:01 »

Jaha, nu blir det skitprat igen!  :dribble:

Jag ska inte ropa hej, men jag tror banne mig att surkålen har botat min mage! Jag har gjort surkål då och då sedan vi pratade om det för ett par år sedan, men inte med nån större regelbundenhet. Nu efter jul blev jag så himla sugen så jag gjorde en större sats och så har det blivit så att jag ätit en tallrik surkålssallad som kvällsmat varje kväll.

Magen började direkt att sköta sig. Tänkte väl inte så mycket på det, slump bara trodde jag. Men nu har det fortgått några veckor, så kanske ligger det nåt i det där med surkålens undergörande effekt ändå. De akuta magproblemen blev ju bra efter antibiotikan, men magen har ändå inte varit sig lik. Det har ofta varit åt det kletiga hållet och ibland för hårt. Ett lustigt problem som uppstod är att jag alltid måste ta i, även om det är löst. Ett tag trodde jag jag hade fel på peristaltiken eller nån slags ficka på tarmen eller nåt. :sneaktongue:

Nu är det alltid lagom och inte behöver jag anstränga mig för att få ut det heller. Det är ju inte säkert att det kommer att hålla i sig, men jag tänkte att jag skulle tala om det ivf. Det är ju många som har magproblem och det här är ju både enkelt och god medicin.

:crap:

Tips på urgod och enkel sallad: surkål, lite olivolja, osttärningar eller skivor som man river sönder bara, nymald svartpeppar över.  :inlove:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #1 skrivet: 2011.02.05 - 17:47:19 »

Jag har grunnat detta på surkål, men inte ens gått och köpt en burk för att smaka.
Jag har aldig smakat surkål?

Pizzasallad är min favorit och smörgåsgurkor,
matchar surkål på något sett i den kategorin och vilken köpe-surkål skulle rekommenderas
för en nybörjare?
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30648



Hemsida
« Svara #2 skrivet: 2011.02.05 - 18:00:53 »

Jag tror det bara finns ett märke som inte är pastöriserat och det är Tistelvind. Ska finnas på Coop, men jag har inte sett den här och jag har inte smakat den, men de andra säger den är god.

Men det är buslätt att göra egen. Jag har ingen riktig burk eller kruka. Kolla bilden på mitt surpizzasalladsexperiment i chiltråden. Jag tar bara en stor burk med en mindre vattenfylld burk som tyngd och slår på lite extra saltlag eftersom tyngden inte täcker hela ytan. Så sätter jag en plastpåse över med en gummisnodd runt. Hittills har det gått bra. Men jag har planer på att höra med en keramiker jag känner vad det skulle kosta att beställa en riktig jäskruka med tyngd. Det finns i Tyskland och Finland, men dels är de för stora för mig som hellre gör lite och ofta och dels blir frakten astonomisk eftersom de är tunga.

Gillar du pizzasallad så är det självklart att du gillar surkål! Pizzasallad är ju fejkad surkål. När du öppnar en burk luktar det urrp. Men det är nog för att kålen efterjäser på burken och det bildas lite illaluktande gaser. När man lagt upp en tuss på en tallrik och luktar igen så luktar det bara friskt och gott. Det kan vara bra att veta så man inte blir avskräckt av doften! Det smakar som lite slakad vitkål indränkt i citron, tycker jag.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
berittis
Hero Member
*****

Smörklickar: 9
Offline Offline

Antal inlägg: 868


« Svara #3 skrivet: 2011.02.05 - 18:40:08 »

Jag tycker att Tistelvinds surkål är den bästa. Jag har hittat den på Coop. Annars kan man hitta den i hälsokostaffärer också. Det finns även surkål som är syrad med vinäger eller vitt vin men jag gillar bäst den som är naturligt syrad. Det går fint att göra pizzasallad av den. Häll på lite olivolja och tillsätt ev. lite strimlad röd paprika, krydda med grovmalen svartpeppar. Cole slaw blir också bra på surkål. Tistelvind har även syrad morot. Den är god som den är, som tillbehör till maten men det är också gott att blanda med Smetana och/eller majonnäs. :lick:
Loggat
Bookia
Hero Member
*****

Smörklickar: 22
Offline Offline

Antal inlägg: 622



« Svara #4 skrivet: 2011.02.06 - 00:44:31 »

Men jag har planer på att höra med en keramiker jag känner vad det skulle kosta att beställa en riktig jäskruka med tyngd. Det finns i Tyskland och Finland, men dels är de för stora för mig som hellre gör lite och ofta och dels blir frakten astonomisk eftersom de är tunga.

Finns bra syrningskrukor på Kvarnspecialisten.
Loggat

All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.
We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star.
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30648



Hemsida
« Svara #5 skrivet: 2011.02.06 - 01:16:04 »

Jo, jag har sett dem. Men de där små överst på sidan är apfula och de tyska är så stora. Och det blir nog minst lika dyr frakt inom Sverige.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #6 skrivet: 2011.02.07 - 19:03:53 »

Nu får du vara avundsjuk på riktigt, jag har en sådan syrningskruka i bagageluckan just nu :wave:
Den är antingen 7,5 eller 10 liter och kostar på den där hemsidan ca 600kr ( det är sådan brun sak)
Dessutom föjde tygderna och en en finsk mjölksurningsbok med, alldeles gratis!
Ibland har man stor nytta av släktingar :lol:
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30648



Hemsida
« Svara #7 skrivet: 2011.02.07 - 19:42:57 »

Har släktingarna köpt och skickat till dig alltså? Hur mycket kostade krukan och vilken av modellerna är det?
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #8 skrivet: 2011.02.07 - 20:27:50 »

Nja, det är svärisens gamla kruka, som vi fick bara så där när vi pep om saken.
Maken kom på att hon hade en sådan.
Så nu är det våran, bara sådär.

Storleken och modellen berättade jag om.
En brun sak 7,5 eller 10 liter, verkar kosta 650 kr.
Ou-Jee! :yay:
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30648



Hemsida
« Svara #9 skrivet: 2011.02.07 - 20:42:14 »

Plus frakt! Jaha, det är den snygga tyska alltså? Vet inte om det är de de säljer på den där butiken, men det finns tyska som ser ut så och heter Hersch. Det ska vara väldigt bra. Kolla om det står nåt i botten.

7.5 liter är nog jättebra för dig. Ni är ju lite flera än jag.  :flirting: Hur varmt är det i växthuset på vintern? Det ska ju bli bättre om det får jäsa svalt. Du kanske kan ha det där?
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #10 skrivet: 2011.02.08 - 17:45:42 »

Svärmor pratade om att de brukade göra surkål sent på hösten just innan frosten, så att allt frös in efter 3 dagar.
Så hon rekommenderade att man skulle frysa alltihop efteråt för ... något som jag inte kommer på
just nu... att inte jäsningen fortsätter för långt eller så.
men jag kände att jag behöver komma hem först och läsa vad jag håller på med överhuvudtagt,
sedan kan jag ringa hennne och fråga mer.
Loggat
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #11 skrivet: 2011.02.08 - 17:48:35 »

Byttan heter " Bretten" , så det är en tysktillverkad, från 1983.
och den är på 10 liter :lol:
Loggat
Fjällmor
Superhero
******

Smörklickar: 18
Offline Offline

Antal inlägg: 1808



Hemsida
« Svara #12 skrivet: 2011.02.08 - 18:37:20 »

åååh... jag vill också...

 :plant_smack:
Loggat

Peace, love and all that jazz!
/Fjällmor

Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.

Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!

Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30648



Hemsida
« Svara #13 skrivet: 2011.02.08 - 19:51:16 »

Jag har en idé, fjällmor. Jag ska luska lite. Jag tänker inte betala över 1000 spänn. Du fortsätter jag hellre med plastpåse och gummisnodd.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30648



Hemsida
« Svara #14 skrivet: 2011.02.09 - 06:44:54 »

En annan iaktagelse om bajseriet med surkål. Det blir mindre, vilket jag tycker är konstigt. Jag brukar ha ganska stor mängd, vilket förvånat mig eftersom man hört att de flesta får mycket mindre på kosten och det fick nog jag också i början, innan mageländet började. Nu tycker jag det är lika oförklarligt att mängden minskat. Jag har ju inte tagit bort någonting. Jag har lagt till.  :sneaktongue:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Sidor: [1] 2 3 ... 7   Gå upp
  Skriv ut  

 
Gå till:  

Drivs med MySQL Drivs med PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines Giltig XHTML 1.0! Giltig CSS!
Sidan skapades på 0.099 sekunder med 23 databasfrågor.