Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2018.10.17 - 21:59:31 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: 1 [2]   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Hur hamna i ketos? Frågor om och hur  (läst 21419 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
farghkardan
Jr. Member
**

Smörklickar: 1
Offline Offline

Antal inlägg: 52


« Svara #15 skrivet: 2009.04.08 - 10:03:59 »

Nja, jag förslog inte 60 g. Jag sa att på den nivån har alla gått över till "fettdrift" enligt Groves.  :whink:

Sen finns det så många modeller för exakt hur man ska äta, mer eller mindre underbyggda. En del tror att ju mindre kolisar desto bättre, andra tror inte det. Jag kan inte råda dig om det. Du måste nog avgöra själv vad du tycker verkar mest vettigt.  :nod-yes:

Exakt vad som är rätt och fel, det vet nog ingen och kommer kanske aldrig att veta.

Ok! Sorry jag missförstod dig  :club:

Loggat

Följ (och hjälp) mig gärna i min viktdagbok!

http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,1078.new.html

Jag har även en blogg jag uppdaterar oftare!

farghkardan.blogspot.com
farghkardan
Jr. Member
**

Smörklickar: 1
Offline Offline

Antal inlägg: 52


« Svara #16 skrivet: 2009.04.08 - 10:06:09 »

Vad tror du jag äter potäter för?  :lol:

Vitkål? Det innehåller trots allt en del kolisar, nästan lika mycket som den hemska moroten, vet du, men på rätt sida om 5%-strecket, så det räcker med 1 1/4 kg för att komma upp i 50 g.  :tongue:

Varför är den hemsk? Innehåller inte den 5,6 kolhydrater/g ?  :blink:

Vad är det för 5% magisk gräns ni snackar om? Det skulle underlätta mycket om man kunde titta på det i butikerna. Även Annika Dahlqvist sa:

"Titta i affären på innehållsförteckningen: Högst 5 g kolhydrater per 100 g födoämne"

Är det tricket för att lyckas och inte behöva springa i butikerna och räkna kolhydrater med miniräknare? ;)
Loggat

Följ (och hjälp) mig gärna i min viktdagbok!

http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,1078.new.html

Jag har även en blogg jag uppdaterar oftare!

farghkardan.blogspot.com
farghkardan
Jr. Member
**

Smörklickar: 1
Offline Offline

Antal inlägg: 52


« Svara #17 skrivet: 2009.04.08 - 10:10:05 »

Hur menar du nu? Är inte kesos viktigt för att veta att man är i optimal förbränning av fettet?

Det varierar mellan olika personer hur mycket/lite kolhydrater krävs för att börja använda fett som energikälla istället för kolhydrater. Ketosstickorna kan ge utslag i början, då kroppen precis ställt om sig, eftersom det kan produceras lite för mycket ketoner och överskottet då utsöndras via urinen. Men kroppen hittar en jämvikt ganska snart och slutar slösa bort ketonerna på det viset. Ketostickorna kan alltså ge utslag hos VISSA, inte alla, vilket gör det till ett rätt kasst testmetod. Men prova om du vill, det skadar knappast. Bli bara inte förvånad om stickan vägrar bli lila.
Det bästa sättet att kolla om man bränner fett är helt enkelt att hålla koll på kolhydratintaget. Särskilt i början, när man är ny med att LCHFa. Det kan ta ett tag att ställa om tänket och lära sig vad som är ok, och vad som inte är ok att äta, samt i vilka mängder. Efter ett tag lär man sig det och kan uppskatta rätt väl och slipper konsultera Fineli för minsta lilla.  :whink:

ok, tack, ska försöka hålla mig under 60 g/dag. Vad menar du med att man dör?

Hemul skojar. Hon brukar göra det.  :lol:
Det hon menar är att tallriksmodellförespråkare påstår att om man inte äter kolhydrater så dör man, eftersom hjärnan behöver kolhydrater för att fungera och liknande strunt. Äter man tillräckligt lite kolhydrater ställer sig kroppen om till fettförbränning, och då börjar hjärnan och resten av kroppens nyttja ketoner som energikälla. Detta är bevisligen kroppens favoritenergimedium, vilket är anledningen till att folk som käkar LCHF upplever sig bli så mycket piggare och friskare på den här kosten.

Hmm, okey. Hur lång tid tar det för en person som har ätit kolhydrater som vanligt att hamna i ketos? Är det några dagar eller kan man komma in på det efter en dag? Har för mig att lagrena i kroppen, (är det glykogen?) räcker några dagar.

Beroende på hur man gör, om man trappar ner gradvis eller kör "cold turkey" varienten och slutar tvärt. Trappar man ner kan det ta par månader innan man hamnar i ketos, men då slipper man oftast alla bieffekter. Slutar man tvärt brukar man må apa i 1-2 veckor men sen är man helt omställd till ketos.

En annan fråga!

När jag kollar på näringsinnhållet på t.ex. finneli, är det något annat förutom kolhydraterna jag behöver tänka på?

Det som alla på detta forum förespråkar är i första hand ren mat. Dvs man ska hålla sig lååååååååååångt borta från bearbetad mat. Unvika E-ämnen, lightprodukter i alla dess skepnader och även sötningsmedel då det triggar insulinutsöndringen och gör LCHFande onödigt svårt.  Det förespråkas också att äta kött från djur som levt så naturligt som möjligt, dvs kött från kor som gått ute fritt och inte utfodrats med stödfoder utan bara ätit gräs. Liksaså vildfångad fisk och kyckling och ägg från frigående hönor/kycklingar.
Detta eftersom all industriell bearbetning försämrar näringsvärdet i maten avsevärt. Det som tex står i SLV stämde inte när det skrevs och stämmer verkligen inte idag. Maten har tappat all näring och det enda sättet att ens komma i närheten av den näring som det SKA innehålla är att äta obearbetade råvaror.

Jag glömde tacka för den utförliga förklaringen! Tack!
Loggat

Följ (och hjälp) mig gärna i min viktdagbok!

http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,1078.new.html

Jag har även en blogg jag uppdaterar oftare!

farghkardan.blogspot.com
farghkardan
Jr. Member
**

Smörklickar: 1
Offline Offline

Antal inlägg: 52


« Svara #18 skrivet: 2009.04.08 - 10:14:55 »

Fast fibrer kanske inte är så bra. Och alla kålväxter sabbar sköldkörteln.  :crazy:

Vitkål innehåller 4 g, morot 5.6 och potatis 16. You do the math.  :tongue:

Så här kan det se ut för mig.

Kodstycke:
Potatis        100 g     16.14 kh
Fil            200        6.60
Lök             50        2.40
Banan           50        9.15
                         --------
      Summa kolhydrater: 34.29

Sen blir det ju lite från grädde och kanske ett hemulbröd. Äter jag mycket sånt kanske jag drar ner på nåt annat. Men som du ser får man rum med en hel del om man inte kör extremvariant. 35 g är ju inte farligt och då tog jag ändå med en rätt normal potatisportion och den värsta frukten, om än bara en halv.



oj! så du äter potatis? du kanske inte har någon gräns för varje livsmedel utan enbart tänker på ditt totala intag per dag? hur många kolhydrater får du ungefär i dig per dag?
Loggat

Följ (och hjälp) mig gärna i min viktdagbok!

http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,1078.new.html

Jag har även en blogg jag uppdaterar oftare!

farghkardan.blogspot.com
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Online Online

Antal inlägg: 30648



Hemsida
« Svara #19 skrivet: 2009.04.08 - 15:30:49 »

Varför är den hemsk? Innehåller inte den 5,6 kolhydrater/g ?  :blink:

Ja, precis.  :whink:

Citat
Vad är det för 5% magisk gräns ni snackar om? Det skulle underlätta mycket om man kunde titta på det i butikerna. Även Annika Dahlqvist sa:

"Titta i affären på innehållsförteckningen: Högst 5 g kolhydrater per 100 g födoämne"

Ja, det är den 5-procentsgränsen vi menar.

Citat
Är det tricket för att lyckas och inte behöva springa i butikerna och räkna kolhydrater med miniräknare? ;)


Beror väl på hur man funkar, men en slags lathund är det väl. Man kan nog får i sig för mycket av de "godkända" varorna också. Den godkända vitkålen har bara runt 25% mindre kolisar än den förbjudna moroten...
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Online Online

Antal inlägg: 30648



Hemsida
« Svara #20 skrivet: 2009.04.08 - 15:35:04 »

oj! så du äter potatis? du kanske inte har någon gräns för varje livsmedel utan enbart tänker på ditt totala intag per dag?

Just precis, är bara intresserad av det totala intaget.

Citat
hur många kolhydrater får du ungefär i dig per dag?

Som ovan. Jag försöker äta minst 35 gram men under 50. Det blir oftast runt 35.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Sidor: 1 [2]   Gå upp
  Skriv ut  

 
Gå till:  

Drivs med MySQL Drivs med PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines Giltig XHTML 1.0! Giltig CSS!
Sidan skapades på 0.102 sekunder med 23 databasfrågor.