Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2020.06.02 - 10:26:30 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1]   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: vassle  (läst 5505 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Lisbeth
Hero Member
*****

Smörklickar: 21
Offline Offline

Antal inlägg: 677


« skrivet: 2009.03.18 - 05:24:54 »

Har hittat ett enkelt recept på hur man kan göra färskost. Sagt o gjort det måste testas
1 hink Turkisk yoghurt och ½ liter vispgrädde värms upp till det precis ska till o koka. Ta av kastrullen från plattan, låt svalna . Tillsätt en nypa salt och låt det rinna av i en silduk i kylen ett dygn. 
I hela satsen är det 3070 cal,  43,50 g prot, 300g  fett och 52 g Kh
 Men hur många kh ska jag räkna av från själva osten ?? en del försvinner väl med vasslen
Kollade på kärnmjölk som / 100 g har  29 cal ,  3,4 prot,   05 fett o  2 kh
Är det rimligt att räkna av så mycket från min färskost
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30954



Hemsida
« Svara #1 skrivet: 2009.03.18 - 07:37:45 »

Dr K säger att förskost som man gör själv innehåller < 1 g kh. Han gör på mjölk och citron istället för löpe. Måste väl bli nåt liknande sån här filost. Jag tror iofs att han är lite för optimistisk. Men keso innehåller bara 2 g och den har de ju hällt grädde i, så mindre än så måste det ju vara i bara ostmassan.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
pitch
Full Member
***

Smörklickar: 9
Offline Offline

Antal inlägg: 184


Jag och mitt hår


« Svara #2 skrivet: 2009.05.30 - 03:57:18 »

Hur mycket vassle/vätska brukar ni få på detta recept?
Senast rann det ur ca 680 g vätska.
Det är ju nästan hälften av vikten...
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30954



Hemsida
« Svara #3 skrivet: 2009.05.30 - 04:17:36 »

Då är det nog rätt mycket vassle kvar. När man gör ost med löpe utgör vasslen mer än 4/5.
http://fetbobba.net/fettskramd-arkiv/43.freebb.com/fettskramd/fettskramd-article500.html
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
pitch
Full Member
***

Smörklickar: 9
Offline Offline

Antal inlägg: 184


Jag och mitt hår


« Svara #4 skrivet: 2009.05.30 - 04:29:00 »

Då är det nog rätt mycket vassle kvar. När man gör ost med löpe utgör vasslen mer än 4/5.
http://fetbobba.net/fettskramd-arkiv/43.freebb.com/fettskramd/fettskramd-article500.html

Jo, men då är ursprungsprodukten mjölk...mycke "vatten" där...
Hur blir det om man räknar om det på fett-procenten?
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30954



Hemsida
« Svara #5 skrivet: 2009.05.30 - 04:37:40 »

Just jag, det var en massa grädde i detta! Vet inte hur man ska räkna. Kanske räkna ut fett och kolhydrater i det hela och sedan räkna om det efter den nya vikten. Lite fel lär det ju blir, för en del slinker väl med vasslen och en del vassle stannar ju kvar, men helt galet borde det väl inte bli.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
pitch
Full Member
***

Smörklickar: 9
Offline Offline

Antal inlägg: 184


Jag och mitt hår


« Svara #6 skrivet: 2009.05.30 - 04:50:28 »

Jo, visst blir det en hel del fel med den metoden då socker, och även övriga kolhydrater,  är mycket mer vattenlösligt än fett. Det blir nog till att räkna bort det mesta av kolhydraterna eller åtminstone hälften.
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30954



Hemsida
« Svara #7 skrivet: 2009.05.30 - 05:33:24 »

Det är ju det jag menar. Största delen av vasslen går  ju bort och med den sockret.

Om du tar den mängd socker och protein du har totalt i de ursprungliga råvarna och delar med vikten på den färdiga osten, så borde du få fram vad osten innehåller per 100 g. Att sen en mindre del protein och kanske fr.a. fett runnit iväg med vasslen och att lite vassle/socker stannt kvar borde inte spela nån roll. Felet måste bli litet.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
pitch
Full Member
***

Smörklickar: 9
Offline Offline

Antal inlägg: 184


Jag och mitt hår


« Svara #8 skrivet: 2009.05.30 - 06:41:53 »

Sorry!
Var lite solstingig...  :smack_head:
Loggat
Sidor: [1]   Gå upp
  Skriv ut  

 
Gå till:  

Drivs med MySQL Drivs med PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines Giltig XHTML 1.0! Giltig CSS!
Sidan skapades på 0.08 sekunder med 24 databasfrågor.