Fetbobbas Forum

Recept => Allmänna receptfrågor => Ämnet startat av: Lisbeth skrivet 2009.03.18 - 13:24:54



Titel: vassle
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2009.03.18 - 13:24:54
Har hittat ett enkelt recept på hur man kan göra färskost. Sagt o gjort det måste testas
1 hink Turkisk yoghurt och ½ liter vispgrädde värms upp till det precis ska till o koka. Ta av kastrullen från plattan, låt svalna . Tillsätt en nypa salt och låt det rinna av i en silduk i kylen ett dygn. 
I hela satsen är det 3070 cal,  43,50 g prot, 300g  fett och 52 g Kh
 Men hur många kh ska jag räkna av från själva osten ?? en del försvinner väl med vasslen
Kollade på kärnmjölk som / 100 g har  29 cal ,  3,4 prot,   05 fett o  2 kh
Är det rimligt att räkna av så mycket från min färskost


Titel: SV: vassle
Skrivet av: hemul skrivet 2009.03.18 - 15:37:45
Dr K säger att förskost som man gör själv innehåller < 1 g kh. Han gör på mjölk och citron istället för löpe. Måste väl bli nåt liknande sån här filost. Jag tror iofs att han är lite för optimistisk. Men keso innehåller bara 2 g och den har de ju hällt grädde i, så mindre än så måste det ju vara i bara ostmassan.


Titel: SV: vassle
Skrivet av: pitch skrivet 2009.05.30 - 12:57:18
Hur mycket vassle/vätska brukar ni få på detta recept?
Senast rann det ur ca 680 g vätska.
Det är ju nästan hälften av vikten...


Titel: SV: vassle
Skrivet av: hemul skrivet 2009.05.30 - 13:17:36
Då är det nog rätt mycket vassle kvar. När man gör ost med löpe utgör vasslen mer än 4/5.
http://fetbobba.net/fettskramd-arkiv/43.freebb.com/fettskramd/fettskramd-article500.html


Titel: SV: vassle
Skrivet av: pitch skrivet 2009.05.30 - 13:29:00
Då är det nog rätt mycket vassle kvar. När man gör ost med löpe utgör vasslen mer än 4/5.
http://fetbobba.net/fettskramd-arkiv/43.freebb.com/fettskramd/fettskramd-article500.html

Jo, men då är ursprungsprodukten mjölk...mycke "vatten" där...
Hur blir det om man räknar om det på fett-procenten?


Titel: SV: vassle
Skrivet av: hemul skrivet 2009.05.30 - 13:37:40
Just jag, det var en massa grädde i detta! Vet inte hur man ska räkna. Kanske räkna ut fett och kolhydrater i det hela och sedan räkna om det efter den nya vikten. Lite fel lär det ju blir, för en del slinker väl med vasslen och en del vassle stannar ju kvar, men helt galet borde det väl inte bli.


Titel: SV: vassle
Skrivet av: pitch skrivet 2009.05.30 - 13:50:28
Jo, visst blir det en hel del fel med den metoden då socker, och även övriga kolhydrater,  är mycket mer vattenlösligt än fett. Det blir nog till att räkna bort det mesta av kolhydraterna eller åtminstone hälften.


Titel: SV: vassle
Skrivet av: hemul skrivet 2009.05.30 - 14:33:24
Det är ju det jag menar. Största delen av vasslen går  ju bort och med den sockret.

Om du tar den mängd socker och protein du har totalt i de ursprungliga råvarna och delar med vikten på den färdiga osten, så borde du få fram vad osten innehåller per 100 g. Att sen en mindre del protein och kanske fr.a. fett runnit iväg med vasslen och att lite vassle/socker stannt kvar borde inte spela nån roll. Felet måste bli litet.


Titel: SV: vassle
Skrivet av: pitch skrivet 2009.05.30 - 15:41:53
Sorry!
Var lite solstingig...  :smack_head: