Hur gör man skivbar leverpastej?

Sidor: << < (3/7) > >>

berittis:

Det var så lite så.  :smile: Kokboken är från 1924.  :lol:

hemul:

Eftersom ni inte hjälper mig med skivbar pastej så beslutade jag att försöka göra riktigt slät vanlig pastej.

Jag körde helt enkelt lever och fläskfärs i bulleten ihop med en gräddskvätt för att få det löst nog för att gå runt. Många omgångar blev det (c:a 1 kg lever och kött sammanlagt) , men det gick förvånansvärt smidigt. Det blev den bästa pastejen jag gjort. Jag gillar grov pastej också, men då ska den vara riktigt bitig. Tycker hemgjord pastej ofta blir mer kornig eller smulig eller hur man ska säga och faller isär lätt. Både min egen och andras. Därför brukar jag köra mixerpastej på stekt lever och grädde, men det här var bättre. Hoppas nu bara den tål djupfrysning.

Tyvärr glömde jag kika på berittis mormors recept innan jag började höfta ingredienser. Hade kanske onödigt mycket mjöl även om jag tog mycket mindre än i andra recept. Och onödigt myckt ägg också kanske. Å andra sidan hade jag i en massa grädde och det har inte mormor, så min smet var nog lösare och kanske kräver mer bindemedel. Hmm. Och nejlikor ska jag definitivt ha i nästa gång, det är ju jättegott. Lite kryddpeppar också kanske. Nu hade jag mejram, libsticka, koncentrerad spad från rimmad fläsklägg, några ansjovisar och salt och peppar förstås. Går det bra i frysen lägger jag till mormors kryddor nästa gång.  :nod-yes:

Hur som, mixa istället för att mala FTW!  :wave:

berittis:

Kul att du testade. Kan bli lite problem om du fryser den gräddad. Så här stod det i Vår Kokbok(läs det första receptet ovan): "Den kan också frysas gräddad men blir då något grynig i konsistensen".  :confused3:

hemul:

Jag vet. Det står så överallt. Däremot står det på tillverkarnas sidor att det går utmärkt att frysa deras pastejer. Vad är skillnaden liksom? Tänkte att ifall den blir grynig kan man väl köra den en sväng till i mixern. Måste ju prova ivf. Första burken är snart slut så då kan jag tina upp en påse får vi se hur det gick.

Tror inte sån där smet med en massa grädde i blir så lyckad att frysa rå heller. Men vet ju hur ovispad grädde blir.

hemul:

Enda felet med min pastej är att den blir ganska hård i kylen jämfört med köpt, har rätt kallt där. Svårt att bra på smuligt surrebröd. Men det är ju bara att göra som med smöret och ta ut den lite innan man ska ha den eller bearbeta den lite innan man brer.

Sidor: << < (3/7) > >>