Vi saknar en kategori för saft och sylt, så jag lägger det här.
Har alltid gjort rabarbersylt och fattar inte varför folk inte gör det. Man gör som kräm, men utan att blaska i en massa vatten och potatismjöl behövs så klart inte. Alltså bara lite vatten i botten + sötning och så låter man rabarben sjuda sönder och rör om då och då. Jag brukar koka ihop det så pass att det tillsatta vattnet försvinner. Utan socker får man så klart frysa sylten. Den håller sig väldigt bra i kylen sen, p.g.a. syrorna antar jag. Har ivf haft en vecka utan problem. Jättegott till fil. Och på pannkakor med vispgrädde. I mitt förra liv gjorde jag petichouer med rabarbersylt och grädde. Det var en höjdare!
Förra året gjorde jag med stevia och lite socker, men i år vågade jag mig på bara stevia. Det blev lika gott!
Nästan kolhydrat- och kalorifri sylt. Perfekt! Jag kokade ihop den lite, så aningen högre värden än för rabarber (inom parentes) för den här laddningen.
fett: 0.21 (0.20)
protein: 0.96 (0.90)
kolhydrat; 3.30 (3.10)
kal: 18.97 (17.80)
För den som inte räds socker så kan man göra otroligt fin rabarbersylt men man måste ha riktigt spröda och mjälla stjälkar då, så bara de tidiga duger. Jag har tyvärr tappat bort receptet, men som jag minns kokade man först en sockerlag och pluttade sen i lite längre rabarberbitar, så mycket som det får rum i lagen. Sen sjöd man bara försikt helt kort, en minut eller så, kanske mindre t.o.m. Rabarben får inte gå sönder. Resultet blir en sylt med hela bitar i klar rosa lag, otroligt vacker och god.