Fetbobbas Forum

Recept => Efterrätter, bakverk och snacks => Ämnet startat av: hemul skrivet 2014.08.15 - 17:19:17



Titel: Rabarbersylt
Skrivet av: hemul skrivet 2014.08.15 - 17:19:17
Vi saknar en kategori för saft och sylt, så jag lägger det här.

Har alltid gjort rabarbersylt och fattar inte varför folk inte gör det. Man gör som kräm, men utan att blaska i en massa vatten och potatismjöl behövs så klart inte. Alltså bara lite vatten i botten  + sötning och så låter man rabarben sjuda sönder och rör om då och då. Jag brukar koka ihop det så pass att det tillsatta vattnet försvinner. Utan socker får man så klart frysa sylten. Den håller sig väldigt bra i kylen sen, p.g.a. syrorna antar jag. Har ivf haft en vecka utan problem. Jättegott till fil. Och på pannkakor med vispgrädde. I mitt förra liv gjorde jag petichouer med rabarbersylt och grädde. Det var en höjdare!  :dribble:

Förra året gjorde jag med stevia och lite socker, men i år vågade jag mig på bara stevia. Det blev lika gott!

Nästan kolhydrat- och kalorifri sylt. Perfekt! Jag kokade ihop den lite, så aningen högre värden än för rabarber (inom parentes) för den här laddningen.

fett: 0.21 (0.20)
protein: 0.96 (0.90)
kolhydrat; 3.30 (3.10)
kal: 18.97 (17.80)

För den som inte räds socker så kan man göra otroligt fin rabarbersylt men man måste ha riktigt spröda och mjälla stjälkar då, så bara de tidiga duger. Jag har tyvärr tappat bort receptet, men som jag minns kokade man först en sockerlag och pluttade sen i lite längre rabarberbitar, så mycket som det får rum i lagen. Sen sjöd man bara försikt helt kort, en minut eller så, kanske mindre t.o.m. Rabarben får inte gå sönder. Resultet blir en sylt med hela bitar i klar rosa lag, otroligt vacker och god.


Titel: SV: Rabarbersylt
Skrivet av: Mynlen skrivet 2014.08.15 - 20:34:04
hm det där låter jättegott. Trodde rabarber behövde socker för att inte bli så där ... frätande??? på tändernas glasyr.  Om jag ser rabarber kommer jag nog att testa med stevia. Gillar rabarbersmaken jättemycket!


Titel: SV: Rabarbersylt
Skrivet av: hemul skrivet 2014.08.15 - 22:47:46
Trodde inte du gillade stevia? Blandar jag ihop dig med någon annan? Men kan ju inte göra så jättesött, men sött nog. I nödfall kan du ju ta lite socker. Förra årets sylt ligger på sådär 10 g och det är ju inte farligt heller. Man tar ju bara ett par skedar. Rabarber i sig innehålle ju nästan ingenting.

Jag älskar också rabarber. Därför jag inte fattar varför det bara är jag som gör sylt. Jag vet ingen annan. Men alla gillar det när de får smaka.


Titel: SV: Rabarbersylt
Skrivet av: Mynlen skrivet 2014.08.16 - 09:43:12
jag?? jag använder en steviaplupp varje dag i äggmjölkskaffet.. :) så du blandar nog ihop mig. rabarber säsongen är nog över här i holland men OM jag ser det.. ska jag testa!


Titel: SV: Rabarbersylt
Skrivet av: Subcalva skrivet 2014.08.22 - 20:20:46
Klart jag har gjort rabarbersylt. Bara en liten burk men å så gott.
Gjord på härligt ekologiskt rörsocker.

Jag är himla glad att jag kommit över sockerfobin jag utvecklade på LCHF.  :nod-yes:


Titel: SV: Rabarbersylt
Skrivet av: hemul skrivet 2014.08.22 - 22:17:10
Å jag har fått löfte om att plocka på en bekants kolonilott nästa år! Hon tar bara före midsommar, sen får jag ta resten. Så glad, för rabarber har jag svårt att vara utan och jag vägrar köpa i butik.