rättika

Sidor: << < (4/6) > >>

idalinda:

Citat från: hemul skrivet 2010.11.25 - 22:21:29
--
Jösses, jag underade ju bara om du provat.  :huuh:

--

Jag trodde också att jag bara svarade på frågan  :shy:

Helene:

Jag brukar göra en kanongod falsk potatisgratäng med rättika!
Den är från kokboken LCHF till vardags.

Sätt ugnen på 225.Skala och skiva rättikan i tunna skivor.Koka i 20-30 min ilättsaltat vatten under lock. Ånga av skivorna. Sedan gör jag som jag brukar göra potatisgraäng. Varvar med salt, peppar, gullök, riven ost i lager. Häller över lite grädde (0,5 dl) som jag pressat i vitlök. Överst strör jag på ost och hyvlar över smör, gratinerar tills den fått fin färg.
Enligt boken ska man ha följande:
800g rättika
100 g smör
0,5 dl vispgrädde
7-8 dl riven ost
2 vitlöksklyftor
salt, peppar
Smörar formen. Varva den förvällda rättikan med ost och vitlök. Avsluta med rättika, salt, peppra och häll över grädden. Hyvla över resten av smöret.Gratinera 20-30 min. Jag tyckte det blev för mycket smör så jag fick hälla bort en hel del.

Barnen märkte inte att det inte var potatis!!! :clapping:
Jag kanske ska prova att odla lite rättika i år? Kul med lite nytt i landet!



idalinda:

Vi blev kära i rättikan helt enkelt förra sommaren, den fungerade odla väldigt bra efter lökarna i slutet av juli.

Vad odlar du, villken yta har du tillgång till?

idalinda:

De första rättikor jag skördade var väldigt stora, vita och långa som 30-40cm , vissa såg ut så här:



idalinda:

Men de andra sorterna visade sig inte vara så stora ,men ack, så vackra dom är, vilka färger!!!

Sidor: << < (4/6) > >>