| skogsstjrna | 
								|  | «  skrivet: 2007.12.21 - 20:05:30 » |  | 
 
 Inte för sent än att hinna göra denna till nyårsaftonskvällen...   
 Gudomlig chokladmousse
 4 ganska rejäla portioner - servera med grädde till så kan du få den att räcka till 6-8 portioner
 
 3 beredningsskålar behövs
 
 Ingredienser
 60 g 70-% choklad
 2 tsk vatten
 4 ägg
 100 g smör
 sötningsmedel efter smak (1/2 dl splenda)
 1 ¼ dl grädde (40 %)
 1 tsk vanilj (extrakt om du har, skrapad vaniljstång eller i värsta fall vaniljsocker)
 
 Tillagning
 1. Koka upp vatten i en stor kastrull. Gör iordning ett isbad i en annan kastrull.
 2. Ställ ett mindre kärl i det kokande vattnet. Smält chokladen och vattnet.
 Du kan också smälta chokladen i mikron och skippa varma kastrullen.
 3. Dela äggen med gulor i en skål och vitor i en annan skål.
 4. Vispa gulorna (gärna elvisp eller mixer) och kör länge (kanske 5 min) tills gulorna tjocknat och fått en ljusgul nyans.
 5. Häll i smöret i chokladen, lite i taget, och rör konstant till du får en geggig konsistens.
 6. När du uppnått rätt geggighet rör du i sötningsmedlet.
 7. Flytta över chokladskålen från det kokande vattnet till isbadet. Rör hela tiden tills smeten har fingertemperatur.
 8. Häll försiktigt i äggula, lite i taget, och vispa ordentligt. Det koagulerar (blir grynigt) om chokladsmeten är för varm.
 9. Häll i vanilj och grädde. Använd det varma vattenbadet en kort stund om smeten tjocknar alltför mycket. Ställ åt sidan.
 10. Rengör visp/mixer ordentligt och vispa sedan vitorna till ett styvt skum (tar lång tid).
 11. Vänd försiktigt i vitorna i chokladsmeten. Använd det varma vattenbadet en kort stund om smeten hunnit tjockna alltför mycket.
 12. Häll upp i fyra portionsskålar, täck dem med plast och ställ in i kylskåpet tills de stelnat, gärna ett par timmar.
 
 GOTT NYTT ÅR!
 |