Man får nog köpa en hektoliter mjölk om man ska göra hårdost.
![:laugh:](https://forum.fetbobba.net/Smileys/bobba/laugh.gif)
Den är så god redan när man tar ut den ur formen, så jag lyckade då aldrig lagra den mer än ett par dar.
![:shy:](https://forum.fetbobba.net/Smileys/bobba/shy.gif)
Mitt nästa experiment är nåt jag tänkt prova länge - surkål. Nu har jag införskaffat både ekologisk vitkål och havssalt utan jod och antiklump, så i morrn ska det till. Det är skit att bo i flerfamiljshus så man inte törs banka kål på nätterna!
![:dribble:](https://forum.fetbobba.net/Smileys/bobba/dribble.gif)
Men hur mycket mjölk du har använt och hur stor bit har du fått ut av det hela ? minn gissning var att 100- 200 liter mjölk skulle ge 1 kg ost.
Hur hanterar man i praktiken sådana mängder
![:eek:](https://forum.fetbobba.net/Smileys/bobba/eek.gif)
?
Vi diskuterade om detta i dag och styrmannen var riktigt intresserad och pratade om att vända osten var annan eller tredje månad.
Men när du berättar om att du kan inte låta blir din ost , så tror jag inte heller att styrmannen kan låta bli,
jag konstaterade precis idag att vi har ätit över 4 kg ost under denna veckan ( delat på 5 pers) så någon kalsiumbrist lär det inte uppstå här
![:laugh:](https://forum.fetbobba.net/Smileys/bobba/laugh.gif)