Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2024.12.11 - 22:08:51 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1] 2 3   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Mascarpone  (läst 48423 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« skrivet: 2009.01.13 - 22:40:29 »

Ni kan läsa själva här på Frankhausers ostsida:rolleyes: :tongue:

Han använder vinsyra, men av texten framgår att citronsyra eller citronsaft också funkar. Besvärligare är att man ska ha "light cream" mellan 19 och 30 % fett, idealiskt är 25 %. Jag tänkte som så att det som inte är grädde i lättgrädde måste ju vara mjölk, eller hur?  :flirting:

Så här gjorde jag. Jag tog citronsyra för det var det jag hade hemma. Gräddmjölken ligger på precis under 25 % fett.

Ingredienser
  • 3 dl grädde
  • 2.5 dl gammaldags mjölk
  • 1/4 tsk citronsyra upplöst i ett par tsk vatten*
*)Använder man citronsaft så motsvaras 1/4 tsk "torrsyra" av 2 msk citronsaft.


Så här gör man
  • Värm gräddmjölken till 85 °C.
  • Rör ner citronsyralösningen och blanda ordentligt.
  • Låt blandningen stå i kylen i 12 timmar. Tänk på att det är surt, så använd inte aluminiumkärl och liknade.
  • Häll den nu tjocka massan i ett durkslag med en duk över eller liknade arrangemang och låt den stå och droppa av i kylen ytterligare 24 timmar.
  • Klart!

Ska hålla sig i mellan 1 och 2 veckor.

Jag har inte så stor erfarenhet av mascarpone, har mest ätit det i färdiga rätter på restaurang och så, så ni får nog testa själva om ni tycker detta är bra. Konsistensen är som en bredbar färskost. Smakar mums, syrligt av citronsyran och väldigt gräddigt. En väldigt svag kornighet kan förnimmas. Vet inte om det ska vara helt slätt eller inte.


Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #1 skrivet: 2009.01.14 - 17:18:23 »

Jäsingen vad gott det var när det var alldeles klart! Den där syrligheten, som jag iofs gillade, är borta. Det var väl lite vassle kvar när jag provsmakade. Jag tror den är alldeles perfekt. Nästan lite segmjuk i konsistensen. :yay:

Det blev en halv majjoburk. Så mycket är det inte i burken nu. Nähä. :shake_head:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #2 skrivet: 2009.01.14 - 20:30:39 »

blir det rulltårta nu  :rolleyes:?
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #3 skrivet: 2009.01.14 - 20:39:09 »

Rulltårta?  :confused3:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #4 skrivet: 2009.01.16 - 17:57:09 »

du gör väl mascarpone för att kunna göra " söta" oops ?  :rolleyes:
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #5 skrivet: 2009.01.16 - 18:25:23 »

Nääää. Jag åt den med bär och vispgrädde. Visste nog inte om oops när jag gjorde detta.  :shake_head:

Har en STOR sats på gång nu. Det blev tjockt, men delade inte på sig som den första omgången. Hoppas det går att sila av nu ivf.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #6 skrivet: 2009.01.17 - 18:30:37 »

Nu har jag gjort 3-dubbel sats. 3 treor grädde och 7.5 dl mjölk. För idalindas skull vägde jag mascarponen. 875 g - mycket mer än jag trodde det skulle bli! En stor glasburk blev sprängfull. Jag kollade på ICA och mascarpone kostar 170:-/kg.  :lick:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #7 skrivet: 2009.01.30 - 15:25:06 »

Jag hittade recept på nätet där man änvänder bara grädde. Full fat, det måste väl vara som vår vispgrädde? Så sista omgången tog jag mindre mjölk och det blev också bra. Jag litar dock på Franhuaser. Tror det blir mindre ostkänsla om man tar bara grädde. Tycker det är mindre smak på denna omgång.  Fritt fram för experiment i alla fall. :blob:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #8 skrivet: 2009.02.14 - 18:50:39 »

Kolla på det här: http://www.matklubben.se/recept/mascarpone-_o_limecreme_m_chokladtryffel_50795.html  :lick:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Langhol
Sr. Member
****

Smörklickar: 13
Offline Offline

Antal inlägg: 384


« Svara #9 skrivet: 2009.02.16 - 14:25:10 »

Snålvattnet börjar rinna. :drool:
Loggat
Corny

*******

Smörklickar: 25
Offline Offline

Antal inlägg: 2562



« Svara #10 skrivet: 2009.02.26 - 23:11:44 »

Detta ska jag helt klart prova! Visste inte att man kan göra egen mascarpone, men är det så, så lär man ju kunna göra världens godaste Tiramisù med det här receptet, och Tiramisù älskar en närstående till mig! Tack, Hemul! Dessutom blir det bra mycket billigare! Tack igen!  :lol:
Loggat

Ibland så är man någon annan än den man ser ut att vara.
kwidell

*******

Smörklickar: 29
Offline Offline

Antal inlägg: 4160



Hemsida
« Svara #11 skrivet: 2009.06.28 - 03:54:56 »

låter som ännu en ostsort att prova!  :dribble: :dribble: attan vad vi gör ostar hemma just nu! :laugh:
Loggat

Jag har aldrig mött en kallori som jag inte tyckt om!  :inlove: mer om mig på: http://skruttens.blogspot.se

Startvikt: 138,7 - Som lägst: 113,3 (-25,4 kilo)
Nytt avstamp: 120,2  - Som lägst: 105,8 (-14.4 kilo)
Totalt tappat sedan starten: 32,9 kilo
Just nu: 108,4
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #12 skrivet: 2009.06.28 - 13:15:31 »

Haru syrat grädde än du? Måste dra ner åtminstone en person i träsket.  :crazy:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Lisbeth
Hero Member
*****

Smörklickar: 21
Offline Offline

Antal inlägg: 677


« Svara #13 skrivet: 2009.06.28 - 14:04:28 »

Nu är man medlem i Matklubben. Här ska göras Mascarpone o lime creme smaskens.  :chef2:
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #14 skrivet: 2009.06.28 - 14:38:53 »

 :lol1: Jag trodde du redan var medlem.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Sidor: [1] 2 3   Gå upp
  Skriv ut  
8: Undefined index: googletagged
Fil: /home/meow/domains/fetbobba.net/public_html/forum/Themes/core_mod/Display.template.php (main sub template - eval?)
Rad: 544