hemul
|
|
« skrivet: 2009.01.12 - 17:20:26 » |
|
Det verkar vara ett par stycken mer än jag som gör egen ostmassa till bröd och sånt. Nåja, idalinda ivf. Hej idalinda! Så jag tänkte påminna om att man kan göra ricotta på vasslen innan man häller ut den. Det ökar utbytet ganska väsentligt. På 5 liter mjölk får man en ricottaboll stor som en tennisboll ungefär. Med tanke på priset om man köper det i butik är det definitivt värt besväret. Läs på Frankhausers ostsida. Nu är det inte så krångligt som det låter. Arbetsinsatsen är inte stor. Det tar däremot tid. Har följer den hemulifierade arbetsgången. - Tillsätt en liten sked fil till vasslen. Har man syrat mjölken från början behöver man inte tillsätta mer kultur. Vilken syrad mjölkprodukt som helst med levande kultur i kan säkert användas (
yoghurt, kräm fräs...). - Låt stå över natten (12 - 24 timmar säger Frankhauser)
- Koka upp vasslen försiktigt. Rör i botten så det inte fastnar och bränns. Frankhauser säger att man bara ska värma till 95 °, men jag märker ingen skillnad på resultatet om det får koka och det är mycket enklare än att behöva stå och passa temperaturen.
- Ta av från värmen och låt svalna av. Obs, behöver inte bli kallt, men de dammfina ostkornen behöver sätta sig lite. Det blir som ett vitt moln i vasslen efter ett tag. Jag brukar låta det stå tills jag kan sticka ner fingret utan att skålla mig.
- Sila av ricottan. En sån där nätliknade silduk duger inte nu. Det måste vara ett ganska tätt tyg. Lakansväv går bra. Det rinner långsamt efter ett tag och man kan behöva skrapa loss ostmassa som satt sig på duken för att det ska börja rinna igen.
- När det blivit en tjock massa och knappt droppar längre tar man av silduken och vrider ihop den till en klut som Frankhauser visar så det mesta av den kvarvarande vasslen pressas ut.
- Bind om kluten med ett snöre så att den inte går upp utan behåller "trycket". En kraftig gummisnodd funkar också. Häng kluten på en träslev eller liknande över en bytta i kylen över natten så den sista vasslen kan droppa av.
Total tid: ~1½ dygn. Effektiv arbetsinsats: 10 minuter. Går jättebra att frysa. Väl bekomme!
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #1 skrivet: 2009.01.12 - 21:05:32 » |
|
Min ricotta är klar nu, så jag tog och vägde bollen. 165 g väger den och jag använde sisådär 4½ l mjölk, så sådär 180 g bör man få på 5 l.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Lisbeth
|
|
« Svara #2 skrivet: 2009.01.12 - 21:32:49 » |
|
Det måste jag testa Tack!
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #3 skrivet: 2009.01.12 - 22:38:00 » |
|
Lycka till Undrar varför ricotta är så mättande. En sån där boll räcker till minst 3 portioner till mig, snarare 4 eller 5. Jag blir så där stoppmätt att jag nästan mår illa bara jag tar en sked för mycket. Därför trodde jag det var väldigt proteinrikt, men det är precis tvärtom. Bara runt 10%. Skumt.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #4 skrivet: 2009.01.13 - 17:52:59 » |
|
Vet ni vad jag har i kylen nu då? Mitt första mascarponeförsök!
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Fjällmor
|
|
« Svara #5 skrivet: 2009.01.13 - 20:08:54 » |
|
oooh, detta låter faaarligt ost är min stora överätning.... berätta mer
|
|
|
Loggat
|
Peace, love and all that jazz! /Fjällmor
Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.
Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!
Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #6 skrivet: 2009.01.13 - 20:13:53 » |
|
Berätta vaddå? Du har ju receptet däruppe. Menar du mascarponen? Den är inte klar än men det smakar mycket gott när jag sticker ner fingret i bunken och fiskar upp lite.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Fjällmor
|
|
« Svara #7 skrivet: 2009.01.13 - 21:03:46 » |
|
ooooh hemuuuul mina kilon hoppar , nåja dallrar då av glädje!
|
|
|
Loggat
|
Peace, love and all that jazz! /Fjällmor
Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.
Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!
Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #8 skrivet: 2009.01.13 - 21:34:57 » |
|
Men vad dillar du om va?
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Fjällmor
|
|
« Svara #9 skrivet: 2009.01.13 - 21:53:44 » |
|
du pratar om ost det räcker för mig
|
|
|
Loggat
|
Peace, love and all that jazz! /Fjällmor
Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.
Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!
Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
|
|
|
Bookia
|
|
« Svara #10 skrivet: 2009.01.13 - 22:00:41 » |
|
Hahaha..... Vi vill ha receptet på mascarponen, hemul!!!
|
|
|
Loggat
|
All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident. We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star.
|
|
|
|
Fjällmor
|
|
« Svara #12 skrivet: 2009.01.13 - 22:04:06 » |
|
|
|
|
Loggat
|
Peace, love and all that jazz! /Fjällmor
Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.
Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!
Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
|
|
|
Bookia
|
|
« Svara #13 skrivet: 2009.01.13 - 22:15:08 » |
|
Selbsklart, madame....
|
|
|
Loggat
|
All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident. We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star.
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #14 skrivet: 2009.01.13 - 23:20:08 » |
|
Vilken syrad mjölkprodukt som helst med levande kultur i kan säkert användas (yoghurt, kräm fräs...).
Jag måste nog ändra mig på den punkten. Yoghurt tror jag inte funkar i.o.m. att den kulturen vill ha högre temperatur än rumstemperatur.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
|