Här kommer ett fantastisk rätt som jag, intet ont anande, lyckades svänga ihop av resterna i kylen och frysen. Detta blev så gott att jag är fortfarande i chocktillstånd.
Alla mått är cirka, jag höftade rätt ordentligt, så modifiera gärna själva som det passar. Jag gjorde bara för mig själv men det blev rätt mycket mat så nedanstånde räcker utan problem till 2-3 personer, om man fixar tillbehör av något slag.
300gr strömming (klipp bort fenorna och klipp filéerna i mindre bitar)
6 bitar soltorkad tomat inlagd i olja (gärna olivolja, finns på willys)
3 tsk fisksås (brun anjovislukande vätska, finns på flaska på avdelningen för exotisk mat, jag köpte min på willys)
1 msk tomatpuré
2 ägg
2 små ekologiska lökar (mer smak i dem, finns på willys)
3-5 vitlöksklyftor (beroende på hur förtjust man är i vitlök, jag tog tre och det blev som sagt kanon)
2 tsk fryst färsk dill
peppar
Släng alla ingredienser i matberedare och kör det en bra stund tills det ha blivit en någorlunda slät massa.
Skopa upp lagom mängd smet (ca pingisbollstorlek), rulla och platta till med rejält blöta händer, låt glida av handen in i pannan.
Man ska ha mycket smör i pannan, biffarna ska i princip simma i det. Stek på medelvärme, ca 5 min per sida.
Servera med valfritt tillbehör.
OBS! Det ska inte saltas. Fisksåsen i sig är salt och den räcker mer än väl.
Hoppas ni gillar det. Jag är helt lyrisk.